Jaki telewizor do 2000
Ostatnio w kaufkandzie był do kupienia TV za około 1000 zł 40 calowy jakiejś mało znanej marki. Warto dołożyć np. 1800 i kupić jakiś porzadniejszy panasonica czy nie będzie aż tak znacznej różnicy?
Wszystkie (markowe i niemarkowe) mają bardzo podobne (tanie) matryce, natomiast znacznie droższe NEC i EIZO mają nieco lepszy obraz dzięki lepszemu sterowaniu i fabrycznemu wyregulowaniu. Czy warto za to dopłacać, to dla każdego sprawa indywidualna. Dla jednego różnica jest duża, dla innego mała. Jeden pracuje na 1800zł jeden dzień, drugi cały rok.
Re: Jaki telewizor do 2000
Wydaje mi się, że sytuacja jest dość podobna do tej na polu monitorów.Breathless pisze:Ostatnio w kaufkandzie był do kupienia TV za około 1000 zł 40 calowy jakiejś mało znanej marki. Warto dołożyć np. 1800 i kupić jakiś porzadniejszy panasonica czy nie będzie aż tak znacznej różnicy?
Wszystkie (markowe i niemarkowe) mają bardzo podobne (tanie) matryce, natomiast znacznie droższe NEC i EIZO mają nieco lepszy obraz dzięki lepszemu sterowaniu i fabrycznemu wyregulowaniu. Czy warto za to dopłacać, to dla każdego sprawa indywidualna. Dla jednego różnica jest duża, dla innego mała. Jeden pracuje na 1800zł jeden dzień, drugi cały rok.
-
cz
W tym co piszesz jest bardzo dużo prawdy.Ja też kiedyś oszczędzałem na narzędziach,tylko zauważyłem ,że mi się to nie opłaca,dlatego lepiej dozbierać i kupić coś lepszego.Bo to "coś"robi jednak różnicę.
- mkoper
- Kontakt:
Po co drążyć temat Plazma vs LCD, skoro ostatnie plazmy zeszły z taśm produkcyjnych ok. 2 lata temu i są już niedostępne do kupienia?
Albo rynek wtórny, albo brać Samsunga H6200 (zeszłoroczny) w tym budżecie. Ma 120Hz matrycę sprawnie wykorzystaną przez upłynniacz, dobry tryb fabryczny z całkiem płaską charakterystyką i dobry stosunek cena za cal.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Albo rynek wtórny, albo brać Samsunga H6200 (zeszłoroczny) w tym budżecie. Ma 120Hz matrycę sprawnie wykorzystaną przez upłynniacz, dobry tryb fabryczny z całkiem płaską charakterystyką i dobry stosunek cena za cal.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
- Czornyj
- Kontakt:
Dzięki Maciek - postanowiłem zaszaleć i kupiłem do górnego mieszkania zamiast starej... 20-tki Wziąłem tylko 6400 bo ma ładniejszą ramkę, ale zawsze mi się podobały "kurze stopki" w tych szajsungach
Nie jestem specem od ruchomego obrazu (nie oglądam telewizji), ale mz. obraz jest zajebisty, a co najważniejsze stylówa bardzo mi pasuje
Wrzucę siakieś kreski jak pomierzę
Nie jestem specem od ruchomego obrazu (nie oglądam telewizji), ale mz. obraz jest zajebisty, a co najważniejsze stylówa bardzo mi pasuje
Wrzucę siakieś kreski jak pomierzę
Patrzaj. Wicia wierzchem jedzie.
Nie może być. Na kocie?...
Polecają Szajsunga.
Kupują Szajsunga.
Są zadowoleni z Szajsunga.
MVA do zamknięcia.
Polecają Szajsunga.
Kupują Szajsunga.
MVA do zamknięcia.
-
cz
To był Witja ,trzeba się trochę naprawdę interesować tematem TV i monitorów żeby to wszystko okiełznać.max pisze:Patrzaj. Wicia wierzchem jedzie.
Polecają Szajsunga.
Kupują Szajsunga.
MVA do zamknięcia.
- Czornyj
- Kontakt:
Prawdę powiedziawszy to szlag mnie jasny trafił jak kupiłem tego szajsunga - za niecałe dwa koła 40 cali z wbudowanym komputerem, zarąbistą matrycą z b. skutecznym OCF, antyrefleksem, sterowaniem 3D LUT i imponyjącymi możliwościami kalibracyjnymi Do tego gratis dwa piloty i dwie pary aktywnych okularków 3D
Z tej perspektywy tańsze monitory LCD to jawna kpina z klienta, wyłudzanie kasy, walenie w kulki i potworne skąpstwo
Z tej perspektywy tańsze monitory LCD to jawna kpina z klienta, wyłudzanie kasy, walenie w kulki i potworne skąpstwo
Toż to jakiś czas temu próbowałem wytłumaczyć na tutejszym forum.
Gdybym nie był taki duży, to by mnie tu ukamienowali, poćwiartowali, zakopali, odkopali, udusili, zrzucili z przepaści, przejechali walcem....
PS. OCF w Szajsungu za 2000? IPS czy MVA?
Aż się prosi kupować Szajsungi TV 32" 4K/UHD za 2500-3000zł zamiast klasycznego monitora biurowego za 4x więcej np. EIZO EV3237. Oczywiście mam na myśli amatorskich użytkowników/graczy/oglądaczy filmów.
Gdybym nie był taki duży, to by mnie tu ukamienowali, poćwiartowali, zakopali, odkopali, udusili, zrzucili z przepaści, przejechali walcem....
PS. OCF w Szajsungu za 2000? IPS czy MVA?
Aż się prosi kupować Szajsungi TV 32" 4K/UHD za 2500-3000zł zamiast klasycznego monitora biurowego za 4x więcej np. EIZO EV3237. Oczywiście mam na myśli amatorskich użytkowników/graczy/oglądaczy filmów.
- Czornyj
- Kontakt:
IPS, ofkors - mam alergię na matryce xVA, a już w telewizorze bym nie zdzierżył (choć nie oglądam, to przechodząc widzę). Tradycyjnie odsyłam do tekstu Maćka, bo w kwestii TV nie ma lepszego fachury w naszym słodkim kraju:
http://hdtvpolska.com/topic/33033-test- ... ue55h6400/
OCF jest i radzę nie stawiać przy nim EIZO serii CX/CG, bo to proszenie się o wkurwa. Ogólnie do ętertejmętu jakościowo znacznie lepsza opcja (o cenie nie wspominając przez litość) niż jakieś popierdułki EIZO/NEC (pominąwszy nowy OLED NEczka).
http://hdtvpolska.com/topic/33033-test- ... ue55h6400/
OCF jest i radzę nie stawiać przy nim EIZO serii CX/CG, bo to proszenie się o wkurwa. Ogólnie do ętertejmętu jakościowo znacznie lepsza opcja (o cenie nie wspominając przez litość) niż jakieś popierdułki EIZO/NEC (pominąwszy nowy OLED NEczka).
-
cz
Ja do dzisiaj żałuję,że mojej najdroższej Mamuście kupiłem LedaTV,może Mkoper jak będzie sprzedawał swój TV..za jakieś rozsądne pieniądze to się dogadamy
- Czornyj
- Kontakt:
Nie ma czegoś takiego jak LED TV - jest LCD podświetlany LED, lub OLED.
W kwesti "LCD to zuo" polecam kierować się raczej opinią Maćka a nie Mamy, facet na pewno ogarnia ten temat nieco lepiej.
W kwesti "LCD to zuo" polecam kierować się raczej opinią Maćka a nie Mamy, facet na pewno ogarnia ten temat nieco lepiej.
-
cz
- Tom01
- Kontakt:
LCD to zuo i nie ma co do tego dyskusji. Natomiast nieszczęście pod tytułem, tylko LCD zostało, i wszelkie implikacje tegoż faktu, to caaaaałkiem inna bajka.Czornyj pisze:W kwesti "LCD to zuo"
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
...a wolgzwagen golf, ew. audik w tedeiku to najlepszy samochód. Uogólnienia są największym wrogiem ludzkości, jak mawiał śp. Czesław Miłosz.
-
cz
Nie do końca się to sprawdza,ja mam passata 1.9 tdi i nigdy mnie nie zawiódł.
Czornyj pisze:IPS, ofkors - mam alergię na matryce xVA
mkoper pisze:Testy postanowiłem rozpocząć sprawdzeniem jaki ekran zastosował producent w telewizorze. Po odwiedzeniu menu serwisowego i obejrzeniu struktury pikseli pod mikroskopem, stało się jasnym, że Samsung H6400 został wyposażony w matrycę własnej produkcji i jest to 120Hz matryca VA.
- Czornyj
- Kontakt:
Ale jaja - albo się starzeję, albo szajsung poprawił charakterystykę kątową VA...
Wróć do „Telewizja i przemysł filmowy”