30 Bit Color
Dzisiaj uaktualniłem Photoshopa, a tu:
Na Macu, na konsumenckiej karcie. Żadne Quadro czy FirePro.
Ale o co chodzi ? Jakieś wnioski, spostrzeżenia, uwagi, cokolwiek ?
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.PNG (103.6 KiB) Przejrzano 3926 razy
- Voland
ElCapitan wprowadził obsługę 10bitów/kanał, więc wypadałoby żeby PS też to wspierał. Zaznaczenie tej opcji nic nie da jeśli karta graficzna nie poda takiego sygnału, a zrobi to tylko w Macach Pro i nowych iMacach.
BTW. Ten PS jest strasznie wadliwy - nie instalujcie go zanim nie załatają.
A co z Photoshopem nie tak? Wczoraj zainstalowałem, pracowałem na nim i wszystko działało.
Re: 30 Bit Color
W Macach Pro nie wszystkich chyba. Zdaje się, że musi być w miarę nowa karta grafiki. Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę sprawdzić na Radeonie 4870 (oryginalny Macowy) i na R9 280x.skinny500 pisze:ElCapitan wprowadził obsługę 10bitów/kanał, więc wypadałoby żeby PS też to wspierał. Zaznaczenie tej opcji nic nie da jeśli karta graficzna nie poda takiego sygnału, a zrobi to tylko w Macach Pro i nowych iMacach.
A co z Photoshopem nie tak? Wczoraj zainstalowałem, pracowałem na nim i wszystko działało.
- Voland
Nie działa Liquify w 16 bitach, chyba że bez akceleracji, wysypują się różne pluginy, niektóre akcje nie działają jak wcześniej.
Niepotrzebnie kombinują z interfejsem. Przez to nie koncentruja się na tym co ważne.
Jako ciekawostkę dodam, że 30 Bit Color działa nawet na stareńkiej karcie Radeon 4870. Oczywiście na R9 też.
- Tom01
- Kontakt:
A ja nie widzę najmniejszej różnicy. Karta FirePro D500 z 10 bitami, monitor tyż i kompletnie nie widzę różnicy nawet na wyjątkowo wrednych gradientach.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Na tych z moich linków też? Acha! Po przestawieniu trzeba zrestartować Photoshopa. Ja widzę dramatyczną różnicę. Z wyłączonym są schody, a z włączonym totalna gładź.Tom01 pisze:A ja nie widzę najmniejszej różnicy. Karta FirePro D500 z 10 bitami, monitor tyż i kompletnie nie widzę różnicy nawet na wyjątkowo wrednych gradientach.
- Voland
To teraz dopiero zrobi się dziwnie:
Działa to też na moim Macbooku z geforcem 750M i zewnętrznym monitorem - w systemie nie pokazuje mi obsługi 30 bitów, tylko "Głębia kolorów: Kolor 32 bitowy (ARGB8888)", a w Photoshopie po włączeniu 30 bitów wspomniane obrazy robią się płynne. Ale to nic, robią się też płynne na… WBUDOWANEJ RETINIE. Nie tak idealnie jak na necu, ale różnica jest ogromna pomiędzy włączeniem a wyłączeniem trybu 30-bitowego. Oczywiście na obrazach testowych, bo do moich zdjęć to nic nie wniesie.
Kompletnie nie rozumiem wtf.
Działa to też na moim Macbooku z geforcem 750M i zewnętrznym monitorem - w systemie nie pokazuje mi obsługi 30 bitów, tylko "Głębia kolorów: Kolor 32 bitowy (ARGB8888)", a w Photoshopie po włączeniu 30 bitów wspomniane obrazy robią się płynne. Ale to nic, robią się też płynne na… WBUDOWANEJ RETINIE. Nie tak idealnie jak na necu, ale różnica jest ogromna pomiędzy włączeniem a wyłączeniem trybu 30-bitowego. Oczywiście na obrazach testowych, bo do moich zdjęć to nic nie wniesie.
Kompletnie nie rozumiem wtf.
- Tom01
- Kontakt:
A ja chyba rozumiem. Adobe zmienia sposób renderingu po prostu. To się już w przeszłości zdarzało, przede wszystkim przy przejściu z CRT na LCD. Przegadałem ongiś z technikiem Adobe kilka godzin na ten temat.skinny500 pisze:Kompletnie nie rozumiem wtf.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Voland
Możesz to szerzej opisać? Wtedy na Windowsie też powinno działać z wszystkimi kartami, może działa? Sprawdźcie też na 8 bitowych ekranach czy jest różnica, skoro na retinie jest.
Chyba że chodzi ci o to, że zamiast OpenGL zaczęto używać Metal. Skoro w DirectX normalne karty podają 30 bitów w DX, to w Metalu może też? Ale nie wiem czy głupot nie pisze, bo wiedzę o tym mam minimalną.
Tryb rysowania zaawansowany jako jedyny nie ma w opisie nic o OpenGL, ale w Zwykłym gradient też jest płynny. Tylko w Podstawowym nie jest.
Chyba że chodzi ci o to, że zamiast OpenGL zaczęto używać Metal. Skoro w DirectX normalne karty podają 30 bitów w DX, to w Metalu może też? Ale nie wiem czy głupot nie pisze, bo wiedzę o tym mam minimalną.
Tryb rysowania zaawansowany jako jedyny nie ma w opisie nic o OpenGL, ale w Zwykłym gradient też jest płynny. Tylko w Podstawowym nie jest.
U mnie jest identycznie. W pracy sprawdzę jak tylko zrobię update Photoshopa. Tam mam iMaca 27 z 2011 roku + jakieś EIZO, ale nie pamiętam jakie dokładnie.skinny500 pisze:(…) w systemie nie pokazuje mi obsługi 30 bitów, tylko "Głębia kolorów: Kolor 32 bitowy (ARGB8888)", a w Photoshopie po włączeniu 30 bitów wspomniane obrazy robią się płynne. (…)
- Tom01
- Kontakt:
Nie opiszę szerzej, bo sam nie znam szczegółów technicznych, ale algorytmów ditheringu trochę jest. Widocznie Adobe opracowało lepszy, bardziej maskujący, być może współpracujący ze sterownikiem grafiki. Zauważ na przykład, że choćby narzędzie do gradientu rysuje gradient z ditheringiem a nie z poszczególnych odcieni i wyraźnie zmieniał się w ciągu ostatnich lat. Inna sprawa, że każdy z 256 odcieni w LUT karty jest liczbą 16-bitową, więc jest materiał do grzebania.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Tylko, że gdyby to była kwestia ditheringu, to byłoby niezależne od karty i od ustawienia w preferencjach.Tom01 pisze:Nie opiszę szerzej, bo sam nie znam szczegółów technicznych, ale algorytmów ditheringu trochę jest. Widocznie Adobe opracowało lepszy, bardziej maskujący, być może współpracujący ze sterownikiem grafiki. Zauważ na przykład, że choćby narzędzie do gradientu rysuje gradient z ditheringiem a nie z poszczególnych odcieni i wyraźnie zmieniał się w ciągu ostatnich lat. Inna sprawa, że każdy z 256 odcieni w LUT karty jest liczbą 16-bitową, więc jest materiał do grzebania.
Wróć do „Zastosowania zawodowe”