Mam pytanie odnośnie programu dispcalGUI.
Mam kalibrator x-rite i chciałem spróbować oprogramowania agryll+dispcalGUI
Po uruchomieniu w/w oprogramowania chyba za długo kalibruje, po 30 minutach wyłączyłem.
Czy ja coś robię złego czy to oprogramowania tak długo działa.
Oprogramowanie x-rite kalibruje w około 10 minut.
Czy jest wogóle sens używać dispcalGUI, mam zwykły monitor Samsunga P2770.
dispcalGUI + agryll
- Czornyj
- Kontakt:
Zależy o jakim kalibratorze X-Rite mowa. Argyll CMS potrafi być agonalnie powolny z uwagi na namiętnie wielokrotne iteracje pomiarów, kwestia zadanych ustawień jakości.
Tylko jak pytałem, czy jest sens używać ten dispcalGUI i jak tak to czy da się przyśpieszyć jego pracę.
I drugie pytanie, jak zainstalowałem ten dispcalGUI to mi wyłączył opcje w windows 7 - użyj kalibrację systemu windows.
Teraz jak chce zmienić profil to muszę go akceptować tym z dispcalGUI - profile loader (tyle się doczytałem/domyśliłem) bo te oprogramowanie x-rite nie ma czegoś takiego.
Czy włączyć tę opcję w windows ?
Re: dispcalGUI + agryll
A ... zapomniałęm ColorMunki Display dostałem go od kolegi z niemiec bo kupił sobie coś lepszego i on mi doradził ten program.Czornyj pisze:Zależy o jakim kalibratorze X-Rite mowa. Argyll CMS potrafi być agonalnie powolny z uwagi na namiętnie wielokrotne iteracje pomiarów, kwestia zadanych ustawień jakości.
Tylko jak pytałem, czy jest sens używać ten dispcalGUI i jak tak to czy da się przyśpieszyć jego pracę.
I drugie pytanie, jak zainstalowałem ten dispcalGUI to mi wyłączył opcje w windows 7 - użyj kalibrację systemu windows.
Teraz jak chce zmienić profil to muszę go akceptować tym z dispcalGUI - profile loader (tyle się doczytałem/domyśliłem) bo te oprogramowanie x-rite nie ma czegoś takiego.
Czy włączyć tę opcję w windows ?
- Czornyj
- Kontakt:
W przypadku CMD dispcalGUI jest najlepszym i praktycznie jedynym rozwiązaniem. Kalibracji systemu Windows nie dotykamy - to zło! ArgyllCMS ma własne narzędzia umożliwiające załadowanie korekty z vcgt do LUT karty graficznej.
http://www.argyllcms.com/doc/dispprofloc.html
http://www.argyllcms.com/doc/dispprofloc.html
Czyli kalibrować oprogramowaniem x-rite a ładować ArgyllCMS ? Tz. oprogramowanie x-rite po kalibracji samo wrzuca profil ale jak mam np. dwa profile to już muszę ładować agrylem by było widać efekt. Np. jeden mam 5000k 2.2 90 a drugi 6500 2.2 90 i przełączanie między nimi to kolosalna różnica w wyświetlaniu, pracuje na 6500 przy grafice i zdjęciach.
A tak z ciekawości, ten windowsowy to czemu taki zły ?
I ostatnie pytanie a da się tego agryla ustawić by szybciej kalibrował i czy jest sens bo za każdym razem muszę przełączać/ładować sterowniki urządzenie.
Jak na razie mam ustawienia "fabryczne" + wyświetlanie zaawansowanych opcji.
A tak z ciekawości, ten windowsowy to czemu taki zły ?
I ostatnie pytanie a da się tego agryla ustawić by szybciej kalibrował i czy jest sens bo za każdym razem muszę przełączać/ładować sterowniki urządzenie.
Jak na razie mam ustawienia "fabryczne" + wyświetlanie zaawansowanych opcji.
Wróć do „Kalibracja monitorów”