JasneCzornyj pisze:albo basICColor DISCUS
Ledwo na monitor wydoliłem
Zastosowałem się do wskazówek, ale nie wiele to poprawiło (chociaż wydaje mi się, że temperaturę lepiej dostroił).
No nic - poczekam na testy Filipa
JasneCzornyj pisze:albo basICColor DISCUS
Kalibracja sprzętowa, poprawnie wykonana nie pogarsza w widoczny sposób liniowości. Źle zrobiona i programowa pogarsza jak najbardziej.Filip pisze:Czyli jak monitor będzie skalibrowany, to naturalnie straci swoją liniowość. Tak?
Nieliniowość powstaje przede wszystkim wskutek nieoptymalnej ingerencji w sterowanie. Błędy czujnika to inna para kaloszy i o rząd wielkości mniejsza waga problemu. Nad nim specjalnie bym się nie rozwodził bo po pierwsze mało można z tym zrobić, a po drugie istotne jest tylko jako ciekawostka. Praktycznego znaczenia w zasadzie nie ma.Czornyj pisze:Nieliniowość powstaje na skutek niedoskonałości i1pro podczas pomiarów cieni
W przypadku monitora z 10-o bitową matrycą sterowaną 14-o bitowym 3DLUT z 16-o bitowym przetwarzaniem trudno sobie wyobrazić "nieoptymalną ingerencję w sterowanie", nawet w przypadku wyjątkowo wrednego targetu.Tom01 pisze:Nieliniowość powstaje przede wszystkim wskutek nieoptymalnej ingerencji w sterowanie. Błędy czujnika to inna para kaloszy i o rząd wielkości mniejsza waga problemu. Nad nim specjalnie bym się nie rozwodził bo po pierwsze mało można z tym zrobić, a po drugie istotne jest tylko jako ciekawostka. Praktycznego znaczenia w zasadzie nie ma.
Miałem na myśli np grzebnięcie I1 Profilerem.Czornyj pisze:W przypadku monitora z 10-o bitową matrycą sterowaną 14-o bitowym 3DLUT z 16-o bitowym przetwarzaniem trudno sobie wyobrazić "nieoptymalną ingerencję w sterowanie"
Nie i nie.Filip pisze:Czy po zastosowaniu przejściówki na Display Port będę miał 10 bitowy tor obrazu? Czy wpłynie to na jakość wyświetlania?
Czyli w skrócie: szkoda kasy?Tom01 pisze:Nie i nie.Filip pisze:Czy po zastosowaniu przejściówki na Display Port będę miał 10 bitowy tor obrazu? Czy wpłynie to na jakość wyświetlania?
10-bitowy tor to na razie pieśń przyszłości.Filip pisze:Czyli w skrócie: szkoda kasy?
Dziękuję za zaoszczędzonego tysiakaTom01 pisze:10-bitowy tor to na razie pieśń przyszłości.Filip pisze:Czyli w skrócie: szkoda kasy?
Nie ma sprawy. Podać nr konta?Filip pisze:Dziękuję za zaoszczędzonego tysiaka
Tylko kształt wtyczki. MiniDP wymyślono na potrzeby laptopów, gdzie jak wiadomo z miejscem krucho a i dizajn cierpi przez umieszczanie przaśnych gniazd.Filip pisze:Czy przejście z mini Display Port na Display Port jest 1:1 (różnica we wtyczce)?
Niestety był to wirtualny tysiak w postaci ewentualnej reorganizacji budżetuTom01 pisze:Nie ma sprawy. Podać nr konta?Filip pisze:Dziękuję za zaoszczędzonego tysiaka
To dobrze. Myślałem, że to nowy wynalazek w stylu ADC.Tom01 pisze:Tylko kształt wtyczki. MiniDP wymyślono na potrzeby laptopów, gdzie jak wiadomo z miejscem krucho a i dizajn cierpi przez umieszczanie przaśnych gniazd.Filip pisze:Czy przejście z mini Display Port na Display Port jest 1:1 (różnica we wtyczce)?
Filip,Tom01 pisze:10-bitowy tor to na razie pieśń przyszłości.Filip pisze:Czyli w skrócie: szkoda kasy?
Różnica może być na czymś takim:gootchio pisze:ale na zdrowy rozum różnice mogą być co najwyżej na poziomie rozróżnialnym dla mierników, a nie dla oka.
O.., bardzo fajna baza.Filip pisze:Z tego co znalazłem tu:
http://www.tftcentral.co.uk/articles/co ... logies.htm
to NEC i tak nie ma 10 bitowego panelu
Wróć do „Kalibracja monitorów”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość