monitor do oglądania zdjęć

Monitory uniwersalne w dowolnie szerokim ujęciu oraz do zastosowań domowych.
evv84

monitor do oglądania zdjęć

07 kwietnia 2016, 21:02 - czw

Cześć,
polecono mi to forum jako źródło profesjonalnej pomocy w tematyce monitorów.
Jestem na etapie zakupu monitora do oglądania zdjęć.
I tu mam kłopot: co kupić.

Cel: chciałabym nabyć monitor który możliwie najwierniej, najlepiej i z największą dbałością o jakość wyświetli zdjęcia, które robię od wielu lat na niezłych lustrzankach i bezlusterkowcach ;)
Monitor ma to być odpowiednik dawnych albumów ;) i dlatego jakość ponad wszystko. Po prostu kocham oglądać zdjęcia ze znajomymi i rodzinką ;)

Nie bawię się w edycję, zdjęcia głównie jpeg, czasem raw.

Co polecacie ?

Wiem, że monitor można kupić w markecie za 600 zł ale nie o to chodzi.
Chciałabym kupić solidny monitor na dobre parę lat. Wielkość do 27 cali, chyba panoramiczny najlepiej.

Limit cenowy do 6000 ale wiadomo może być za mniej byle miało to jakość. Miałam starego HP 24" ale się popsuł - na szczęście bo tam zdjęcia wyglądały wypłowiałe i bez wyrazu - lepiej na ipadzie wygląda.

Pozdrowienia.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

Re: monitor do oglądania zdjęć

07 kwietnia 2016, 21:53 - czw

NEC EA275UHD (koniecznie z kalibracją)
NEC PA272W
EIZO CS270
EIZO CX271

Są teraz promocję w związku z targami w Łodzi, więc warto sprawdzić i skorzystać.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
max

07 kwietnia 2016, 21:56 - czw

evv84 pisze:Monitor ma to być odpowiednik dawnych albumów ;) i dlatego jakość ponad wszystko. Po prostu kocham oglądać zdjęcia ze znajomymi i rodzinką ;)
A czy nie uważasz, że w tej roli sprawdzi się lepiej porządny, duży telewizor, skalibrowany w razie potrzeby? Mogą wszyscy porozsiadać się wygodnie w fotelach i wspólnie oglądać, z 2-3m. Żaden monitor tego nie zapewni. Za małe toto. Monitor służy do pracy, projektowania, edycji, obróbki zdjęć, zarabiania na nim. Generalnie dla jednej osoby, z odległości 50-60cm. Do tego został stworzony i skonstruowany.

Telewizor zaś do oglądania dla przyjemności, na dużym ekranie, z większej odległości, bez problemu przez kilka osób. Tutaj wielkość robi ogromną różnicę we wrażeniach. Oczywiście pod warunkiem, że jest dobry.

Rozważyć można również dobrej jakości rzutnik i odpowiedni ekran. Aczkolwiek trochę to niewygodne, bo trzeba zaciemnić pokój. Za to rozmiar jest jeszcze większy od telewizora, co potęguje wrażenie. Tutaj trzeba to jednak wcześniej zobaczyć. Widziałem kiedyś takie stanowiska na targach AudioShow w Warszawie, co roku, na początku listopada.

Ponieważ sam monitor zostanie Ci za chwilę polecony, i wiem z góry jaki, powstrzymam się na razie od kontynuowania tego wątku.

Proponuję też zajrzeć do stosownego działu:

http://mva.pl/viewforum.php?f=12

lub

http://mva.pl/viewforum.php?f=17
Ostatnio zmieniony 07 kwietnia 2016, 22:10 - czw przez max, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

07 kwietnia 2016, 22:01 - czw

Na upartego można by tu dołożyć EIZO EV3237 i nowego BenqQ PV3200PT.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video

Wróć do „Zastosowania amatorskie”