Dziwne kolory po kalibracji, popsuty kalibrator?

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
weronika_luk

Dziwne kolory po kalibracji, popsuty kalibrator?

21 grudnia 2015, 00:36 - pn

Cześć,

mam problem z kolorami po kalibracji. Monitor CE210W, kalibrator i1 display2, kalibrowany był 5 razy w ciągu ostatniego roku i wszystko było kolorystycznie ok, tzn. różnice niewielkie, ale dosłownie wczoraj, po kalibracji ColorNavigator CE (standardowy program z jakiego korzystam podczas kalibracji tego monitora) "wyrzucił mi" jakieś zimne kolory. Wszystko ustawiłam jak wcześniej, czyli 6500, 100cd/m2, gamma 2.2...
No i tu jest pytanie - czy kalibrator mógł sie popsuć? Czy takie urządzenia mogą się zniszczyć, przekłamywać kolory? Monitor ma ledwo 10k godzin, wiec jak na swoje lata jest igiełka... Wcześniejsze kalibracje były ok. Co robić?
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

Re: Dziwne kolory po kalibracji, popsuty kalibrator?

21 grudnia 2015, 00:53 - pn

Niesławny i1Display 2 miał niestety b. nietrwałe filtry barwne Kodaka, które z czasem blakły. Mam jeden prastary pokazowy egzemplarz tego kolorymetru, którego używam do "straszenia" - jego pomiary to piramidalne bzdury, koordynaty chromatyczne mierzonych kolorantów monitora potrafią wykraczać poza zakres widzialny - który ma podobne objawy, tj. kalibruje monitor "na trupa", skutkiem czego barwy po kalibracji są chłodne i wyblakłe.
Jeśli mogłabyś udostępnić pełne wyniki walidacji z programu CN CE byłbym w stanie wywróżyć więcej.
weronika_luk

21 grudnia 2015, 01:06 - pn

O właśnie "wyblakłe kolory na trupa", coś takiego dzisiaj widzę :( Cholerka, czy to mógł paść kalorymetr... sądziłam, że raczej nie może się popsuć.
Mam profile .icm z dzisiaj i z czerwca tego roku, czy to wystarczy?

O przed chwilą zrobiłam test na i1Diagnostics i wyszło PASS.
Załączniki
profile_icm.rar
(910 Bajtów) Pobrany 79 razy
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

21 grudnia 2015, 05:55 - pn

Na 99% zdechły filtry w kolorymetrze. Nie sądzę by i1Diagnostics był w stanie wykryć coś takiego. Niestety, sensor do kosza.
weronika_luk

21 grudnia 2015, 10:02 - pn

Dziękuję Czarnoryj za odpowiedź, sporo się wyjaśniło. Przykra sprawa, bo kupiłam ten kalibrator 1,5 roku temu, był używany około 10x, i podobnie u mnie zrobiło 10 kalibracji łącznie z tymi "dla zabawy".

Zastanawiam się teraz nad tym czy "i1 display pro" będzie działać z moim oprogramowaniem do EIZO, bo do mojego modelu tylko Colornavigator CE się nadaje. Najnowyszy CN nie obsługuje mojego modelu, starszy (czyli v5) nie działa z Windows 8.1, a wersja Colornavigator CE na liscie nie ma "i1 display pro". Sądzę, że oprogramowanie EIZO jest najlepsze, nie chcę za bardzo korzystać z innego, gdyż to mi bezpośrednio hardwarowo ustawia monitor (tryb CAL). Co mam teraz kupić do kalibracji? :(

Wróć do „Kalibracja monitorów”