Witam wszystkich
Od pewnego czasu, noszę się z wymianą mojego wysłużonego SX2262W na sprzęt, że tak powiem bardziej bezkompromisowy, bardziej "pro" . Byłem w zasadzie zdecydowany na zakup CG247, jednak po wizycie u zaprzyjaźnionych architektów, gdzie zobaczyłem w akcji 27" Eizo (nie pamiętam dokładnie modelu) i głębszej lekturze kilku wątków na tym forum, zdecydowałem się iść w kierunku właśnie 27"-wych rozwiązań.
Pracuje głównie z fotografią, obecnie coraz więcej efektów moich prac leci pod druk w przeróżnych wydawnictwach, wiec w naturalny sposób pojawiło się u mnie poczucie, ze chce mieć pewność, by to co wypuszczam w świat, było w najlepszej możliwej jakości. Często przygotowuje fotograficzne reprodukcje, wiec kluczowym jest idealne odwzorowanie kolorów. Wstępnie zatem wybór padł na CG277, jednakże pojawiły sie w mojej głowie pytania, czy potrzebuje koniecznie tak wysokiego modelu, może jednak CX271 wystarczy? Podjęcie decyzji komplikuje mi jeszcze (teoretyczne póki co) pojawienie się CG248 z 4K, który na papierze wydaje się być idealnym rozwiązaniem...
Zatem moje pytanie brzmi: Brać w ciemno CG277, czy może CX271 wystarczy (posiadam kalibrator i1DisplayPRO), czy różnica między nimi jest warta tych 3,5K w ich cenie? czy może poczekać na CG248-4K (choć nie wiadomo jeszcze ile będzie kosztował, a mój budżet to max ~9K)
Eizo CX271 czy CG277, a może...
Jakiś czas temu, kolega Czornyj ogłaszał ofertę sprzedaży CX271 bez wad obrazu tutaj: http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=39&t=2175. Ogłoszenie nienajnowsze, ale nie ma tam wpisu informującego, że nie jest już aktualne.
Re: Eizo CX271 czy CG277, a może...
WitamSpire pisze:Witam wszystkich
Od pewnego czasu, noszę się z wymianą mojego wysłużonego SX2262W na sprzęt, że tak powiem bardziej bezkompromisowy, bardziej "pro" . Byłem w zasadzie zdecydowany na zakup CG247, jednak po wizycie u zaprzyjaźnionych architektów, gdzie zobaczyłem w akcji 27" Eizo (nie pamiętam dokładnie modelu) i głębszej lekturze kilku wątków na tym forum, zdecydowałem się iść w kierunku właśnie 27"-wych rozwiązań.
Pracuje głównie z fotografią, obecnie coraz więcej efektów moich prac leci pod druk w przeróżnych wydawnictwach, wiec w naturalny sposób pojawiło się u mnie poczucie, ze chce mieć pewność, by to co wypuszczam w świat, było w najlepszej możliwej jakości. Często przygotowuje fotograficzne reprodukcje, wiec kluczowym jest idealne odwzorowanie kolorów. Wstępnie zatem wybór padł na CG277, jednakże pojawiły sie w mojej głowie pytania, czy potrzebuje koniecznie tak wysokiego modelu, może jednak CX271 wystarczy? Podjęcie decyzji komplikuje mi jeszcze (teoretyczne póki co) pojawienie się CG248 z 4K, który na papierze wydaje się być idealnym rozwiązaniem...
Zatem moje pytanie brzmi: Brać w ciemno CG277, czy może CX271 wystarczy (posiadam kalibrator i1DisplayPRO), czy różnica między nimi jest warta tych 3,5K w ich cenie? czy może poczekać na CG248-4K (choć nie wiadomo jeszcze ile będzie kosztował, a mój budżet to max ~9K)
Jakiś czas temu, kolega Czornyj ogłaszał ofertę sprzedaży CX271 bez wad obrazu tutaj: http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=39&t=2175. Ogłoszenie nienajnowsze, ale nie ma tam wpisu informującego, że nie jest już aktualne.
Ja do rozważań dołączyłbym coś zdecydowanie większego, a mianowicie NEC PA302W-SV ...
... lub coś zdecydowanie większego, jednocześnie o zdecydowanie wyższej rozdzielczości: NEC PA322UHD-SV.
http://www.mva.pl/viewforum.php?f=39
... lub coś zdecydowanie większego, jednocześnie o zdecydowanie wyższej rozdzielczości: NEC PA322UHD-SV.
Yyyy. Ostatnio jest wysyp 24" CX i CG 1920x1200 w dziale ogłoszeń, od świeżych nabywców:Spire pisze:...noszę się z wymianą mojego wysłużonego SX2262W na ... bardziej bezkompromisowy, bardziej "pro" . Byłem w zasadzie zdecydowany na zakup CG247...
http://www.mva.pl/viewforum.php?f=39
dzieki za linki, ale nie szukam porady gdzie kupić, ale raczej co kupić
PA322UHD-SV - rozmiar i 4K kusi, ale cena zdecydowanie poza budżetem
PA302W-SV hmm z Nec'ami nigdy nie miałem do czynienia, wiec dzięki za wskazówkę, zgłębię tematmax pisze:Ja do rozważań dołączyłbym coś zdecydowanie większego, a mianowicie NEC PA302W-SV ...
PA322UHD-SV - rozmiar i 4K kusi, ale cena zdecydowanie poza budżetem
To była również porada co kupićSpire pisze:dzieki za linki, ale nie szukam porady gdzie kupić, ale raczej co kupić
- Tom01
- Kontakt:
- Lepszą równomierność podświetlenia. Standardowo jest idealna, jak kartka czarnego brystolu. Wady zdarzają się niezwykle rzadko.
- Gwarancja na piksele i subpiksele w standardzie.
- Wysokiej jakości kolorymetr z możliwością zaprogramowania odniesienia do referencji.
- Bardziej zaawansowane mechanizmy autokontrolne.
- Kaptur w komplecie.
Re: Eizo CX271 czy CG277, a może...
To nie jest kwestia "czy wystarczy", tylko czy chce Pan walory oferowane przez wyższy model. CG w porównaniu do CX daje:Spire pisze:Zatem moje pytanie brzmi: Brać w ciemno CG277, czy może CX271 wystarczy
- Lepszą równomierność podświetlenia. Standardowo jest idealna, jak kartka czarnego brystolu. Wady zdarzają się niezwykle rzadko.
- Gwarancja na piksele i subpiksele w standardzie.
- Wysokiej jakości kolorymetr z możliwością zaprogramowania odniesienia do referencji.
- Bardziej zaawansowane mechanizmy autokontrolne.
- Kaptur w komplecie.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
"czy wystarczy" to oczywiście olbrzymi skrót myślowy, nigdy nie pracowałem dłużej na współczesnych CG (nie licząc oldskulowego CG19), wiec nie do końca wiem czego się spodziewać. Jak chyba każdy rozważający zakup sprzętu z takiej półki, traktuje go jako inwestycje na dłuższy okres i chciałbym uniknąć potem rozterek typu "a może trzeba było dołożyć..."
Czyli jak to się ma mniej więcej np do CX240 (do takowego mam dostęp)? zakładam ze w CX271 nie powinno byc gorzej?Tom01 pisze:- Lepszą równomierność podświetlenia. Standardowo jest idealna, jak kartka czarnego brystolu. Wady zdarzają się niezwykle rzadko.
W CX'ach to nie standard?Tom01 pisze:- Gwarancja na piksele i subpiksele w standardzie.
Jak on się ma do zewnętrznych rozwiązań typu iDisplayPro?Tom01 pisze:- Wysokiej jakości kolorymetr z możliwością zaprogramowania odniesienia do referencji.
tak podejrzewałem, ze diabeł tkwi w elektronice i przede wszystkim on podbija cenę Mógłbys rozwinąć ten temat troche?Tom01 pisze:- Bardziej zaawansowane mechanizmy autokontrolne.
- siemek
dziwię się że nikt nie odpisał na zapytania Spire - wyjaśnienie dogłębne różnic między GC277 a CX271 wielu by ucieszyło - chyba że w praktyce jest mniej różowo
- Tom01
- Kontakt:
Pewnie post przemknął niezauważony. Pytanie jest stare, ale odpowiem.
- Równomierność w CX-ach jest podobna. CX240/CX241 ma niższy punkt czerni niż CX271, przez co wrażenie wizualne na mniejszych jest korzystniejsze.
- Gwarancja na koniec 2015 znacząco się zmieniła. Poprzednio była duża różnica między CX i CG. Obecnie warunki się praktycznie zrównały. Obowiązuje gwarancja na uciążliwe (świecące) defekty pikseli nawet przy jednym.
- Wbudowany kolorymetr ma korektę widmową do podświetlenia konkretnego typu monitorów. I1 Display Pro ogólną.
- CG ma odblokowane wszystkie funkcje procesora obrazu. Ma możliwość odniesienia kalibracji do referencji i monitorowania zmian. Ma też możliwość pracy w sieci.
- Równomierność w CX-ach jest podobna. CX240/CX241 ma niższy punkt czerni niż CX271, przez co wrażenie wizualne na mniejszych jest korzystniejsze.
- Gwarancja na koniec 2015 znacząco się zmieniła. Poprzednio była duża różnica między CX i CG. Obecnie warunki się praktycznie zrównały. Obowiązuje gwarancja na uciążliwe (świecące) defekty pikseli nawet przy jednym.
- Wbudowany kolorymetr ma korektę widmową do podświetlenia konkretnego typu monitorów. I1 Display Pro ogólną.
- CG ma odblokowane wszystkie funkcje procesora obrazu. Ma możliwość odniesienia kalibracji do referencji i monitorowania zmian. Ma też możliwość pracy w sieci.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl