Witam forumowiczów, kupiłem własnie monitor Eizo cs240 i potrzebuję waszej pomocy, puki co zbieram na kalibrator (x-rite i1display pro oczywiście), ale troche to moze zająć. Do tej pory obrabialem zdjęcia na lapropie 13.3 wiec przeskok jest spory, zajmuję sie fotografią, jestem kompletnie zielony wiec stąd pytania:
- co ustawic w opcjach, tzn co on/off zeby bylo dobrze
- czy narazie mogł bym sciagnac jakis profil icc dla cs240?
- jaką zarówke kupic do lampki ktorą mam na biurku
Pozdrawiam!
Eizo Cs240 kilka pytań swieżo upieczonego posiadacza
- Czornyj
- Kontakt:
Re: Eizo Cs240 kilka pytań swieżo upieczonego posiadacza
Ustawić tryb na sRGB i trochę przyciemnić - ta dam! I nic więcej, urok fabrycznie dobrze ustawionych monitorów z 3DLUT
- NocnyJastrzab
Lampkę najlepiej wymienić na Grafilite o neutralnym świetle, użytecznym jednocześnie do oceny kolorystycznej wydruków. Jeśli nie, to przynajmniej dobrą żarówkę ok. 6000 K i Ra>80 (o ile taki parametr jest podawany). Z żarówek LED warto brać te z diodami 5050.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Masz juz wszystko co trzeba. Nie potrzebujesz kalibratora ani lampek. Strata pieniędzy.
Podepne się pod pytanie bo cx240 to chyba dosc zblizony model. Bo do tej pory mialem zawsze te monitory z nizszej polki, no to ustawienia wydawaly sie dosc proste - temperatura na 6500K i jest ok. Ale teraz to juz sam nie wiem. CX240 ma gotowy profil AdobeRGB, sRGB, no jeszcze jest mozliwosc ustawienia 6500K albo natwynej temperatury. A to juz jest troche sporo opcji i sie troche pogubilem. Kolega mowi ze sRGB. No sRGB ma tez FS2331 i z tego co sie orientuje to odwzorowuje sRGB calkiem dobrze ale nie wiem czy to aby na pewno jest dobre wyjscie. W sumie nie zalezy mi tyle na tym zeby te monitory wygladaly tak samo bo i tak nie wygladaja i nigdy nie beda i nie to jest moim celem, ale wlasnie niebardzo wiem co jest takim "referencyjnym" ustawieniem.
Przez referencyjne mam na mysli - tak jak np. w muzyce przyjmuje sie ze odwzorowanie liniowe jest referencyjne i wszystkie profesjonalne monitory odsluchowe sa tak liniowe jak sie tylko da - czy istnieje taka "liniowosc" w monitorach LCD, ktora mozna by uznac za punkt odniesienia? Czy to wlasnie sRGB jest takim punktem? Czy 6500K? Jesli tak to po co jest AdobeRGB (no na to chyba umiem sam sobie odpowiedziec - do zdjec) albo natywne odwzorowanie?
Przez referencyjne mam na mysli - tak jak np. w muzyce przyjmuje sie ze odwzorowanie liniowe jest referencyjne i wszystkie profesjonalne monitory odsluchowe sa tak liniowe jak sie tylko da - czy istnieje taka "liniowosc" w monitorach LCD, ktora mozna by uznac za punkt odniesienia? Czy to wlasnie sRGB jest takim punktem? Czy 6500K? Jesli tak to po co jest AdobeRGB (no na to chyba umiem sam sobie odpowiedziec - do zdjec) albo natywne odwzorowanie?
sRGB, 6500k to jest standard. Ale każdy monitor nieco inaczej to wyświetla. Dlatego masz w trybie 'sRGB' możliwość zmiany skorelowanej temperatury barwowej w menu. Możesz ustawiać co 100k, dać na natywną monitora albo standard sRGB czyli właśnie 6500k. To już zależy jak komu pasuje. Ja ustawiłem sobie na 6100k i tak mi akurat pasuje na moim stanowisku.
Wróć do „Kalibracja monitorów”