4K a skalowanie na Windows7
Witajcie, przymierzam się do zakupu monitora 4K, zapewne tego co ma wyjść na dniach.. I takie pytanie, gdyż siedzę na Windows 7 - czy z 4K może pojawić się jakiś problem ze skalowaniem i czy można sobie z nim poradzić i gdyby jednak były to czy po zmniejszeniu rozdzielczości do 2k przed przesiadką na nowszy nie będzie już z problemów ze skalowaniem, ponieważ z 2k sobie poradzi?
- Tom01
- Kontakt:
Temat UHD i 4K nie jest taki oczywisty jakby się wydawało. Skok wielkości plamki i co za tym idzie elementów ekranowych jest tak wielki, że trzeba uważnie dobierać rozmiar monitora. Wiele pozycji oprogramowania skaluje się źle lub wcale, np palety PS. Jeśli ktoś chce takie ikonki i literki jak na normalnej 27-ce, w przypadku UHD dopiero takie są na ekranie 40". Na mniejszych robią się bardzo małe. Na moje prywatne oko, graniczna wielkość w tej chwili, przy współczesnym oprogramowaniu to 30-32". Poniżej, nieskalowane elementy są czytelne przez lupę.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
No jeśli tak, to i na 27-calowym 2560x1440 moim zdaniem bez skalowania się nie da komfortowo pracować. Tzn. jeśli brak jest skalowania w części aplikacji to i 27calowy obecny standard też odpada. Najmniejsza plamką z którą bez skalowania da się pracować bez problemu to ok. 0,270 mm.Tom01 pisze:Temat UHD i 4K nie jest taki oczywisty jakby się wydawało. Skok wielkości plamki i co za tym idzie elementów ekranowych jest tak wielki, że trzeba uważnie dobierać rozmiar monitora. Wiele pozycji oprogramowania skaluje się źle lub wcale, np palety PS. Jeśli ktoś chce takie ikonki i literki jak na normalnej 27-ce, w przypadku UHD dopiero takie są na ekranie 40". Na mniejszych robią się bardzo małe. Na moje prywatne oko, graniczna wielkość w tej chwili, przy współczesnym oprogramowaniu to 30-32". Poniżej, nieskalowane elementy są czytelne przez lupę.
- Mathis
- Kontakt:
GrzesiekR - Ty tak poważnie? na PA272 pracuje mi się najbardziej komfortowo ze wszystkich monitorów jakie miałem. Mniejsza plamka na pewno już trochę utrudni prace, ale ta co mam jest w sam raz.
Fotograf Sieradz
PA272, EA274WMi, EA275UHD, SC-P800, L800, iP7250, i1DisplayPro, CMP
- Mathis
- Kontakt:
a jak daleko siedzisz od monitora? ja mam około 75cm i nie noszę okularów, każda paletę w PS czy Lr widzę doskonale, tam samo czytanie forum nie sprawia problemów.
Fotograf Sieradz
No tak siedzę jak Ty.Mathis pisze:a jak daleko siedzisz od monitora? ja mam około 75cm i nie noszę okularów, każda paletę w PS czy Lr widzę doskonale, tam samo czytanie forum nie sprawia problemów.
Ja z tego samego powodu wybralem cx241. Mniejsza plamka utrudnia mi pracę. I tak na 24 jest nieco mniejsza niż na starej 19" ale to jeszcze nie przeszkadza. 27 cali jest juz trochę za moja granica komfortu.
- Czornyj
- Kontakt:
Monitory UHD są ex definiendi przewidziane pod skalowanie i to m.in. jest ich zajebiaszczy atut - możemy mieć albo czytelniejsze elementy gui, albo napchać ich więcej na powierzchni ekranu, w obu zaś przypadkach uzyskujemy lepszą czytelność.
Wszystko fajnie, zgadzam się. Tylko, że Ty postrzegasz ten temat z perspektywy użytkownika systemów OSX, w których sprawa wygląda lepiej niż u większości ludzi z Windows.Czornyj pisze:Monitory UHD są ex definiendi przewidziane pod skalowanie i to m.in. jest ich zajebiaszczy atut - możemy mieć albo czytelniejsze elementy gui, albo napchać ich więcej na powierzchni ekranu, w obu zaś przypadkach uzyskujemy lepszą czytelność.
//tło
15 miesięcy temu przesiadłem się na 39cali UHD dzięki dobrej promocji na Amazonie gdzie Seiki 39 cali kosztował 500$ + transport.
oczywiście monitor jest 6 bitowy i próby jego kalibracji to męka.
Ale w tej cenie niczego lepszego o wysokiej rozdzielczości kupić nie było sposób.
mam już za sobą sporo pracy na nim.
//Samo skalowanie.
Obecnie mam win 8.1 i tak jak przy win 7 skalowanie mam wyłączone.
Niestety w windowsie skalowanie działa baaardzo słabo. Nigdy nie wiadomo co będzie skalowane kiedy i w jakis sposób. W związku z powyższym wyłączyłem.
a teraz o wielkości parę słów.
39 cali UHD to plamka analogiczna do 19" FHD.
Tak więc jeżeli oczekujesz większej plamki kup: telewizor zakrzywiony 50 cali. lub mniejszą rozdzielczość lub postaw bliżej
Bo żeby był sens posiadania tych pixeli, musimy je widzieć. czyli na monitor 39" trzeba patrzeć z odległości tej samej co na 19" FHD.
Rozdzielczość UHD to według mnie minimum 39" dla pełnego 4K i pełnego komfortu chciałbym mieć 50" właśnie zakrzywiony właśnie.
czemu zakrzywiony? bo już przy 39 calach narożniki są daleko z boku.
Natomiast taki telewizor 39-40 cali to optimum na biurko
Do pracy w CAD genialnie się nadaje. oczywiście na początku 30Hz były lekko irytujące ale przyzwyczaiłem się i w pracy mi to nie przeszkadza. Przy obecnych promocjach można kupić do pracy telewizor 4k taniej
niż monitor UHD
Jeszcze jedna uwaga. wbudowane w Windoze zarządzanie okienkami powoduje że wbrew pozorom pod paroma względami łatwiej pracować na dwóch oddzielnych monitorach.
UWAGA: taka rozdzielczość wymaga myszki o wysokim DPI niby trywialne, ale do wygodnej pracy trzeba mieć ustawione ok 2000DPI bez akceleracji.
15 miesięcy temu przesiadłem się na 39cali UHD dzięki dobrej promocji na Amazonie gdzie Seiki 39 cali kosztował 500$ + transport.
oczywiście monitor jest 6 bitowy i próby jego kalibracji to męka.
Ale w tej cenie niczego lepszego o wysokiej rozdzielczości kupić nie było sposób.
mam już za sobą sporo pracy na nim.
//Samo skalowanie.
Obecnie mam win 8.1 i tak jak przy win 7 skalowanie mam wyłączone.
Niestety w windowsie skalowanie działa baaardzo słabo. Nigdy nie wiadomo co będzie skalowane kiedy i w jakis sposób. W związku z powyższym wyłączyłem.
a teraz o wielkości parę słów.
39 cali UHD to plamka analogiczna do 19" FHD.
Tak więc jeżeli oczekujesz większej plamki kup: telewizor zakrzywiony 50 cali. lub mniejszą rozdzielczość lub postaw bliżej
Bo żeby był sens posiadania tych pixeli, musimy je widzieć. czyli na monitor 39" trzeba patrzeć z odległości tej samej co na 19" FHD.
Rozdzielczość UHD to według mnie minimum 39" dla pełnego 4K i pełnego komfortu chciałbym mieć 50" właśnie zakrzywiony właśnie.
czemu zakrzywiony? bo już przy 39 calach narożniki są daleko z boku.
Natomiast taki telewizor 39-40 cali to optimum na biurko
Do pracy w CAD genialnie się nadaje. oczywiście na początku 30Hz były lekko irytujące ale przyzwyczaiłem się i w pracy mi to nie przeszkadza. Przy obecnych promocjach można kupić do pracy telewizor 4k taniej
niż monitor UHD
Jeszcze jedna uwaga. wbudowane w Windoze zarządzanie okienkami powoduje że wbrew pozorom pod paroma względami łatwiej pracować na dwóch oddzielnych monitorach.
UWAGA: taka rozdzielczość wymaga myszki o wysokim DPI niby trywialne, ale do wygodnej pracy trzeba mieć ustawione ok 2000DPI bez akceleracji.
Wróć do „Zastosowania zawodowe”