Witam, w związku z tym iż mój poprzedni wybór (NEC PA272W) zdrożał potrzebuję innego monitora
w kwocie 4,5k. Zastosowanie głównie grafika 2D - wszelkiego rodzaju rzeczy pod druk
plakaty,banery,szyldy, zarówno do retuszu zdjęc, jak i na potrzeby WWW. W zasadzie
mógłbym po prostu napisać,że szukam godnego zastępce PA272W. Niestety nie zdążyłem
uzbierać kwoty na zakup. Wiem,że konkurentem PA272W jest CX271, ale niestety jest to
już tysiąc różnicy, nie stać mnie na taki przeskok. Czy jest coś innego rozsądnego w tej kwocie?
Proszę o pomoc, gdyż monitor chciałem już wkrótce zamówić, już miałem to robić, ale się zawiodłem...
Proszę o pomoc,rady i z góry dziękuje !
Monitor do grafiki,dtp [4500]
- NocnyJastrzab
Nowy Eizo CS270.. Chyba, że skusi Philips, Dell, Asus, HP
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Rozumiem, przejrzałem za cenami i widzę,że koszt CS270 to min.4900
Czy warto jest dopłacić te 500 zł, żeby kupić już ten CX271 ?
Czy model CS270 jest pozbawiony mankamentów CS240(srebrzenie i głośna praca?) ?
Przeglądając forum, również dojrzałem coś nt. EA275UHD
lecz nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat terminu
polskiej dystrybucji ów monitora. Wie ktoś coś na ten temat?
Czy warto jest dopłacić te 500 zł, żeby kupić już ten CX271 ?
Czy model CS270 jest pozbawiony mankamentów CS240(srebrzenie i głośna praca?) ?
Przeglądając forum, również dojrzałem coś nt. EA275UHD
lecz nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat terminu
polskiej dystrybucji ów monitora. Wie ktoś coś na ten temat?
- NocnyJastrzab
Ok. 4900 PLN to cena sugerowana detaliczna. Być może trafi się gdzieś taniej. Ja osobiście brałbym CS270 + i1DisplaPro.
Efekt "srebrzenia" (a właściwiej cieknięcia światła) jest bardziej cechą, niż mankamentem. Występuje i jego widoczność uzależniona będzie głównie od ustawionej jasności monitora, warunków otoczenia, koloru tapety pulpitu. O głośnej pracy CS240 nic nie wiem.
NEC EA275UHD to zapowiadana nowość, premiera wkrótce. Oficjalna dostępność i cena zapewne będą i tu zakomunikowane
Efekt "srebrzenia" (a właściwiej cieknięcia światła) jest bardziej cechą, niż mankamentem. Występuje i jego widoczność uzależniona będzie głównie od ustawionej jasności monitora, warunków otoczenia, koloru tapety pulpitu. O głośnej pracy CS240 nic nie wiem.
NEC EA275UHD to zapowiadana nowość, premiera wkrótce. Oficjalna dostępność i cena zapewne będą i tu zakomunikowane
Dzięki za szybką odpowiedź, w takim razie chyba się zdecyduje na CS270. Myśłałem nad
kalibratorem, ale póki co chyba będę musiał skorzystać z jakiejś opcji bezpłatnego wypożyczenia
przy zakupie, natomiast po jakimś czasie dozbieram już na swój własny. Jako takich przewiadywań nie ma
kiedy się ukaże ?
kalibratorem, ale póki co chyba będę musiał skorzystać z jakiejś opcji bezpłatnego wypożyczenia
przy zakupie, natomiast po jakimś czasie dozbieram już na swój własny. Jako takich przewiadywań nie ma
kiedy się ukaże ?
też myślę nad tym modelem,ale niestety od razu nie będę mogła sobie pozwolić na kalibrator. Czy do czasu zakupu/wypożyczenia można będzie na nim pracować bez żadnych niespodzianek? Czy ustawienia fabryczne wystarczą?
Koledze pewnie chodziło o CX240, który niektórym we wczesnych rewizjach hałasował.NocnyJastrzab pisze:O głośnej pracy CS240 nic nie wiem.
- NocnyJastrzab
Na początku, ustawienia fabryczne są w zupełności wystarczające do większości zastosowań. Przy czym dla fotografii lepiej ograniczyć się do Adobe RGB / sRGB, zależnie od obiegu pracy i końcowego przeznaczenia obrabianego materiału.
- Tom01
- Kontakt:
Oczywiście, że będzie można pracować, ale nie z kolorem. Każdy, nawet najdroższy i najlepszy monitor na świecie nie jest fabrycznie ustawiony pod Pani zastosowania i przede wszystkim światło.zielonamila25 pisze:Czy do czasu zakupu/wypożyczenia można będzie na nim pracować bez żadnych niespodzianek? Czy ustawienia fabryczne wystarczą?
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Dziękuję za odpowiedzi.
Czy istnieją jakieś firmy, które oferują kalibrację z dojazdem do klienta w jakiejś znośnej cenie? Najlepiej z terenu Dolnego Śląska. Czy jednak lepiej trochę poczekać i kupić swój kalibrator?
Czy istnieją jakieś firmy, które oferują kalibrację z dojazdem do klienta w jakiejś znośnej cenie? Najlepiej z terenu Dolnego Śląska. Czy jednak lepiej trochę poczekać i kupić swój kalibrator?
- Tom01
- Kontakt:
Pytanie, czy posiadanie swojego kalibratora przełoży się na poprawną kalibrację całego systemu? Od pewnego czasu, kiedy na rynku pojawia się coraz więcej posiadaczy kalibratorów, obserwuję, że to w wielu wypadkach pomylony zakup. Podobnie jak posiadanie kielni nie gwarantuje, że jej właściciel ładnie otynkuje sobie dom. Ofert kalibracji jest sporo, na forum jest kilku ludzi mających pojęcie o przedmiocie. Co do znośnej ceny, dobrej jakości usługa parę zł kosztuje.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Wybrałem CS270 zakupiłem tydzień temu i póki co jestem zadowolony. Dziękuje wszystkim za informacje i pomoc w wyborze !
Wróć do „Zastosowania zawodowe”