Mam kilka pytań
1. Już wiem że kupie albo świetlówki Philips Graphica albo Osram Luminox ( które wybrać chodzi mi o barwę 950 czy 965) już doczytałem że chodzi o Kelviny
2. Czy oświetlać czymś ścianę za monitorem?? jeżeli tak to czym??
Czyli rozumiem ze na środku pokoju mogą być jakieś halogeny a jedynie jedna świetlówka rozświetlić ściany? To nawet pasowałoby bardziej mojej zonie bo rastry jej sie nie podobajaCzornyj pisze:965 zdecydowanie za chłodne, bierz 950tki. Najlepiej oświetl samą ścianę tą świetlówą.
Jestem w tym względzie amatorem więc może źle to odbieram, ale w mojej skromnej opinii pokazane oświetlenie raczej pasuje do scenki z upiorami niż do stałej pracy ze zdjęciami. Jeżeli znajdziemy się w punkcie (nasze oczy) gdzie monitor nie zasłania całej świetlówki, jej swiatło świeci prosto w oczy, oswietlenie jest b. kontrastowe, cienie długie, przeczytanie czegokolwiek z kartki, książki położonej na biurku jest bardzo uciążliwe. Umieszczenie oprawy na suficie nad komputerem wszystko zmienia na korzyść. Przy dobrych świetlówkach nawet ocena wydruków barwnych może być całkiem niezła. Mankamentem oświetlenia z góry nad monitorem może być niepożądane światło na ekran monitora. Ja bym (tak mam u siebie) przybliżył maksymalnie oprawę świetlówki do ściany za monitorem, a monitor odsunął, jakieś 50-70 cm od ściany i/lub założył kaptur na monitor.Sebus86 pisze:Przepraszam ze jeden pod drugim ale prosze dac mi znac czy w doba strone ide. Na chwile obecna mam dwie swietlowki 13W za monitorem prezentuje sie to tak. Na gorze widac przewody i zastanawiam sie czy dac tam oprawe rastrowa czy kombinowac tylko z oswietleniem za monitorem
Ponizej zdjecia
wyświetliłem 50% kartę i miał Pan racje jest ciemniejsza. Chce dostosować pokój i zaprosić Pana na kalibrację ale rozumiem ze pod nią muszę juz mieć światło dlatego tez pytam jak to zrobicTom01 pisze:Nie wiadomo na ile fotografia odzwierciedla rzeczywiste warunki, ale jest na to sposób. Proszę wyświetlić 50% szarość na ekranie i sprawdzić, czy tło za monitorem ma podobną jasność? Za wszelką cenę nie może być ciemniejsze a coś czuję, że może być.
Wróć do „Kalibracja monitorów”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości