NEC 272 SV - problematyczny DUC ?
- siemek
no cóż. W takim razie bardzo trudna sprawa.
Czytałem, że ludzie miewają różne symptomy na podświetlenie LED. Może to jest to. Nie wiem.
Co ciekawe używam/używałem latami MBP (early 2008 LCD LED), iMac (mid 2011 LCD LED) czy ipad2/air i nigdy nic się nie działo.
Czytałem, że ludzie miewają różne symptomy na podświetlenie LED. Może to jest to. Nie wiem.
Co ciekawe używam/używałem latami MBP (early 2008 LCD LED), iMac (mid 2011 LCD LED) czy ipad2/air i nigdy nic się nie działo.
- Tom01
- Kontakt:
Mogą za tym stać względy typowo techniczne. Napięcie zasilania lamp podświetlenia we wszystkich monitorach NEC jakie miałem okazję badać, jest zaszumione. Być może jakaś składowa niepożądanych przebiegów wchodzi w interferencję z czymkolwiek innym i wówczas może być widoczna niestabilność obrazu.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- siemek
Dzięki, ale takie info mnie już chyba powala całkowicie. Brzmi to cholernie prawdopodobnie, ale niezwykle zarazem i właściwie nie bardzo wiadomo co dalej z tym fantem.Tom01 pisze:Mogą za tym stać względy typowo techniczne. Napięcie zasilania lamp podświetlenia we wszystkich monitorach NEC jakie miałem okazję badać, jest zaszumione. Być może jakaś składowa niepożądanych przebiegów wchodzi w interferencję z czymkolwiek innym i wówczas może być widoczna niestabilność obrazu.
- siemek
dodatkowe pytanie:
czy po DVI mogę uzyskać 2560x1440 60Hz ?
Wtedy bym mógł sprawdzić np. MBP early 2008 który ma DVI output.
czy po DVI mogę uzyskać 2560x1440 60Hz ?
Wtedy bym mógł sprawdzić np. MBP early 2008 który ma DVI output.
- Tom01
- Kontakt:
Tak, bez problemu.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- siemek
- Tom01
- Kontakt:
To oczywiste.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
PS. Poproś inną osobę, aby obejrzała monitor, biały ekran. Nic nie sugeruj. Zapytaj się, czy wszystko w porządku, czy może coś widzą.
Re: NEC 272 SV - problematyczny DUC ?
Moim zdanie brzmi to całkowicie nieprawdopodobnie, delikatnie rzecz ujmując. Jeśli nic nie poprzestawiałeś lub jeśli nie poprzestawiał coś ktoś przed Tobą, to pewnie jest coś uszkodzone: podświetlenie, czujnik RGB, albo co inszego.siemek pisze:Dzięki, ale takie info mnie już chyba powala całkowicie. Brzmi to cholernie prawdopodobnie, ale niezwykle zarazem i właściwie nie bardzo wiadomo co dalej z tym fantem.Tom01 pisze:Mogą za tym stać względy typowo techniczne. Napięcie zasilania lamp podświetlenia we wszystkich monitorach NEC jakie miałem okazję badać, jest zaszumione. Być może jakaś składowa niepożądanych przebiegów wchodzi w interferencję z czymkolwiek innym i wówczas może być widoczna niestabilność obrazu.
PS. Poproś inną osobę, aby obejrzała monitor, biały ekran. Nic nie sugeruj. Zapytaj się, czy wszystko w porządku, czy może coś widzą.
- siemek
Max, pokazuję ekran małżonce i ogólnie wg niej jest ok, ale np na zdjęciach lasu widzi trochę jakby deszcz padał - taki efekt lekkiego drżenia (na pograniczu percepcji).
Podłączyłem drugiego Maca (MBP) po DVI dual-link i to samo.
Przy okazji mam dwa pytania:
1. w jednym z wątków zamieszczałeś skan z dokumentu dołączonego to Twojego PA272 "certyfikat pomiarów ekranu z fabryki".
Ja nic takiego nie mam. Mimo, że teoretycznie wersja ciut "lepsza" Spectraview to nie mam nic takiego, żadnego certyfikatu, dokumentu z pomiarów itp. Trochę dziwne, co ?
2. instrukcja książkowa jaką dostałem jest w językach: białoruskim, rosyjskim i kazachskim. Też dziwne, prawda ?
Podłączyłem drugiego Maca (MBP) po DVI dual-link i to samo.
Przy okazji mam dwa pytania:
1. w jednym z wątków zamieszczałeś skan z dokumentu dołączonego to Twojego PA272 "certyfikat pomiarów ekranu z fabryki".
Ja nic takiego nie mam. Mimo, że teoretycznie wersja ciut "lepsza" Spectraview to nie mam nic takiego, żadnego certyfikatu, dokumentu z pomiarów itp. Trochę dziwne, co ?
2. instrukcja książkowa jaką dostałem jest w językach: białoruskim, rosyjskim i kazachskim. Też dziwne, prawda ?
-
cz
To gdzieś Ty ten monitor kupił?siemek pisze:
- siemek
-
cz
Monitor trochę kosztuje.. jak masz możliwość to go oddaj,albo jest uszkodzony ,albo Masz szczególną wrażliwość postrzegania obrazu?.
- Tom01
- Kontakt:
Skoro jest Pan z Warszawy, proponuję udać się do przedstawicielstwa EIZO i polukać CS270 i CX271. Będzie miał Pan porównanie.
Re: NEC 272 SV - problematyczny DUC ?
siemek pisze:Kupiony u autoryzowanego sprzedawcy Nec w Warszawie.
Skoro jest Pan z Warszawy, proponuję udać się do przedstawicielstwa EIZO i polukać CS270 i CX271. Będzie miał Pan porównanie.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- siemek
cx271 oglądałem, ale w salonie/sklepie to jednak co innego niż u siebie na spokojnie.
Czy ktoś z ekspertów/sprzedawców kojarzy czy to normalne aby do NEC 272 SV nie dołączano "Factory Calibration and Verification Report" oraz instrukcja była tylko w językach białoruskim/rosyjskim/kazachskim ?
Czy ktoś z ekspertów/sprzedawców kojarzy czy to normalne aby do NEC 272 SV nie dołączano "Factory Calibration and Verification Report" oraz instrukcja była tylko w językach białoruskim/rosyjskim/kazachskim ?
-
cz
Ja jestem zwykłym użytkownikiem monitorów ,ale instrukcja powinna być,angielski ,niemiecki (standard),japoński rosyjski..siemek pisze:cx271 oglądałem, ale w salonie/sklepie to jednak co innego niż u siebie na spokojnie.
- NocnyJastrzab
Tak, z tego co kojarzę, to nie dołączano tego "istotnego papierka". I faktycznie od jakiegoś czasu PA i SV miały instrukcje dla wschodnich użytkowników. NEC nie umiał tego wyjaśnić, ale chyba też nie specjalnie się tym przejmowali.
Instrukcja ALL zip
Instrukcja ALL zip
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
- Tom01
- Kontakt:
No to można wypożyczyć, postawić obok i porównać.siemek pisze:cx271 oglądałem, ale w salonie/sklepie to jednak co innego niż u siebie na spokojnie.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Zadałem sobie nieco trudu i poszukałem.
Faktycznie. Też mam instrukcję 3x cyrylica: Russkij, Bełaruskaja, Kazak.
Nie zwróciłem na to uwagi albo już nie pamiętam.
Factory Calibration i Veryfication Report: jest.
Do tego: Karta gwarancyjna, faktura zakupu, ulotka MultiProfilera, ulotka SpectraView II. Wielka płachta Setup Manual. Kabelki.
Kupowałem 2,5 roku temu. Zaraz jak się pojawił.
Faktycznie. Też mam instrukcję 3x cyrylica: Russkij, Bełaruskaja, Kazak.
Nie zwróciłem na to uwagi albo już nie pamiętam.
Factory Calibration i Veryfication Report: jest.
Do tego: Karta gwarancyjna, faktura zakupu, ulotka MultiProfilera, ulotka SpectraView II. Wielka płachta Setup Manual. Kabelki.
Kupowałem 2,5 roku temu. Zaraz jak się pojawił.
Po stronie PA272W należy położyć jeszcze kilka stówek.Tom01 pisze:No to można wypożyczyć, postawić obok i porównać.siemek pisze:cx271 oglądałem, ale w salonie/sklepie to jednak co innego niż u siebie na spokojnie.
Jeśli to las deszczowy to chyba OK?siemek pisze:Max, pokazuję ekran małżonce i ogólnie wg niej jest ok, ale np na zdjęciach lasu widzi trochę jakby deszcz padał
- siemek
Dzięki za odpowiedzi i za instrukcje po polsku !!!
Czym dłużej zajmuje się tym tematem, tym bardziej zaczynam widzieć niestabilności innych monitorów LCD np.: HP LP2465, iMac 21.
Gdybym zakupił sobie marketowy Dellik za 1.5 to pewnie nie było by roztrząsania, ale drogi dobrej klasy NEC 272 SV to co innego.
Może w weeekend porównam do Eizo SX2462 u znajomego, jak Eizo będzie lepszy to oddaje NECa.
Czym dłużej zajmuje się tym tematem, tym bardziej zaczynam widzieć niestabilności innych monitorów LCD np.: HP LP2465, iMac 21.
Gdybym zakupił sobie marketowy Dellik za 1.5 to pewnie nie było by roztrząsania, ale drogi dobrej klasy NEC 272 SV to co innego.
Może w weeekend porównam do Eizo SX2462 u znajomego, jak Eizo będzie lepszy to oddaje NECa.
- siemek
Jeszcze mam jeden pomysł - może warto sprawdzić inne kable?
Jadę na kablach dostarczonych z NEC. Nie wiem jak jest teraz ale kiedyś kable standardowo dołączane najwyższych lotów nie były.
21 lat temu zainwestowałem w kabel DSUB-BNC i wtedy na 17 calach CRT była różnica.
Może teraz też warto zakupić markowy kabel Displayport ?
Jadę na kablach dostarczonych z NEC. Nie wiem jak jest teraz ale kiedyś kable standardowo dołączane najwyższych lotów nie były.
21 lat temu zainwestowałem w kabel DSUB-BNC i wtedy na 17 calach CRT była różnica.
Może teraz też warto zakupić markowy kabel Displayport ?
Wróć do „Dział wsparcia technicznego”