![Obrazek](http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/905/cjEuNt.jpg)
Jak widać kontrast wyszedł wysoki, o ile nie można powiedzieć - nierealny. Będę wdzięczny za wszelkie informacje gdyż wyczerpałem wszelkie pomysły.
I tutaj pojawia się małe - nie wiem czy tak powinno być : niezależnie jaką wartość luminacji ustawię 80,90,100 kontrast zawsze wychodzi w granicach jak na załączonym obrazie powyżej. Druga sprawa w specyfikacji jest podane kontrast : 1000:1 i stąd też zastanawia mnie powyższy wynik. Czy dam jasność 80cd/m2 czy dam 100cd/m2 wynik kontrastu zawsze wychodzi podobnie. Nie do końca jestem przekonany o poprawności takiego wyniku. Nie jestem fachowcem w temacie stad moje zapytanie.NocnyJastrzab pisze:Dla przypomnienia kontrast jest wynikową wartości luminacji podzielonej przez wartość czerni (black level).
Nie o to chyba chodzi. Naturalny kontrast tego panelu, po włączeniu DUC, powinien wynosić ok. 700:1, jak każdego innego IPSa.NocnyJastrzab pisze:Dla przypomnienia kontrast jest wynikową wartości luminacji podzielonej przez wartość czerni (black level). Czy uzyskany kontrast CI w czymś przeszkadza? W tym przypadku wydaje się minimalnie zawyżony (wychodzi ok. 1137:1)
Wniosek jest banalny. Błędy czujnika, przede wszystkim w cieniach. Element fotoczuły we wbudowanym kolorymetrze ma nikczemne rozmiary, więc nie ma siły aby był bardzo wiarygodny przy niskich poziomach jasności. Dla porównania, czujniki które mają wiarygodny błąd 5/100 nita mają fotodiodę średnicy 3 centymetry!radporadek pisze:I tutaj pojawia się małe - nie wiem czy tak powinno być : niezależnie jaką wartość luminacji ustawię 80,90,100 kontrast zawsze wychodzi w granicach jak na załączonym obrazie powyżej.
Czy mam przez to rozumieć - kontakt z serwisem ? Sprawdzałem dzisiaj z dwoma znajomymi - każdy z nas dokładnie tak samo przeprowadzał kalibrację i tylko u mnie takie wyniki wychodzą. Czy jest to jakoś do opanowania, sprawdzenia itd.? Ewentualnie co Panowie poradzicie najlepszego w takiej sytuacji?Tom01 pisze:Wniosek jest banalny. Błędy czujnika, przede wszystkim w cieniach.
Spróbowałem delikatnie przedmuchać ale bez zmian. Próby na dwóch kartach graficznych, dwóch kompach i wyniki taki same.max pisze:Może "oko" się odrobinę zabrudziło i coś mu zasłania te 0.04cd/m2?
Może przedmuchać czujnik?
A czy to możliwe technicznie?Czy spotkał się Pan z takim przypadkiem? I jak to się ma, jest możliwe do specyfikacji - według której 1000:1? ( czy to tylko tak napisane?).Tom01 pisze:Przede wszystkim wypadałoby zmierzyć. Może ten egzemplarz ma taki punkt czerni? Wówczas tylko się cieszyć.
Żeby było 1200:1 to matryca musiała by być idealnie równo podświetlona, a rewizja panelu jakaś ulepszona. Teoretycznie to możliwe.
I taką informację uzyskałem również, aby w ramach możliwości sprawdzić pomiar zewnętrznym sensorem. Jak to zostanie uczynione dane oraz raport mam podesłać do wglądu. Sprawa nie została zamknięta do momentu potwierdzenia odczytu. No ale ma Pan rację również - opinia na odległość - niczym wróżenie z czarodziejskiej kuli:).Czornyj pisze:Z całym szacunkiem - opinia wydana na odległość ma merytorycznie zerową wartość. Bez zweryfikowania pomiaru innym sensorem (najlepiej referencyjnym, ale w tym wypadku obleci nawet i1Display Pro) to zwykłe wróżenie z fusów.
Dyplomacja polega na tym, żeby powiedzieć komuś "spierdalaj" w taki sposób, aby poczuł on radosne podniecenie związane ze zbliżającą się podróżą - obawiam się, że mówiąc "Lucky You" technik miał na myśli podobne sformułowanie zaczynające się na literę "F"
Nic nie jest zawyżone, jeśli chodzi o wynik. Po prostu programik podał czerń z dokładnością do 0,01cd (0,07cd), podczas gdy skalkulował kontrast w oparciu o jasność czerni zmierzoną do 0,001cd lub 0,0001cd (0,0675cd). Niektóre programy tak mają.NocnyJastrzab pisze: ↑23 stycznia 2016, 19:53 - sobW tym przypadku wydaje się minimalnie zawyżony (wychodzi ok. 1137:1)
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość