Potwierdze ze tak tez jest z EV - nie widac od pewnego tonu albo w ogole wystepuja anomalie ze cos jasniejsze niz 0,0,0 jest wyswieylane jako ciemny "duszek" na czarnym tle, CX mimo wszystko zachowuje sie lepiej. Widac ze swieci ale nie ma tak ze czesci detali kompletnie niewidac albo wyswietlane sa jako "duszki" blizej nieokreslonej barwy co kojarzy mi sie najpredzej z niklej jakosci ekranami tanich telefonow. Mam na mysli CX w aRGB I tych przestrzeniach blizej natywnej na gamma 2.2 I temp 6500k (nie-sRGB) z wylaczonym range extension.GrzesiekR pisze:W SX2462W ewidetnie nie było widać dołu wogóle do pewnego tonu.Czornyj pisze:CX240 ma w trybie sRGB TRC skalibrowaną do γ1,0 w okołoczerniach z przejściem w γ2,4 z cieni w śródtony przez światła do bieli, gdzie SX2462W miał ZTCP tradycyjną γ2,2. Liniowy odcinek w okołoczerniach lekko otwiera je wizualnie - czy ma to jakikolwiek sens to insza inszość. Oryginalnie miało to cel czysto przeliczeniowy.
Fakt - jezeli w CX ustawi sie na sRGB to wyswietla dolne partie chyba jeszcze agresywniej niz FS - myslalem ze jest to zrobione wlasnie po to ze sRGB jako nasladujace "sredni" monitor mialo tez wyswietlac ciemne barwy jak mocno swiecace TNy czy VA.
Wiem ze FS zmienia gamme pod katem ale monitor jest ok 1.5m, moze dalej ode mnie wiec przebarwienia sa tylko w samych naroznikach I opisujac zachowanie mialem oczywiscie na mysli skonczony fragment ekranu obejmowany przez oko w przyblizeniu pod katem prostym. Gdyby fg2421 mial pivota to ohoho Przez sekunde bym sie nie zastanawial. No tylko ze nie ma :c