dispcalGUI + agryll

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
mondek

dispcalGUI + agryll

29 listopada 2015, 21:14 - ndz

Mam pytanie odnośnie programu dispcalGUI.
Mam kalibrator x-rite i chciałem spróbować oprogramowania agryll+dispcalGUI
Po uruchomieniu w/w oprogramowania chyba za długo kalibruje, po 30 minutach wyłączyłem.
Czy ja coś robię złego czy to oprogramowania tak długo działa.
Oprogramowanie x-rite kalibruje w około 10 minut.
Czy jest wogóle sens używać dispcalGUI, mam zwykły monitor Samsunga P2770.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

Re: dispcalGUI + agryll

30 listopada 2015, 00:00 - pn

Zależy o jakim kalibratorze X-Rite mowa. Argyll CMS potrafi być agonalnie powolny z uwagi na namiętnie wielokrotne iteracje pomiarów, kwestia zadanych ustawień jakości.
mondek

30 listopada 2015, 08:34 - pn

Czornyj pisze:Zależy o jakim kalibratorze X-Rite mowa. Argyll CMS potrafi być agonalnie powolny z uwagi na namiętnie wielokrotne iteracje pomiarów, kwestia zadanych ustawień jakości.
A ... zapomniałęm ;) ColorMunki Display dostałem go od kolegi z niemiec bo kupił sobie coś lepszego i on mi doradził ten program.
Tylko jak pytałem, czy jest sens używać ten dispcalGUI i jak tak to czy da się przyśpieszyć jego pracę.
I drugie pytanie, jak zainstalowałem ten dispcalGUI to mi wyłączył opcje w windows 7 - użyj kalibrację systemu windows.
Teraz jak chce zmienić profil to muszę go akceptować tym z dispcalGUI - profile loader (tyle się doczytałem/domyśliłem) bo te oprogramowanie x-rite nie ma czegoś takiego.
Czy włączyć tę opcję w windows ?
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

01 grudnia 2015, 10:13 - wt

W przypadku CMD dispcalGUI jest najlepszym i praktycznie jedynym rozwiązaniem. Kalibracji systemu Windows nie dotykamy - to zło! ;) ArgyllCMS ma własne narzędzia umożliwiające załadowanie korekty z vcgt do LUT karty graficznej.

http://www.argyllcms.com/doc/dispprofloc.html
mondek

02 grudnia 2015, 14:36 - śr

Czyli kalibrować oprogramowaniem x-rite a ładować ArgyllCMS ? Tz. oprogramowanie x-rite po kalibracji samo wrzuca profil ale jak mam np. dwa profile to już muszę ładować agrylem by było widać efekt. Np. jeden mam 5000k 2.2 90 a drugi 6500 2.2 90 i przełączanie między nimi to kolosalna różnica w wyświetlaniu, pracuje na 6500 przy grafice i zdjęciach.
A tak z ciekawości, ten windowsowy to czemu taki zły ?
I ostatnie pytanie ;) a da się tego agryla ustawić by szybciej kalibrował i czy jest sens bo za każdym razem muszę przełączać/ładować sterowniki urządzenie.
Jak na razie mam ustawienia "fabryczne" + wyświetlanie zaawansowanych opcji.

Wróć do „Kalibracja monitorów”