Spectraview II + Colormunki photo - problem.

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
jagular

Spectraview II + Colormunki photo - problem.

14 stycznia 2012, 20:35 - sob

Ponieważ to jest mój pierwszy post na tym forum, witam wszystkich :)

Drodzy panowie,
mam problem - posiadam monitor Nec 2690wuxi2, kalibrator ColorMunki Photo i...hmm, zamierzam posiadać oprogramowanie Spectraview II (z oczywistych względów procedura jest dosyć bolesna ze względu na restrykcje geograficzne). Postanowiłem jednak sprawdzić kompatybilność i możliwość współpracy powyższego zestawu i niestety, Spectraview II nie rozpoznaje podłączonego kalibratora.
Próbowałem reinstalacji oprogramowania, zaznaczałem podczas instalacji chęć instalacji sterownika do ColorMunki - nic to nie daje.
Próbowałem instalacji Spectraview II bez instalacji oprogramowania ColorMunki, ale w takim przypadku Windows w ogóle nie rozpoznaje kalibratora (mimo że sterowniki do niego były jakoby zainstalowane podczas instalacji Spectraview).

Czy wobec tego SV II rozpoznaje i jest w stanie współpracować z ColorMunki? Jaka jest właściwa procedura instalacji sterowników i oprogramowania?

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: Spectraview II + Colormunki photo - problem.

14 stycznia 2012, 21:29 - sob

Witamy na forum.
jagular pisze:Czy wobec tego SV II rozpoznaje i jest w stanie współpracować z ColorMunki? Jaka jest właściwa procedura instalacji sterowników i oprogramowania?
Działa poprawnie. Problem jest w oryginalnym sterowniku ColorMunki, a konkretnie nie w nim samym a usłudze systemowej "przejmującej" urządzenie w systemie. Usługi są w: Panel sterowania -> Narzedzia administracyjne -> Usługi. Jeśli oryginalne oprogramowanie X-Rite było instalowane, należy je usunąć i zastopować usługę z X-Rite w nazwie. Ewentualnie jeśli był instalowany inny sterownik np od Argylla, trzeba zaktualizować go ręcznie na oryginalny.

Jeśli Pan sobie z tym nie poradzi, istnieje możliwość zdalnej pomocy serwisowej: https://monitory.mastiff.pl/pomoc_zdalna
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
jagular

14 stycznia 2012, 22:05 - sob

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź!

Po wielu próbach...udało mi się "zmusić" SV II do zauważenia ColorMunki.
Tak, jak Pan zasugerował, usunąłem z systemu wszystko, co miało cokolwiek wspólnego z X-Rite. Reinstalacja SV jednak nie pomagała...ale zajrzałem do readme i zauważyłem, że w przypadku tego sensora, należy zainstalować ręcznie odpowiedni dla sensora sterownik z katalogu instalacyjnego SV. Po tej operacji sensor jest rozpoznawany poprawnie!

Jak zawsze, zasada RTFM działa :D

Pozdrawiam i do przeczytania podczas opisów następnych problemów :)
gandalf

26 września 2015, 22:29 - sob

[quote="jagular"]Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź!

Po wielu próbach...udało mi się "zmusić" SV II do zauważenia ColorMunki.
Tak, jak Pan zasugerował, usunąłem z systemu wszystko, co miało cokolwiek wspólnego z X-Rite. Reinstalacja SV jednak nie pomagała...ale zajrzałem do readme i zauważyłem, że w przypadku tego sensora, należy zainstalować ręcznie odpowiedni dla sensora sterownik z katalogu instalacyjnego SV. Po tej operacji sensor jest rozpoznawany poprawnie!

Mam ten sam problem
Ale nie mogę znaleźć w/w SV, wersja instalacyjna posiada tylko jeden plik exe, a tutaj jest mowa o katalogu z plikami.
Znalazłem jeszcze taki opis http://support.xritephoto.eu/pl/document3/ tego problemu - wykonałem wszystko ale też bez sukcesu.
Czy można by poprosić o bliższe namiary na miejsce pobrania tego oprogramowania i kilka zdań na temat "ręcznej instalacji" tego pliku ?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

27 września 2015, 04:33 - ndz

Katalog z plikami powstanie samoistnie po zainstalowaniu oprogramowania.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl

Wróć do „Kalibracja monitorów”