trafiłem na to forum dość przypadkowo, ale po przeczytaniu kilkunastu tematów zauważyłem, że odpowiedzi Pana Tomka są bardziej merytoryczne, niż setek osób na forach-molochach typu pclab, gdzie wszędzie polecane są monitory Della i LG na e-ips...
Ogólnie swoją przygodę z komputerami zacząłem od monitora CRT Miro 17' Flatron. Jakieś 3 lata temu przesiadłem się na monitor, który posiadam do dnia dzisiejszego, mianowicie:
Hyundai 22 LCD X220WD Wide
Bezpośrednio po przesiadce moje oczy wręcz łzawiły od ostrości i jasności obrazu... Nie wiedziałem czym było to spowodowane, przecież to nowsza technologia, więc powinna być bardziej "ekonomiczna" dla wzroku... Pokombinowałem z ustawieniami i jakoś moje oczy przyzwyczaiły się. Niestety jak wtedy nie miałem wady wzroku to obecnie mam -1,5, czy to może być spowodowane pracą z tym monitorem? Panie Tomku jakby Pan ocenił ten produkt? Czy to on bezpośrednio wpłynął na wadę wzroku i czy jakbym wtedy zakupił jakiś lepszy produkt to obecnie nie miałbym tego problemu?
Parametry techniczne:
Kod produktu X220WD
Typ matrycy TN
Format obrazu 16:10
Przekątna ekranu 22 in
Rozmiar plamki 0,282 mm
Nominalna rozdzielczość 1680 x 1050 px
Jasność 300 cd/m²
Kontrast 1000:1
Czas reakcji matrycy 5 ms
Kąt widzenia w pionie 160 Stopni
Kąt widzenia w poziomie 170 Stopni
Ilość wyświetlanych kolorów 16,7 mln
Gniazdo D-Sub 2 szt.
Interfejs DVI-D 1 szt.
Gniazdo RGB 1 szt.
Wejście audio 1
Głośniki 2 x 1,5
Zgodność z normami TCO-03, ISO 13406-2, Nemko/GS, CB, Energy Star, EK, CE, WEEE
Kolor obudowy Czarny
Wysokość 381 mm
Szerokość 449 mm
Głębokość 191 mm
Tyle pokrótce o historii... Wtedy byłem biednym studentem, teraz już pracuję i mam pieniądze, aby zadbać o swój wzrok... Prosiłbym o porady przy wyborze nowego monitora. Ogólnie zastosowanie monitora jest dość uniwersalne, mianowicie gry, filmy, Internet. Przyznam się, że bardzo dużo czasu spędzam przy kodzie i po kilku godzinach moje oczy są na tyle zmęczone, że dostaję już oczopląsu... Budżet to 1500zł, maksymalnie 2000zł przy znacznym wzroście jakości. Wstępnie po przeanalizowaniu forum wytypowałem EIzO FS2331, czy to dobry wybór?