Monitor jest - problem z oświetleniem

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
Sebus86

Monitor jest - problem z oświetleniem

09 września 2015, 22:24 - śr

Witam serdecznie zakupiłem monitor Eizo CX271 wsepnie został skalibrowany w sklepie bo u mnie nie ma jeszcze niestety oświetlenia i tutaj pojawia się pytanie. Wiem już że świetlówki, wiem że najlepiej zaraz nad stanowiskiem ( tutaj niestety będę miał centralnie w pokoju) pokój 4x2m2 czyli łącznie 8m2. Biurko ma wymiar 160x80cm i stoi w rogu Monitor stoi 20 cm od ściany na środku biurka. Czyli powiedzmy od oprawy do monitora będzie 50cm różnicy - czy to wystarczy?? Jako że jestem amatorem i chciałbym jak najlepiej widzieć wszystko na monitorze ale pokój służy nie tylko do obróbki to czy tak jak opisałem będzie dobrze. Planuje oprawę 4X18W niestety inna nie wchodzi w grę- żona :)

Mam kilka pytań
1. Już wiem że kupie albo świetlówki Philips Graphica albo Osram Luminox ( które wybrać chodzi mi o barwę 950 czy 965) już doczytałem że chodzi o Kelviny
2. Czy oświetlać czymś ścianę za monitorem?? jeżeli tak to czym??
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

Re: Monitor jest - problem z oświetleniem

10 września 2015, 15:10 - czw

Jak dobrze kojarzę "9" oznacza parametr Ra > 90. 50/65 oznacza temperaturę barwową. Jeśli miałbyś możliwość zwrotu to kup jedne i drugie i sprawdź.

Podstawa to miękkie światło rozproszone i nie padające na ekran. Za monitorem proponuję GrafiLite Mode lub inną lampę z przyzwoitą świetlówką.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

10 września 2015, 15:26 - czw

965 zdecydowanie za chłodne, bierz 950tki. Najlepiej oświetl samą ścianę tą świetlówą.
pa
paveu

12 września 2015, 08:16 - sob

Podepnę się pod wątek. Mój pokoik to 3x3 metry. Oświetlenie ogólne to zwykłe żarówki halogenowe OSRAM, o łącznej mocy prawie 100 W (centralnie na suficie). Okno mam po lewej stronie biurka, na którym stoi monitor, wychodzące na stronę północną. Odległość okna od monitora około 1 metra. Da się w miarę sensownie pracować wieczorem w takim oświetleniu ? Obróbka zdjęć w Lightroomie do internetu. Nie drukuję fotografii.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

12 września 2015, 11:24 - sob

Proszę wyświetlić na ekranie białą kartkę A4, położyć na stole zwykłą kartkę takiego samego rozmiaru i jeśli ich jasności są podobne, to można pracować. Monitor jednak będzie najprawdopodobniej sporo jaśniejszy od kartki na stole, co wymusi poprawienie oświetlenia albo w całym pokoju, albo przynajmniej w bezpośrednim otoczeniu monitora. Generalną zasadą jest, że monitor nie może się odcinać z tła jako jasny, świecący prostokąt.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

12 września 2015, 11:34 - sob

Nie ma złotej odpowiedzi. W zasadzie sam powinieneś umieć ocenić, czy Ci się komfortowo pracuje w takich warunkach.

1. Czy światło pada na ekran monitora? Jeśli tak, to jak dużo?
2. Ile światła pada za ekran?

Podstawa to nie "świecący" ekran i nie rażąca biel na monitorze. Jeśli monitor nie był kalibrowany to przynajmniej ściągnij stąd klin szarości i ustaw jasność monitora tak,
abyś był w stanie zobaczyć odcienie (pojedyncze paski na powiększeniu 300-400%) na skraju palety (w czerniach i bielach). No i halogeny raczej do wymiany, zwłaszcza jeśli punktowe.
Chyba, że Ci nie przeszkadzają. Ja miałem kiedyś takie, ale były za ciepłe i zbyt skupione. Wymieniłem na przyzwoite LEDy z większym kątem świecenia.
Awatar użytkownika
max

12 września 2015, 14:02 - sob

Jeśli ktoś nie drukuje fotografii, a jedynie publikuje w internecie, wydaje się, że powinien ustawić jasność monitora jak typowy Kowalski. Czyli trochę za jasno.

Żarówki halogenowe dają najwyższej jakości światło. Przydałoby się tylko, żeby było rozproszone i nie świeciło na ekran, powodując odbicia.

Moim zdaniem LEDy mają bardzo niską jakość światła (marne widmo) i niską moc.
Sebus86

18 września 2015, 15:38 - pt

Czornyj pisze:965 zdecydowanie za chłodne, bierz 950tki. Najlepiej oświetl samą ścianę tą świetlówą.
Czyli rozumiem ze na środku pokoju mogą być jakieś halogeny a jedynie jedna świetlówka rozświetlić ściany? To nawet pasowałoby bardziej mojej zonie bo rastry jej sie nie podobaja
Awatar użytkownika
max

18 września 2015, 16:00 - pt

Hmm. Mieszanie światła żarowego (halogenowego) i fluorescencyjnego może dawać nieoczekiwane rezultaty przy oglądaniu wydruków, ze względu na odmienne widmo i różny współczynnik oddawania barw światła Ra.

Halogeny są najlepszym źródłem światła pod względem jakości, bardzo podobnym do słonecznego. Mają jednak inne wady: pobierają sporo prądu (jak to żarówki), mocno się grzeją (jak to żarówki), troszkę zmienia się ich barwa wraz ze zużyciem. Często stosowany reflektor daje skupione i kontrastowe światło. Pożądane jest raczej rozproszone i miękkie (niedające ostrego cienia, jak np. oświetlenie w zachmurzony dzień).
Sebus86

19 września 2015, 15:13 - sob

Czyli zostać przy swietlowkach. Na środku pokoju 4x18 i na ścianę jedna 18 by oświetlić sciane
mmluty

20 września 2015, 19:06 - ndz

Czy nie możesz zastosować niezależnego oświetlenia do pracy i na "inne okazje". Ja bym zostawił oświetlenie które masz, a nad monitorem (trochę z tyłu) zawiesił na suficie dodatkowe światło składające się z oprawy rastrowej i świetlówek. Masz w ten sposób dobre oświetlenie do pracy i po pracy, a wszystkie inne kombinacje to będzie "do wszystkiego czyli do niczego".
Sebus86

21 września 2015, 12:12 - pn

Przepraszam ze jeden pod drugim ale prosze dac mi znac czy w doba strone ide. Na chwile obecna mam dwie swietlowki 13W za monitorem prezentuje sie to tak. Na gorze widac przewody i zastanawiam sie czy dac tam oprawe rastrowa czy kombinowac tylko z oswietleniem za monitorem

Ponizej zdjecia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

21 września 2015, 12:16 - pn

Nie wiadomo na ile fotografia odzwierciedla rzeczywiste warunki, ale jest na to sposób. Proszę wyświetlić 50% szarość na ekranie i sprawdzić, czy tło za monitorem ma podobną jasność? Za wszelką cenę nie może być ciemniejsze a coś czuję, że może być.
Tom01

monitory.mastiff.pl

mmluty

21 września 2015, 13:05 - pn

Sebus86 pisze:Przepraszam ze jeden pod drugim ale prosze dac mi znac czy w doba strone ide. Na chwile obecna mam dwie swietlowki 13W za monitorem prezentuje sie to tak. Na gorze widac przewody i zastanawiam sie czy dac tam oprawe rastrowa czy kombinowac tylko z oswietleniem za monitorem

Ponizej zdjecia

Obrazek

Obrazek
Jestem w tym względzie amatorem więc może źle to odbieram, ale w mojej skromnej opinii pokazane oświetlenie raczej pasuje do scenki z upiorami niż do stałej pracy ze zdjęciami. Jeżeli znajdziemy się w punkcie (nasze oczy) gdzie monitor nie zasłania całej świetlówki, jej swiatło świeci prosto w oczy, oswietlenie jest b. kontrastowe, cienie długie, przeczytanie czegokolwiek z kartki, książki położonej na biurku jest bardzo uciążliwe. Umieszczenie oprawy na suficie nad komputerem wszystko zmienia na korzyść. Przy dobrych świetlówkach nawet ocena wydruków barwnych może być całkiem niezła. Mankamentem oświetlenia z góry nad monitorem może być niepożądane światło na ekran monitora. Ja bym (tak mam u siebie) przybliżył maksymalnie oprawę świetlówki do ściany za monitorem, a monitor odsunął, jakieś 50-70 cm od ściany i/lub założył kaptur na monitor.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

21 września 2015, 15:20 - pn

+ 1 świetlówka nad biurko + osłona na monitor i byłoby chyba OK..
Sebus86

21 września 2015, 22:03 - pn

Panowie bezpośrednio nad biurkiem nie da rady, mogę postawić oprawę rastrowa tam gdzie wychodzi przewód czyli w centralnym punkcie pokoju. Biurko ma 160 cm szerokości monitor stoi na środku. Powiedzmy przewód centralny jest na styk z zakończeniem biurka i 40 Cm w głąb. Nie jestem profesjonalista ale chcicalbym aby było to zrobione całkiem dobrze.

Oprawy mam na chwile obecna za monitorem przyklejone na taśmę do ściany sa to 13W pytanie czy nie zamienić na 18 i kupić Philips Graphica.

Na gorze tez mogę zamontować 4x 18w i tez kupić Philipsa pytanie czy w tedy nie będzie świeciło mi na monitor.

mogę oczywiście zrobic sobie kaptur z pianki tylko pytanie czy jest sens

Monitor to Eizo cx271 i chciałbym wykorzystać jego potencjał, w końcu kupujmy aparaty to i monitor musi być niezly
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

21 września 2015, 22:07 - pn

Za monitorem nie musi być graficzna. Tak czy owak, jest lekko ciemno a i osłona na monitor nie zawadzi. Zawsze lepiej mieć, niż nie mieć.
Sebus86

21 września 2015, 22:07 - pn

Tom01 pisze:Nie wiadomo na ile fotografia odzwierciedla rzeczywiste warunki, ale jest na to sposób. Proszę wyświetlić 50% szarość na ekranie i sprawdzić, czy tło za monitorem ma podobną jasność? Za wszelką cenę nie może być ciemniejsze a coś czuję, że może być.
wyświetliłem 50% kartę i miał Pan racje jest ciemniejsza. Chce dostosować pokój i zaprosić Pana na kalibrację ale rozumiem ze pod nią muszę juz mieć światło dlatego tez pytam jak to zrobic
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

21 września 2015, 22:15 - pn

Do kalibracji światło nie jest potrzebne, a nawet zbędne, ale potrzebne do pracy.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
max

21 września 2015, 23:28 - pn

No ale, aby skalibrować monitor, trzeba choćby wiedzieć, jaką jaskrawość bieli ustawić (np. 75cd/m2), a skąd to wiedzieć, jak nie znamy bo jeszcze nie mamy oświetlenia?

Wróć do „Kalibracja monitorów”