Monitor 27" do projektowania grafiki (głównie webowa)

Monitory dla grafików i fotografów zawodowych, przygotowanie do druku, trudne dziedziny fotografii.
Awatar użytkownika
max

Re: Monitor 27" do projektowania grafiki (głównie webowa)

31 grudnia 2015, 18:53 - czw

Moim zdaniem różnica jest o pół półki.

Seria EA2x5WMi/UHD to konstrukcje w połowie drogi pomiędzy najlepszymi modelami biurowymi, a półprofesjonalnymi. Za zbliżeniem do semiprofi przemawia matryca 10bit (lub 8bit+2FRC) oraz 14bit LUT, podzespoły nieosiągalne w sprzęcie biurowym i sporej części sprzętu półpro np. CS230 czy P242W (matryce 6bit + 2FRC, jak w biurwach).

Seria CS to seria półprofesjonalna pełną gębą.

Ale tak. Klasy są różne. Podobnie jak rozmiary (przekątne), rozdzielczości, wielkości plamki, przestrzenie barw podświetlenia, podatność na efekty metameryczne, widmo podświetlenia, i wiele wiele innych. Myślę, że właśnie dzięki temu łatwiej dokonać właściwego wyboru.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

31 grudnia 2015, 19:54 - czw

Półkami niech się przejmują półkownicy.

W przedmiotowych zastosowaniach trzeba być masochistą by wybrać 24" 1920x1200 zamiast 27" QHD. Różnice w jakości CS240 i EA275WMi są aptekarskie - różnica komfortu pracy wynikająca z większej rozdziałki i powierzchni roboczej to przepaść.
cz
czuk

31 grudnia 2015, 21:40 - czw

Czornyj pisze:Półkami niech się przejmują półkownicy.

W przedmiotowych zastosowaniach trzeba być masochistą by wybrać 24" 1920x1200 zamiast 27" QHD. Różnice w jakości CS240 i EA275WMi są aptekarskie - różnica komfortu pracy wynikająca z większej rozdziałki i powierzchni roboczej to przepaść.
Ok.Tylko nie wszyscy śpią tu na pieniądzach.Cena Nec EA275 Wmi nie jest oficjalnie znana,znając życie ponad 3000Pln.Chciałbym dodać,że Cs 240 to trochę inny monitor niż Ea 275,dla mnie nie robi to różnicy,nie zajmuję się kolorem.
Szabas

02 stycznia 2016, 13:02 - sob

Wiecie co? Już się pogubiłem i kompletnie nie wiem o czym mówicie :oops: Warto czekać na tego NEC'a i czy ze wszystkim zmieszczę się w 3k? to już raczej cena opór, którą mogę zaakceptować jeszcze.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

02 stycznia 2016, 13:19 - sob

Jak mówiłem, przy 3 tys najbardziej sensowny wybór przy pracach związanych z kolorem to CS240. Monitor szerokogamutowy, kalibrowany, wysoce komfortowy, ze świetną gwarancją. Bzdurą jest porównywać do niego serię biurową, nawet dobrą.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
max

02 stycznia 2016, 13:37 - sob

Szabas pisze:Wiecie co? Już się pogubiłem i kompletnie nie wiem o czym mówicie :oops: Warto czekać na tego NEC'a i czy ze wszystkim zmieszczę się w 3k? to już raczej cena opór, którą mogę zaakceptować jeszcze.
Jeśli nie potrafisz podjąć decyzji, bo nie rozumiesz co tutaj jest napisane, to wypadałoby najpierw to zrozumieć. Przyznaję, że nie jest to proste. Ale bez zrozumienia podstaw nie powinieneś zajmować się kalibracją, profilami, pracą w przestrzeni innej niż sRGB.

Z drugiej strony najprawdopodobniej będziesz używał wyłącznie przestrzeni sRGB, używanej właśnie w internecie i we wszystkich zastosowaniach amatorskich lub profesjonalnych, których grupą docelową są amatorzy.
Warto się zastanowić, czy w takim wypadku nie postawić jednak na wygodę pracy, wynikającą z wielkości ekranu i rozdzielczości. CS240 to obiektywnie lepszy monitor. Ale prawdopodobnie nie będziesz korzystał z szerokiego gamutu. W takim wypadku podświetlenie szerokogamutowe może bardziej przeszkadzać niż pomagać. A może jednak będziesz. Musisz sobie na to pytanie odpowiedzieć. Jeśli jednak nie, to po co za niego płacić, godzić się jednocześnie na mniejszą powierzchnię i rozdzielczość.

Proponuję na koniec postarać się zrozumieć podawane tu, z rozmysłem, różne punkty widzenia. Tylko wtedy podejmiesz, samodzielnie, właściwą decyzję. Jeśli nie masz do tego serca, wybierz dowolny z tych monitorów. Każdy będzie dobry, każdy będzie miał trochę inne wady i zalety.
Szabas

02 stycznia 2016, 13:47 - sob

Mhm.. No decyzja łatwą nie jest, ale może faktycznie nie będę aż tak wykorzystywał możliwości CS240, pomyśle o tym NEC'u. Dzięki chłopaki!

Wróć do „Zastosowania zawodowe”