Witam serdecznie
Stoję przed wyborem monitora. Bije się mocno z myślami 27 czy 24/25 cali. Niestety, ale ostatni monitor kupowałem 8 lat temu, a w pracy korzystam z Della E2414H oraz Della 2007FPb. Korzystając z służbowego labu postawiłem u siebie na biurku także Nec P272W. Na pewno chciałbym IPS. Z powyższych nie pasuje mi tylko E2414H na matrycy TN. Rozdzielczość raczej 2560x1440, choć pracuje odpowiednio na full HD i 1600x1200. Zależy mi na niezłej czerni, dobrym podświetleniu, niezłej jakości, ciekawym, nowoczesnym designie=cienka ramka. Najbrzydszy z w/w jest NEC - straszna kobyła. Wiem, że polecacie go jako monitor do zastosowań profesjonalnych, ale albo spodziewałem się czegoś pokroju monitora z Apple iMac albo jest to kwestia nie skalibrowania go; w sensie nie urzekł mnie tak samo jak iMac na Retinie.
Po głowie chodzą mi modele najbardziej modele:
Dell U2715H 1850 zł
Nec EA274WMi 2300 zł
ew. Dell U2515H 1300 zł
Zastosowania: domowe grzebanie IT, amatorska fotografia - lightroom, przeglądanie zdjęc, net, film, czyli w zasadzie domowy monitor uniwersalny o dobrej jakości obrazu i ciekawym designie. Wymienione przeze mnie propozycje są w liście polecanych przez Was monitorów. Testy U2715H znalazłem dodatkowo na http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2715h.htm oraz http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... 2715h.html opinie są niezłe, design mi odpowiada i cena. Zaoszczędzone 450 zł to całkiem sporo $. Nie widzę natomiast testów Nec EA273WMi.
PS. dodatkowo jak znam życie monitora raczej nie będę kalibrował więc zależy mi na jak najlepszej jakości zaraz po wyjęciu z pudełka. Nie jaram się już "mega czernią" za jedyne 5000 PLN więcej. IPS srebrzy po ciemku - wiem, ale żależy mi na jak najmniejszym. TN - mam - ujdzie do pracy biurowej, ale wolę IPS.
PS2. widziałem podobne zestawienie monitorów jednak wymagania co do sprzętu były inne niż moje stąd mój wątek na forum
dziękuje i pozdrawiam
U2715H vs EA273WMi-praca IT,net,amatorsko fotografia,film
- NocnyJastrzab
Re: U2715H vs EA273WMi-praca IT,net,amatorsko fotografia,fil
Już wszędzie się tyle tłucze, że NEC serii EA jest lepszy od Della, który z każdym nowym wydaniem jakby obniżał jakość. I nawet jak coś ma taką samą lub podobną matrycę, to jeszcze szczęścia nie wróży. A Retina może i urzeka, ale innymi walorami, niż NEC serii PA. Elektronika sterująca jest dużo uboższa. NEC-a odpalisz w sRGB, ustawisz odpowiednią dla siebie jasność i jazda.
Ps. Nec EA274WMi ok. 2800-2900 zł (2560 x 1440); Nec EA273WMi ok. 1800 zł (1920x1080).
Ps. Nec EA274WMi ok. 2800-2900 zł (2560 x 1440); Nec EA273WMi ok. 1800 zł (1920x1080).
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
PS. pytanie które gdzieś tam krąży mi po głowie. warto w tej chwili inwestować sporą sumkę kiedy 4k w zasadzie jest za rogiem?
rozumiem, ale proszę wyjaśnijcie łopatologicznie dlaczego warto dorzucić te 450 zł pomiędzy Dell U2715H a Nec EA274WMi. Kurcze to tak naprawdę dużo $ dlatego drażę temat. Mój pierwszy budżet opiewał na kwotę 1500 zł i miał to być Dell U2515H. Pytam gdyż sami umieściliście Della na liście polecanych oraz wg recków które przytoczyłem prezentuje się on dobrze.NocnyJastrzab pisze:Już wszędzie się tyle tłucze, że NEC serii EA jest lepszy od Della, który z każdym nowym wydaniem jakby obniżał jakość. I nawet jak coś ma taką samą lub podobną matrycę, to jeszcze szczęścia nie wróży. A Retina może i urzeka, ale innymi walorami, niż NEC serii PA. Elektronika sterująca jest dużo uboższa. NEC-a odpalisz w sRGB, ustawisz odpowiednią dla siebie jasność i jazda.
PS. pytanie które gdzieś tam krąży mi po głowie. warto w tej chwili inwestować sporą sumkę kiedy 4k w zasadzie jest za rogiem?
- Czornyj
- Kontakt:
EA275UHD będzie praktycznie w tej samej cenie oferując znacznie lepszą jakość.
Nie warto.damiok pisze:PS. pytanie które gdzieś tam krąży mi po głowie. warto w tej chwili inwestować sporą sumkę kiedy 4k w zasadzie jest za rogiem?
EA275UHD będzie praktycznie w tej samej cenie oferując znacznie lepszą jakość.
- Tom01
- Kontakt:
Nieprawda!damiok pisze:Dell U2715H (...) Dell U2515H. Pytam gdyż sami umieściliście Della na liście polecanych
Dobre opinie o DELLach powstają z reguły u ludzi wykształconych na Samsungach i podobnej marketówce. Po przesiadce na DELLe jest faktycznie poprawa, ale z poprawnością nie ma wiele wspólnego.damiok pisze:oraz wg recków które przytoczyłem prezentuje się on dobrze.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
-
cz
Niech Pan napisze wreszcie jakich używa monitorów .. ..całymi nocami nie mogę przez to spać.. ,Pan Czornyj napisał,że kupił nec 32uhd,choć zalogował się tylko 7 dni po Panu.To tylko zbytnia dociekliwość z mojej strony ,z szacunkiem dla Pana.