Gdzieś wyczytałem opinie właśnie w odniesieniu do tych modeli, że IPS jest ogólnie mniej kontrastowy, ale mając ew. możliwość wymiany 2170NX na L997, ew. S2100, czy rzeczywiście miałoby to sens w tym przypadku? Który będzie najlepszy? Nie byłoby gorzej? Mówię zwłaszcza po poważnym ściemnieniu. L997 ogólnie jest lepszej klasy, choć i tak ciężko tu o konkretny stan.
2170NX nie jest dla mnie idealnym wyborem, bo musiałem dużo mieszać w GPU i monitorze, a efekt nie oceniam za w pełni udany, i oczy trochę nadal bolą, choć tu przyznaję że mam drobne problemy w tym zakresie.
Niemniej jednak moja stara TNka była już trochę bardziej przyjemniejsza dla oczu.
Wymieniłem, bo zgłupiała ostatnio na 60Hz, i już mi przeszkadza.
Wymagania mam 4:3 21" lub 16:10 24" lub 16:9 27", więc 21" wychodzą najtaniej.
Chyba że np. już 22" jakieś 16:10 przestrzenią roboczą nie są takie złe, niemniej jednak trzymając monitor z daleka żeby mnie mniej męczył, policzyłem że chciałbym do perfekcji 1,5 cm wyższy monitor niż teraz mam - 4:3 21,3".
O monitorach wyczytałem że
Żeby było na granicy akceptowalności musiałem ostro namieszać w starym panelu grafiki AMD - CCC.exe, potem w zaawansowanym menu Select+Power ON ustawiłemTerminator'e
07-08-2014, 14:20
no, w każdym razie do długiego siedzenia polecam tylko 3 monitory z Allegro czyli
21": 1. Nec 2170NX, 2. Eizo S2100 ewentualnie Eizo L997 ,
chodzi o to że PVA jest bardziej kontrastowa od IPSa
a na PVA jest 2170NX i S2100, tylko że Eizo bardziej daje po oczach, a Nec jest spokojniejszy dla oczu
tak czy inaczej w monitorze jasność mam na 10, kontrast 20
a jasność karty graficznej w panelu sterowania na -80
dopiero jak włączam UTka to daje jasność karty graficznej na 0, wszystko widać pięknie :]
poziom czerni - "black level" na 42% i jest trochę znośniej, potem w zwykłym menu kontrast na 0, jasność ~29% i liczne kombinacje w panelu grafiki CCC.exe:
wartości kolejno odcień/nasycenie/jasność/kontrast/temperatura 1/64/-71/53/8600/ włączony i skonfigurowany flux, DV mode 1.