Na razie, bez kalibracji, sRGB. Po kalibracji zadecyduje Pan jakie mają być cele kalibracji i obieg pracy.
PS. W PS NIGDY W ŻYCIU nie wolno ustawiać profilu monitora.
Problem z EIZO CX241
- Tom01
- Kontakt:
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
A w PS ustawić sRGB czy Adobe RGB?
O co chodzi z celem kalibracji i obiegiem pracy? Nie rozumiem do końca
O co chodzi z celem kalibracji i obiegiem pracy? Nie rozumiem do końca
- Tom01
- Kontakt:
W PS ustawia Pan przestrzeń zgodnie z założonym obiegiem pracy. Obieg pracy to przyjęta "polityka" np odnośnie przestrzeni plików jakie trafiają z aparatu do wywoływarki, z wywoływarki do PS i z PS dalej w świat.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
W przedmiotowym wypadku ustaw sRGB w Menu i PS, koniec tematu. Kalibracja nie jest konieczna.
Dziękuję za odpowiedź. Czy zatem ta opcja w monitorze, która utrzymuje kalibracje będzie mi w jakiś sposób potrzebna?
Nurtuje mnie czy aby na pewno dobrze zrobiłem, że zainwestowałem w ten monitor do pracy nad projektami do weba skoro nie wykorzystuje adobe rgb...
Nurtuje mnie czy aby na pewno dobrze zrobiłem, że zainwestowałem w ten monitor do pracy nad projektami do weba skoro nie wykorzystuje adobe rgb...
- Tom01
- Kontakt:
Czujnik utrzymujący kalibrację bez kalibracji nie będzie działał. To oczywiste. Wybór monitora szerokogamutowego do prac nad grafiką internetową jest jak najbardziej słuszny. Jedną z ważnych zalet jest fakt, że pokrywa idealnie 100% sRGB, gdzie wąskogamutowe są tylko zbliżone do sRGB. Może też dać trochę innych zalet, ale wówczas trzeba przełączyć na pełny gamut i conieco opanować przepływ pracy nad plikami. Szerokogamutowiec daje natychmiastowy wgląd w błędy przygotowania materiału, pomylone przestrzenie, profile etc.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
Oczywiście w chwili obecnej przestrzeń AdobeRGB do projektów web jest potrzebna jak zmarłemu kadzidło, ale - po pierwsze - wybór dobrych monitorów o normalnym gamucie jest niewielki (CS230, P232, P242), po drugie w najbliższej przyszłości jest nader prawdopodobne, że internet wzorem telewizji również pójdzie w poszerzony gamut.
Re: Problem z EIZO CX241
Nie jestem pewien czy będzie potrzebna, bo nie robiłem badań skuteczności działania tej funkcji - ale skoro już jest, to nie zawadzi jej włączyć.superment pisze:Dziękuję za odpowiedź. Czy zatem ta opcja w monitorze, która utrzymuje kalibracje będzie mi w jakiś sposób potrzebna?
Oczywiście w chwili obecnej przestrzeń AdobeRGB do projektów web jest potrzebna jak zmarłemu kadzidło, ale - po pierwsze - wybór dobrych monitorów o normalnym gamucie jest niewielki (CS230, P232, P242), po drugie w najbliższej przyszłości jest nader prawdopodobne, że internet wzorem telewizji również pójdzie w poszerzony gamut.
A to wielce mi dlaczemu? Instrukcja obsługi CX241, s.37:Tom01 pisze:Czujnik utrzymujący kalibrację bez kalibracji nie będzie działał. To oczywiste.
Instrukcja CX241 pisze:To enable/disable SelfCorrection for Standard Mode
SelfCorrection can be executed in Standard Mode. When executed, the temperature is adjusted so that it is as close as possible to the “Color temperature” setting in the “Color” Menu.
Procedure
1. Choose “SelfCorrection” from the Adjustment menu, and press ENTER.
2. Choose “Standard Mode” from “SelfCorrection”, and press ENTER
3. Choose “SelfCorrection” from “Standard Mode”, and press ENTER
4. Select “On” or “Off” with ∆ or ∇, and press ENTER
5. Press ENTER to exit.
Mogę włączyć self correction - wysuwa mi się wtedy kalibrator na górze i monitor zaczyna się kalibrować. Jednak pytanie względem czego, jeżeli go nigdy nie kalibrowałem? Względem ustawień fabrycznych?
- Czornyj
- Kontakt:
Monitor ma fabrycznie skalibrowany tryb sRGB, a włączenie autokorekcji sprawi że będzie się on korygował do stanu fabrycznego (tj. utrzymywał barwę i jaskrawość bieli na stałym poziomie). W zastosowaniach webowych jest to arcyhiperturbodymowystarczające na długi okres czasu.superment pisze:Mogę włączyć self correction - wysuwa mi się wtedy kalibrator na górze i monitor zaczyna się kalibrować. Jednak pytanie względem czego, jeżeli go nigdy nie kalibrowałem? Względem ustawień fabrycznych?
A są już jakieś strony, które taki lajkonik jak ja może przeglądać "z marszu" w AdobeRGB?Czornyj pisze:...w najbliższej przyszłości jest nader prawdopodobne, że internet wzorem telewizji również pójdzie w poszerzony gamut.
- Czornyj
- Kontakt:
Nie mam bladego pojęcia Teoretycznie jakiś nawiedzony fotografer mógł sobie zrobić taką stronkę, ale w praktyce to proszenie się o kłopotymax pisze:A są już jakieś strony, które taki lajkonik jak ja może przeglądać "z marszu" w AdobeRGB?Czornyj pisze:...w najbliższej przyszłości jest nader prawdopodobne, że internet wzorem telewizji również pójdzie w poszerzony gamut.
- Tom01
- Kontakt:
A dlatemuż, że monitor jest ustawiony przypadkowo. Czujnik fizycznie zadziała, wysunie się, zrobi czary-mary, ale będzie dążył do utrzymania stanu aktualnego, czyli przypadkowego. Dopiero w CN można mu zadać konkretne parametry do jakich ma utrzymywać.Czornyj pisze:A to wielce mi dlaczemu?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
Ja w tym ustawieniu nie widzę żadnej przypadkowości.Tom01 pisze:A dlatemuż, że monitor jest ustawiony przypadkowo. Czujnik fizycznie zadziała, wysunie się, zrobi czary-mary, ale będzie dążył do utrzymania stanu aktualnego, czyli przypadkowego.Czornyj pisze:A to wielce mi dlaczemu?
Wróć do „Kalibracja monitorów”