Dostępność CG243W i CG245W w Polsce
Moderator: Informator
Regulamin forum
Działy firmowe są dedykowane konkretnym firmom. Pytania można zadawać tak, jakby kierowali je Państwo bezpośrednio do fabryki lub przedstawicielstwa. Wszelkie publikowane informacje są potwierdzone u źródła lub w serwisie fabrycznym. Użytkownicy z oznaczeniem marki w nazwie "rangi" są pracownikami firm związanych z producentem i je reprezentują.
Działy firmowe są dedykowane konkretnym firmom. Pytania można zadawać tak, jakby kierowali je Państwo bezpośrednio do fabryki lub przedstawicielstwa. Wszelkie publikowane informacje są potwierdzone u źródła lub w serwisie fabrycznym. Użytkownicy z oznaczeniem marki w nazwie "rangi" są pracownikami firm związanych z producentem i je reprezentują.
- kuri
Mam pytanie - kiedy realnie można się spodziewać dostępności ww. monitorów w oficjalnej dystrybucji w Polsce? Wszelkie moje zapytania u lokalnych sprzedawców traktowane są wymijająco typu "może uda się coś za dwa tygodnie z innego źródła..." Innymi słowy czy Japończycy dali już sygnał kiedy wznowią produkcję?
- Tom01
- Kontakt:
CG243W będą 6 lipca. CG245W mam od ręki. Ewentualnych zainteresowanych zachęcam do rezerwacji, bo fabryka dostarcza mniejsze ilości niż zamawiane i mniej regularnie niż zwykle. Perturbacje po tsunami w Japonii będą odczuwalne jeszcze długo.kuri pisze:Mam pytanie - kiedy realnie można się spodziewać dostępności ww. monitorów w oficjalnej dystrybucji w Polsce?
Z tymi "innymi źródłami" niż oficjalna dystrybucja radzę ostrożnie. Zresztą coś na ten temat Pan już wie.kuri pisze:Wszelkie moje zapytania u lokalnych sprzedawców traktowane są wymijająco typu "może uda się coś za dwa tygodnie z innego źródła...
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- kuri
Dziękuję za odpowiedź, ale po przyjeździe z urlopu dwa kolejne nowe monitory dotarły już do nas. Myślałem, że dostępność CG243W i CG245W będzie bardziej ograniczona a nie chcieliśmy się "wkopać" w jakiegoś niepewnego dystrybutora (jak Pan wie raz już miałem nauczkę) i dlatego moje zapytanie. Pozdrawiam
- Tom01
- Kontakt:
Dostawy od EIZO wracają już do normy. Oba modele są w tej chwili w magazynach.kuri pisze:Myślałem, że dostępność CG243W i CG245W będzie bardziej ograniczona
Ciekawe sprawy się u niego dzieją.kuri pisze:a nie chcieliśmy się "wkopać" w jakiegoś niepewnego dystrybutora (jak Pan wie raz już miałem nauczkę)
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- kuri
Jeszcze jakieś "lewe" monitory się pojawiły? Czy widać jakiś finał sprawy?
Wracając do CG243W - czy da się skalibrować przez DisplayPort? U mnie wynikł jakieś błędy i musiałem przez DVI. Co gorsze - z DP teraz (po włączeniu profilu) brak sygnału sygnału. Drugiego monitora (CG245W) jeszcze nie próbowałem kalibrować przez DP.
Czy i1Profiler kalibruje LUT w monitorze (jak Color Navigator) czy tylko na karcie? Właśnie zaczynam poznawać ten program - stąd moje pytanie.
Pozdrawiam
Re: Dostępność CG243W i CG245W w Polsce
Tom01 pisze:
Ciekawe sprawy się u niego dzieją.
Jeszcze jakieś "lewe" monitory się pojawiły? Czy widać jakiś finał sprawy?
Wracając do CG243W - czy da się skalibrować przez DisplayPort? U mnie wynikł jakieś błędy i musiałem przez DVI. Co gorsze - z DP teraz (po włączeniu profilu) brak sygnału sygnału. Drugiego monitora (CG245W) jeszcze nie próbowałem kalibrować przez DP.
Czy i1Profiler kalibruje LUT w monitorze (jak Color Navigator) czy tylko na karcie? Właśnie zaczynam poznawać ten program - stąd moje pytanie.
Pozdrawiam
- Tom01
- Kontakt:
Tak, 2190UXi, choć nie wiadomo czy to jego "produkcja". Ale ciekawym jest, że sprzedawca który je oferował na Allegro stwierdził, że kupił je jako nowe w Łodzi. Zastanawiające, nieprawdaż?kuri pisze:Jeszcze jakieś "lewe" monitory się pojawiły?
Jeszcze kawałek.kuri pisze:Czy widać jakiś finał sprawy?
Oczywiście że się da, ale DP jest jeszcze czasem po macoszemu traktowane przez oprogramowanie.kuri pisze:Wracając do CG243W - czy da się skalibrować przez DisplayPort? U mnie wynikł jakieś błędy i musiałem przez DVI.
Tylko na karcie.kuri pisze:Czy i1Profiler kalibruje LUT w monitorze (jak Color Navigator) czy tylko na karcie?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- kuri
Okazało się że podczas kalibracji w ColorNavigatorze przez DisplayPort nagle zniknął sygnał.
Oprofilowałem monitor przez DVI a teraz używam DP - czy ma to jakieś znaczenie w sposobie komunikacji i ewentualnych błędów na lini karta - monitor.
To znaczy że lepiej pozostać na DVI?Tom01 pisze:
Oczywiście że się da, ale DP jest jeszcze czasem po macoszemu traktowane przez oprogramowanie.
Okazało się że podczas kalibracji w ColorNavigatorze przez DisplayPort nagle zniknął sygnał.
Oprofilowałem monitor przez DVI a teraz używam DP - czy ma to jakieś znaczenie w sposobie komunikacji i ewentualnych błędów na lini karta - monitor.
- Tom01
- Kontakt:
Ma, monitor zapamiętuje nastawy dla każdego wejścia osobno. Proponuje skalibrować i używac na tym samym.kuri pisze:Oprofilowałem monitor przez DVI a teraz używam DP - czy ma to jakieś znaczenie w sposobie komunikacji i ewentualnych błędów na lini karta - monitor.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- kuri
skalibrowałem w CN na DP i wszystko OK. Musiałem wcześniej popełnić jakiś błąd.
Jaki jest minimalny punkt czerni do prawidłowego wyświetlania zakresu szarości? U mnie jest to 0,18 cd/m2 kontrast 447:1 luminancja 80,3 cd/m2 - warunki oświetlenia w pracowni tuż przy monitorze +- ok 280 cd/m2 - czy to jest odpowiedni poziom czerni czy należy go podnieść przy kalibracji? (pracuje na CG243W - karta nvidia quadro 4000)
Panie Tomaszu dziękuję,Tom01 pisze:
Ma, monitor zapamiętuje nastawy dla każdego wejścia osobno. Proponuje skalibrować i używac na tym samym.
Jaki jest minimalny punkt czerni do prawidłowego wyświetlania zakresu szarości? U mnie jest to 0,18 cd/m2 kontrast 447:1 luminancja 80,3 cd/m2 - warunki oświetlenia w pracowni tuż przy monitorze +- ok 280 cd/m2 - czy to jest odpowiedni poziom czerni czy należy go podnieść przy kalibracji? (pracuje na CG243W - karta nvidia quadro 4000)
- Czornyj
- Kontakt:
Po pierwsze dlatego, że spektrofotometry i tanie kolorymetry zwykle mierzą przy tego typu poziomie luminancji więcej własnego szumu niż sygnału:
http://dl.dropbox.com/u/19059944/i1pro-vs-dscs.MOV
Po drugie dlatego, że pomiar kontaktowy nie uwzględnia flary powstającej na powierzchni dyfuzora, która obniża postrzegany knotrast wyświetlacza.
Dlatego zalecam empiryczne ustawienie kontrastu drogą prób i błędów, aż do osiągnięcia rezultatu, który wizualnie będzia odpowiadał kontrastowości wzorca+oświetlenia.
Dobieranie punktu czerni na podstawie wyników pomiarów kontaktowych potrafi być złudne.kuri pisze:Panie Tomaszu dziękuję,Tom01 pisze:
Ma, monitor zapamiętuje nastawy dla każdego wejścia osobno. Proponuje skalibrować i używac na tym samym.
Po pierwsze dlatego, że spektrofotometry i tanie kolorymetry zwykle mierzą przy tego typu poziomie luminancji więcej własnego szumu niż sygnału:
http://dl.dropbox.com/u/19059944/i1pro-vs-dscs.MOV
Po drugie dlatego, że pomiar kontaktowy nie uwzględnia flary powstającej na powierzchni dyfuzora, która obniża postrzegany knotrast wyświetlacza.
Dlatego zalecam empiryczne ustawienie kontrastu drogą prób i błędów, aż do osiągnięcia rezultatu, który wizualnie będzia odpowiadał kontrastowości wzorca+oświetlenia.
- kuri
Czyli kilkanaście prób z różnymi wartościami? Pracuję głównie na cz-b negatywach i generalnie na cz-b zdjęciach - punkt czerni/kontrast monitora jest dla mnie ważny. Jakie są wartości wartości graniczne dla komfortowej pracy (możliwości monitora są chyba duże)Czornyj pisze:
- Tom01
- Kontakt:
Tak jest. Przy czym kontrastowość naturalna CG243W w zasadzie nie wymaga korekty, więc można punkt czerni zostawić taki jak jest ustawiony fabrycznie. Ew ciut podnieść.Czornyj pisze:Dlatego zalecam empiryczne ustawienie kontrastu drogą prób i błędów, aż do osiągnięcia rezultatu, który wizualnie będzia odpowiadał kontrastowości wzorca+oświetlenia.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- kuri
Dziękuję za cenne porady. Widzę że jeszcze sporo do nauki przede mną. Pozdrawiam
- Czornyj
- Kontakt:
Kontrastowość wydruku na papierze powlekanym z Canona iPF x300 sięga ok. 400:1, czyli mniej-więce powinien idealnie odpowiadać natywnej kontrastowości CG243W z uwzględnieniem lekkiej flary, ale w zależności od użytego sensora profiler może nieco podnieść punkt czerni, flara może być większa, a wydruk/odbitka mniej kontrastowa - w skrajnym przypadku druku coldsetowego na papierze gazetowym kontrast wynosi... 50:1.
Do tego dochodzi kwestia, czy pracujemy z włączoną czy wyłączoną symulacją bieli/czerni medium wyjściowego, otoczenia wyświetlacza itp. aspektów.
Natywny bkpt to faktycznie dobry punkt wyjścia, natomiast bez wizualnej oceny się nie obędzie, jest tutaj zbyt wiele zmiennych.Tom01 pisze:Tak jest. Przy czym kontrastowość naturalna CG243W w zasadzie nie wymaga korekty, więc można punkt czerni zostawić taki jak jest ustawiony fabrycznie. Ew ciut podnieść.
Kontrastowość wydruku na papierze powlekanym z Canona iPF x300 sięga ok. 400:1, czyli mniej-więce powinien idealnie odpowiadać natywnej kontrastowości CG243W z uwzględnieniem lekkiej flary, ale w zależności od użytego sensora profiler może nieco podnieść punkt czerni, flara może być większa, a wydruk/odbitka mniej kontrastowa - w skrajnym przypadku druku coldsetowego na papierze gazetowym kontrast wynosi... 50:1.
Do tego dochodzi kwestia, czy pracujemy z włączoną czy wyłączoną symulacją bieli/czerni medium wyjściowego, otoczenia wyświetlacza itp. aspektów.
http://mva.pl/viewtopic.php?f=32&t=333kuri pisze:Dziękuję za cenne porady. Widzę że jeszcze sporo do nauki przede mną. Pozdrawiam
- kuri
Dziękuję, tak tak, wybieram się (jak również na ten 3-dniowy kurs w listopadzie)- czekam tylko na zgodę dyrekcji. Będzie szansa dopytać i nauczyć się czegoś "na żywo"Czornyj pisze: http://mva.pl/viewtopic.php?f=32&t=333
pozdrawiam