Monitor do 1500 zł. Grafika, video.

Monitory dla grafików i fotografów zawodowych, przygotowanie do druku, trudne dziedziny fotografii.
Luqas604

Monitor do 1500 zł. Grafika, video.

22 maja 2015, 21:14 - pt

Witam,
Stoję przed wyborem monitora do szeroko rozumianej grafiki i użytku codziennego. Budżet to jakieś 1300 zł (+/- 200 zł). Wygląda na to, że mam tylko kilka dni na wybór i po zapoznaniu się poglądowo z tematem zredukowałem wybór do 3 modeli:

NEC EA244WMi
EIZO EV2336W
EIZO EV2436W

Zastosowanie to głównie praca z grafiką cyfrową (głównie digital painting i ilustracje, które często pewnie będą foto-manipulacjami, ale także grafika 3D i animacja, montaż video, web-design, amatorska fotografia i CAD, produkcja muzyki), czasami trzeba będzie zaprojektować coś do druku. Czyli praktycznie... wszystko. Zdaję sobie oczywiście sprawę, że w tej cenie nie kupię sprzętu, który będzie można nazwać monitorem graficznym, a tym bardziej niczego co pozwoli mi na wykonywanie prac dla poligrafii w pełnym wymiarze! Potrzebuję po prostu sprzętu, który w tej cenie nie narobi mi tylu problemów, co jakieś typowo konsumenckie pudło za za kilka stów. Praca biurowa w formie maratonów też od czasu do czasu wchodzi w grę.

Jestem zwolennikiem formatu 16:10 i posiadam w tej chwili Dell'a 2209WA (tego produkcji chińskiej). Od dawna pracuję na dwóch monitorach i obecnie zostałem tylko z w/w Dell'em. Szału nie ma, ale zostanie on jako monitor pomocniczy, kwestia tylko dobrania mu towarzysza.

Skłaniam się ku NEC EA244WMi, który opinie ma bardzo różne i dość ciężko dojść w końcu do jakiś sensownych wniosków. EIZO EV2336W to 16:9, co w moim przypadku daje dodatkowe 30px w pionie (a na pionowych liniach mi zależy), a więc jest to jakiś skok w stosunku do obecnego Dell'a, ale ciągnie mnie jednak do proporcji jego większego brata. Pytanie tylko czy EIZO EV2436W to ten sam monitor co EV2336W (podzespoły, elektronika), czy nie do końca?

Warto dokładać do EV2436W, czy kupić EA244WMi? Mając na uwadze, że wszystkie 3 modele to trochę lepsze monitory biurowe i zbierać na coś profesjonalnego (planuje wymianę całego sprzętu za 1,5-2 lata). Jeżeli NEC jest "słaby" (a i takie opinie się pojawiają), to w tej samej cenie jest mniejszy EIZO (EA2336W), jako kompromis...

Ostatnia opcja to taka, że kupuję po prostu jakiegoś Della (24", 16:10) za powiedzmy około 1k zł i się za bardzo nie przejmuję tematem w perspektywie najbliższych 2 lat, ale tutaj niedaleko, by dołożyć do NEC'a... i można tak bez końca szukać rozwiązania "idealnego".

Dobrze by było, aby ktoś napisał jak ma się ten NEC do braci EIZO i czy między samymi EIZO są jakieś różnice (poza rozmiarem)?
Szynkars

Re: Monitor do 1500 zł. Grafika, video.

23 maja 2015, 17:21 - sob

W Necu EA244WMi może występować niewielkie migotanie obrazu, które było zauważane przez niektórych użytkowników tego monitora. Część egzemplarzy może być wolna od tej wady, acz nie jest to potwierdzone w 100%. Niewątpliwie dużą zaletą Neca jest jego cena, za 1350-1400 zł mamy monitor z jakością obrazu podobną do Eizo EV2436W czy EV2455. Jeśli nie boisz się ryzyka, można spróbować.
Eizo EV2336W i EV2436W nie różnią się zanadto między sobą, pomijając różnicę w wielkości i formacie obrazu, EV2336W miał trochę lepszą matrycę PLS Samsunga, charakteryzującą się m.in. nieco lepszą czernią. Na co dzień prawdopodobnie większą różnicę zrobi jednak dodatkowe 120 pikseli w pionie i większy rozmiar EV2436W. Myślę, że właśnie ten ostatni jest tutaj najlepszym kompromisem, zachowujemy format 16:10 i rozdzielczość 1920x1200, a sam monitor nie posiada bolączki, na którą cierpi konkurencyjny Nec (mimo również niskiej częstotliwości PWM, która to została zwiększona w nowszej generacji modeli EV). Oczywiście trzeba za to względem niego trochę dopłacić.
cz
czuk

23 maja 2015, 19:58 - sob

Szynkars pisze:W Necu EA244WMi może występować niewielkie migotanie obrazu, które było zauważane przez niektórych użytkowników tego monitora. Część egzemplarzy może być wolna od tej wady,
Cena tego monitora jest bardzo atrakcyjna.
Luqas604

24 maja 2015, 13:38 - ndz

czuk pisze:
Szynkars pisze:W Necu EA244WMi może występować niewielkie migotanie obrazu, które było zauważane przez niektórych użytkowników tego monitora. Część egzemplarzy może być wolna od tej wady,
Cena tego monitora jest bardzo atrakcyjna.
Dokładnie, podobnie i ja na EA244WMi patrzę (bardzo atrakcyjna cena i zastosowanie w pewnym sensie tymczasowe). NEC ma chyba też możliwość kalibracji, nie wiem tylko z jakim skutkiem. Co się tyczy tego migotania obrazu... jeżeli jest ono niewielkie, to czym może skutkować w czasie pracy? Może ktoś wie, jak z jakością wykonania tych monitorów (NEC vs. EIZO)?
Szynkars pisze:Myślę, że właśnie ten ostatni jest tutaj najlepszym kompromisem, zachowujemy format 16:10 i rozdzielczość 1920x1200, a sam monitor nie posiada bolączki, na którą cierpi konkurencyjny Nec (mimo również niskiej częstotliwości PWM, która to została zwiększona w nowszej generacji modeli EV).
W kwestii nowszej generacji EV, czy musiałbym zadbać o to, aby z obecnie dostępnych monitorów "na półce/magazynie" dostać ten nowszy wypust, czy można zamawiać w ciemno?
Szynkars

24 maja 2015, 18:56 - ndz

Luqas604 pisze: NEC ma chyba też możliwość kalibracji, nie wiem tylko z jakim skutkiem. Co się tyczy tego migotania obrazu... jeżeli jest ono niewielkie, to czym może skutkować w czasie pracy? Może ktoś wie, jak z jakością wykonania tych monitorów (NEC vs. EIZO)?
Tak, zdaje się, że Neca można kalibrować sprzętowo, inna sprawa, czy faktycznie wiele to pomoże monitorowi typowo biurowemu. Kolejna rzecz to koszt i wykonanie samej kalibracji, trzeba albo dysponować odpowiednią wiedzą i posiadać kalibrator lub go wypożyczyć, albo zlecić kalibrację odpowiedniemu specjaliście. Dodatkowo proces trzeba co jakiś czas powtarzać. Choć oczywiście, lepiej mieć możliwość sprzętowej kalibracji w monitorze, niż jej nie posiadać.
Co do migotania obrazu - ponoć jest do zauważenia szczególnie na szarych tłach, niestety nie jestem w stanie ocenić, na ile może przeszkadzać czy wpływać na komfort pracy bądź powodować zmęczenie.
Jeśli chodzi o jakość wykonania, to panują opinie, że monitory Eizo mogą być nieco lepiej wykonane, dodatkowo są produkowane w Japonii. Ciężko mi tu jednak samemu wyrokować, gdyż nie dysponuję w tej kwestii doświadczeniem i wiedzą praktyczną jak niektórzy bardziej siedzący w temacie.
Luqas604 pisze: W kwestii nowszej generacji EV, czy musiałbym zadbać o to, aby z obecnie dostępnych monitorów "na półce/magazynie" dostać ten nowszy wypust, czy można zamawiać w ciemno?
Nowsza generacja, czyli modele EV2450 oraz EV2455. Są następcami EV2336W i EV2436W, choć różnice między nimi są stosunkowo niewielkie. Oczywiście nowsze = droższe. Starsza generacja jest wciąż dostępna i dzięki spadkowi cen (szczególnie w przypadku EV2436W) nadal jest dla niej miejsce na rynku.
DariuszBres

29 maja 2015, 23:25 - pt

Luqas604 pisze:Witam,
Stoję przed wyborem monitora do szeroko rozumianej grafiki i użytku codziennego. Budżet to jakieś 1300 zł (+/- 200 zł). Wygląda na to, że mam tylko kilka dni na wybór i po zapoznaniu się poglądowo z tematem zredukowałem wybór do 3 modeli:

NEC EA244WMi
EIZO EV2336W
EIZO EV2436W
Dobrze by było, aby ktoś napisał jak ma się ten NEC do braci EIZO i czy między samymi EIZO są jakieś różnice (poza rozmiarem)?
Mam 3x 244WMi w konfiguracji trzy monitorowej i złego słowa nie powiem, skalibrowane i1Display Pro.
Do tych co wymieniłeś nie mam porównania, mam natomiast do CG241W i w tym przypadku nie widzę różnicy.
Trzeba tylko po zakupie te nece skalibrować bo tak walą po oczach że postawiony obok ten eizo wygląda jak wypalony szarak ;)
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

29 maja 2015, 23:35 - pt

Walenie po oczach nie zależy od kalibracji lub jej braku! ;)
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
DariuszBres

29 maja 2015, 23:36 - pt

NocnyJastrzab pisze:Walenie po oczach nie zależy od kalibracji lub jej braku! ;)
wg mnie zależy, po kalibracji mniej świeci, tak samo blado jak ten eizo
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

30 maja 2015, 02:41 - sob

Podstawowy parametr świecenia to jasność, którą można i z palca odpowiednio ustawić. Kalibracja ma trochę głębszy sens..
DariuszBres

30 maja 2015, 02:52 - sob

NocnyJastrzab pisze:Podstawowy parametr świecenia to jasność, którą można i z palca odpowiednio ustawić. Kalibracja ma trochę głębszy sens..
nie wiem po co kalibrować jak ktoś chce potem to popsuć zmieniając jasność paluszkiem ale może faktycznie ma to głębszy sens
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

30 maja 2015, 09:56 - sob

Kalibracja ma na celu zmniejszenie błędów wyświetlania w odniesieniu do danego standardu pracy z uwzględnieniem możliwości monitora.
..aby nie świecił "przypadkowo"!
DariuszBres

30 maja 2015, 10:39 - sob

nie wiem co próbujesz ustalić tym wywodem który wszyscy znają na tym forum w różnych formach,
kalibracja to nie ustawienie z palca o którym tak piszesz
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

30 maja 2015, 12:38 - sob

DariuszBres pisze: kalibracja to nie ustawienie z palca o którym tak piszesz
To oczywiste! Przecież nie twierdzę inaczej..
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

30 maja 2015, 13:43 - sob

DariuszBres pisze:
NocnyJastrzab pisze:Podstawowy parametr świecenia to jasność, którą można i z palca odpowiednio ustawić. Kalibracja ma trochę głębszy sens..
nie wiem po co kalibrować jak ktoś chce potem to popsuć zmieniając jasność paluszkiem ale może faktycznie ma to głębszy sens
Dlaczego zaraz "popsuć"?
shemko

Monitor do 1500 zł

03 września 2015, 00:39 - czw

Witam, poszukuje monitor do ok. 1500 zł. Pracuję dużo w photoshopie, autocadzie, illustratorze, sketchapie i 3ds maxie (praca architekta i grafika). Co polecacie?
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

05 września 2015, 19:59 - sob

Na takie pytania są już tutaj odpowiedzi..

NEC EA244WMi (na upartego) albo dołożyć do EIZO EV2455.

Wróć do „Zastosowania zawodowe”