Uważam że natywna rozdzielczość dla tej 17'' jest za wysoka, i w gry też przyjemniej się gra w 1024x768, choć jakość obrazu jest niższa - mówię o komforcie gry i skompensowaniu wielkości wszystkiego.
I tutaj pojawiają się 19'' jako dobra alternatywa, ale jak wiemy, jednym z parametrów dobrego obrazu w wyświetlaczach jest gęstość pikseli na cal - PPI, który będzie mniejszy w 19'' i tej samej rozdzielczości 1280x1024.
Moje pytanie brzmi, czy czytelność czcionek i ostrość nie ulegnie specjalnie pogorszeniu po przesiadce z LCD 17'' na 19'' w tej samej rozdzielczości 1280x1024?
Zacytuję tutaj jedyne wypowiedzi na ten temat jakie znalazłem:
Według zasad tworzenia obrazu im mniejsza plamka tym obraz jest ostrzejszy, wyrazniejszy, bardziej szczegółowy.
A skoro w monitorze 17" i 19" rozdzielczosc jest ta sama, a wielkosc ekranu wieksza to i plamka musi sie powiekszyć. I to jest zgodne z prawda. Plamka na 17" monitorze wynosi srednio 0,264 x 0,264 mm, natomiast na monitorze 19" plamka wynosi 0,294 x 0,294 mm.
Wiec wnioski wysuń sam
Do ogladania filmow - tak.
Do gier - zalezy od preferencji estetycznych (ja nie moge).
Do pracy w Wordzie - nie.
EDIT: sorry, chyba slepy jestem. pomylilem cale i odpowiedzielem jak dla 19" i 21" co za pomylka... - ja na 17" korzystam z 1024x768. Dla 1280, osobiscie polecalbym 19"
W sumie jeszcze jeden aspekt pozostanie - jak daleko masz monitor od oczu. Bo jeśli dość daleko, a wzork nienajlepszy, to w/w rozdzilczość bedzie za dużą jak dla 17" (oczywiście mówimy cały czas o CRT)
Na 17" CRT faktycznie zalecany to 1024x768