Monitor 27" do projektowania grafiki (głównie webowa)
Monitor 27" do projektowania grafiki (głównie webowa)
Siema wszystkim!
Chłopaki, stoję przed dość ciężkim i trudnym wyborem (imo). Mianowicie zajmuję się grafiką komputerową i właśnie nadszedł czas na zmianę sprzętu. Generalnie są to projekty na potrzeby internetu, ale bardzo często wykonuję też identyfikację wizualną firm, czy plakaty, więc udział DTP jest też dość spory. Stąd też poszukuję monitora, który zapewni mi sprawną i wygodną pracę (oczywiście dobre odwzorowanie kolorów i nie-męcząca oczu matryca). Wahałem się nad 24" i 27" ale chyba 27" będzie wygodniejszy ze względu na większy obszar roboczy. Cena w jakiej chcę się zmieścić to jakieś 2.5k max (!).
Przez myśl przeszły mi te dwa modele: EIZO ColorEdge CS230 i Dell U2713H. Z czego ten pierwszy nie odpowiada mi wielkością, szukam czegoś większego. Minimum to 24".
Dodam, że jestem "średnio zaawansowanym" grafikiem, więc nie jestem w temacie monitorów, dlatego zwracam się do Was o pomoc.
Liczę na kogoś, kto ogarnia temat i (najlepiej) również zajmuje się grafiką. Dzięki!
Chłopaki, stoję przed dość ciężkim i trudnym wyborem (imo). Mianowicie zajmuję się grafiką komputerową i właśnie nadszedł czas na zmianę sprzętu. Generalnie są to projekty na potrzeby internetu, ale bardzo często wykonuję też identyfikację wizualną firm, czy plakaty, więc udział DTP jest też dość spory. Stąd też poszukuję monitora, który zapewni mi sprawną i wygodną pracę (oczywiście dobre odwzorowanie kolorów i nie-męcząca oczu matryca). Wahałem się nad 24" i 27" ale chyba 27" będzie wygodniejszy ze względu na większy obszar roboczy. Cena w jakiej chcę się zmieścić to jakieś 2.5k max (!).
Przez myśl przeszły mi te dwa modele: EIZO ColorEdge CS230 i Dell U2713H. Z czego ten pierwszy nie odpowiada mi wielkością, szukam czegoś większego. Minimum to 24".
Dodam, że jestem "średnio zaawansowanym" grafikiem, więc nie jestem w temacie monitorów, dlatego zwracam się do Was o pomoc.
Liczę na kogoś, kto ogarnia temat i (najlepiej) również zajmuje się grafiką. Dzięki!
- Tom01
- Kontakt:
Re: Monitor 27" do projektowania grafiki (głównie webowa)
W zasadzie jedyną ludzką 27-ką mieszczącą się w zakładanym budżecie to NEC EA274WMi, ale absolutnie nie jest to monitor do grafiki. 24" też Pan nie kupi, bo najtańsza rozsądna to EIZO CS240 z ceną ok 3 tys zł.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Lepiej NEC EA275WMi, jak tylko się pojawi, plus usługa kalibracji. Ma lepszą matrycę i układ sterowania niż 274.
http://mva.pl/viewtopic.php?f=31&t=2448&start=0
http://mva.pl/viewtopic.php?f=31&t=2448&start=0
Właśnie, co do tej kalibracji - kompletnie nie mam o tym pojęcia, a z tego co się dowiedziałem to kalibrator trzeba dokupić osobno do monitora, si? Co powiecie np. o tym delikwencie?
LG 27MB85Z
LG 27MB85Z
Nie. Kalibrację lepiej zlecić osobie, która ma o tym pojęcie i sprzęt. W przeciwnym wypadku musisz dokupić kalibrator i oprogramowanue, a to już ponad 1000zł. Kalibrację da się wykonać za 1/10 tej kwoty.
Kalibrować można monitory, które można kalibrować.
NEC z najnowszej serii jest najlepszym i najtańszym tego przykładem. Link przeczytał?
Kalibrować można monitory, które można kalibrować.
NEC z najnowszej serii jest najlepszym i najtańszym tego przykładem. Link przeczytał?
Właśnie przeczytałem link. Jestem kompletnie zielony w tym temacie, więc ta profesjonalna dyskusja jest dla mnie grypsem poniekąd Komu zlecić taką kalibrację, jak to wygląda, ile trwa i najważniejsze: ile kosztuje?
- Tom01
- Kontakt:
Szkoda pieniędzy na kalibrację tego eldżika. Wyda Pan kasę a efekt będzie tylko nieco mniej tragiczny niż jest. Chyba, że chce koniecznie podreperować stówą jakiegoś hochsztaplera, który przyjdzie, poklika i pójdzie.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
W takim razie na co powinienem postawić? EDIT: bo szczerze powiedziawszy, spodobał mi się chyba ten monitor z linka wyżej Kiedy będzie dostępny ten model?
- Tom01
- Kontakt:
Jeśli budżet jest nie do ruszenia: EIZO CS230. Trudno, będzie mniejszy, ale da się na tym pracować z kolorem. Jeśli jest Pan w stanie jakoś wygrzebać dodatkowych kilkaset zł, wówczas CS240. To już całkiem poważne narzędzie. Koniec wyborów. Konkurencji w zasadzie nie ma. Albo dużo droższa albo wyraźnie gorsza.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Dokładnie o taką konkretną odpowiedź mi chodziło. Dziękuję ślicznie. Zastanawiam się tylko, czy na tych 23" na pewno będę w stanie komfortowo pracować przy 100% skalowania.
EDIT: A co jeśli koniecznie chciałbym 27"?
EDIT: A co jeśli koniecznie chciałbym 27"?
- NocnyJastrzab
No to koszty x2 przynajmniej..
EA275UHD ok. 4000 zł
CS270 ok. 4800 zł
PA272W ok. 4700 zł
PA272W-SV2 ok. 5200 zł
CX271 ok. 5600 zł
EA275UHD ok. 4000 zł
CS270 ok. 4800 zł
PA272W ok. 4700 zł
PA272W-SV2 ok. 5200 zł
CX271 ok. 5600 zł
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Rozumiem. Myślicie, że na 24" da rade spokojnie, komfortowo pracowac na 100% skali? ps; obecnie mam 19" 4:3, tn'ka, naewt nie ma co mowic. xd
- NocnyJastrzab
A dlaczego miałoby się pracować niekomfortowo? Jakieś problemy z oczami?
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
hahaha, nie Po prostu chodzi mi o rozmiar roboczy/przestrzeń przy projektowaniu.
Doprawdy nie wiem, dlaczego miałbyś kupować coś innego niż potrzebujesz?
NEC EA275WMi ma ponoć kosztować mniej więcej tyle co obecny EA274WMi, będąc jednocześnie sporo lepszym. Matryca 8/10bit zamiast 6bit+2FRC. Układ sterujący 14bit zamiast 10bit. Układ wyrównujący równomierność. Moim zdaniem do Twoich zastosowań to dobry wybór. Warunek jest jednak taki, że winien go ktoś kumaty skalibrować np. z tego forum.
Z kalibracją wykonaną usługowo może się w 3000 zmieścisz.
Nie wiem, ale chyba niedługo.Szabas pisze:W takim razie na co powinienem postawić? EDIT: bo szczerze powiedziawszy, spodobał mi się chyba ten monitor z linka wyżej Kiedy będzie dostępny ten model?
Szabas pisze:hahaha, nie Po prostu chodzi mi o rozmiar roboczy/przestrzeń przy projektowaniu.
To należy taki zakupić. Rozdzielczość 2560x1440. Mniejsze rozdzielczości to dzisiaj anachronizm, szczególnie w tej klasie cenowej.Szabas pisze:EDIT: A co jeśli koniecznie chciałbym 27"?
Doprawdy nie wiem, dlaczego miałbyś kupować coś innego niż potrzebujesz?
NEC EA275WMi ma ponoć kosztować mniej więcej tyle co obecny EA274WMi, będąc jednocześnie sporo lepszym. Matryca 8/10bit zamiast 6bit+2FRC. Układ sterujący 14bit zamiast 10bit. Układ wyrównujący równomierność. Moim zdaniem do Twoich zastosowań to dobry wybór. Warunek jest jednak taki, że winien go ktoś kumaty skalibrować np. z tego forum.
Z kalibracją wykonaną usługowo może się w 3000 zmieścisz.
Ostatnio zmieniony 31 grudnia 2015, 16:33 - czw przez max, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak wygląda CS240 w porównaniu do tego modelu, który ma wyjść niedługo?
Różnice są dość spore.
CS240 ma podświetlenie GB-r LED zbliżoną do przestrzeni AdobeRGB, EA275WMi B-gr LED zbliżoną do przestrzeni sRGB (a więc taką jak będziesz używał na potrzeby internetu).
CS240 ma 24", EA275WMi 27".
CS240 rozdzielczość 1920x1200, EA275WMi 2560x1440.
Jeden i drugi można skalibrować.
CS240 jest bliżej linii profesjonalnych. EA to teoretycznie seria biurowa, ale rozwiązania w EA275WMi daleko wykraczają poza ten standard baaardzo mocno zbliżając się do linii semi-profi. CS jest jednak nieco bardziej zaawansowany.
Oba mają 8/10bitowe matryce IPS, oba mają 14bit LUT. CS240 ma 3D LUT, EA275WMi najprawdopodobniej (choć tego do końca nie wiadomo) 1D LUT, mimo że 14bit. O ile jednak przy podświetleniu szerokogamutowym GB-r LED 3D LUT jest bezwzględnie konieczny, aby móc symulować przetrzeń sRGB, o tyle monitor, który ma podświetlenie pracujące naturalnie w takiej przestrzeni, nie musi niczego symulować. 14bit 1D LUT jest więc wystarczający.
Moim zdaniem pytanie sprowadza się do kwestii, czy będziesz używał szerokiego gamutu (przestrzeń AdobeRGB). Jeśli tak, to CS240. Jeśli jednak głównie dla internetu, to tylko sRGB. A tu naturalne podświetlenie sRGB, niewrażliwe na efekty metameryczne, może być lepsze.
CS240 ma podświetlenie GB-r LED zbliżoną do przestrzeni AdobeRGB, EA275WMi B-gr LED zbliżoną do przestrzeni sRGB (a więc taką jak będziesz używał na potrzeby internetu).
CS240 ma 24", EA275WMi 27".
CS240 rozdzielczość 1920x1200, EA275WMi 2560x1440.
Jeden i drugi można skalibrować.
CS240 jest bliżej linii profesjonalnych. EA to teoretycznie seria biurowa, ale rozwiązania w EA275WMi daleko wykraczają poza ten standard baaardzo mocno zbliżając się do linii semi-profi. CS jest jednak nieco bardziej zaawansowany.
Oba mają 8/10bitowe matryce IPS, oba mają 14bit LUT. CS240 ma 3D LUT, EA275WMi najprawdopodobniej (choć tego do końca nie wiadomo) 1D LUT, mimo że 14bit. O ile jednak przy podświetleniu szerokogamutowym GB-r LED 3D LUT jest bezwzględnie konieczny, aby móc symulować przetrzeń sRGB, o tyle monitor, który ma podświetlenie pracujące naturalnie w takiej przestrzeni, nie musi niczego symulować. 14bit 1D LUT jest więc wystarczający.
Moim zdaniem pytanie sprowadza się do kwestii, czy będziesz używał szerokiego gamutu (przestrzeń AdobeRGB). Jeśli tak, to CS240. Jeśli jednak głównie dla internetu, to tylko sRGB. A tu naturalne podświetlenie sRGB, niewrażliwe na efekty metameryczne, może być lepsze.
Ostatnio zmieniony 31 grudnia 2015, 16:46 - czw przez max, łącznie zmieniany 1 raz.
Hmm... Ciężki wybór - namieszaliście mi troszkę panowie. Hahaha Chyba warto poczekać na tego NEC'a i go powinąć, co?
Twój wybór.
Mnie chodzi raczej o to, aby ten wybór dać, i to dobry, niż go za Ciebie podejmować. Niektórzy uważają wszak, że go nie ma i tylko jeden jedyny, niepowtarzalny monitor, spełnia Twoje wymagania.
Mnie chodzi raczej o to, aby ten wybór dać, i to dobry, niż go za Ciebie podejmować. Niektórzy uważają wszak, że go nie ma i tylko jeden jedyny, niepowtarzalny monitor, spełnia Twoje wymagania.
- Tom01
- Kontakt:
Pamiętajmy też, że jednak to jest mieszanie różnych klas jakościowych monitorów. Conajmniej różniących się o dwie półki.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl