Od dziecka ślęczę przed komputerem - najpierw Atari 800XL, potem Amiga 2000. Jako nastolatek przeszedłem na zawodostwo, kupiłem pierwszą PCtę z monitorem 14" pracującym w rozdzielczości 1024x768 interlaced z paletą 256 kolorów. Po dwudziestu latach z okładem mam pancerne gałki oczne, kompletnie niewrażliwe na wielogodzinne tyranie, a przy tym zachowałem wzrok snajpera SAS.bartek pisze:A czy ktoś miewa efekt zmęczenia oczu?
Przeglądałem Internet, czytałem wikipedie i mam nieodparte wrażenie, że oczy męczą mi się szybciej niż na moim MBP 13" bez retiny (na którym nie odczuwam żadnego zmęczenia).
Mowa o wersji 13" także w ustawieniu "optymalna". Mam lekkie wrażenie jakby renderowanie czcionki było za gładkie albo coś i przez to dla oczu bardziej męczące bo mnie wyraziste.
Pomijam kwestie, że na MBP Retina czcionka jest większa niż na zwykłej przez co jest jakby mniej miejsca (dla opcji Optymalna).
W związku z powyższym Retina nie męczy mojego wzroku, acz w sumie nic nie jest w stanie go zmęczyć. Pracuję przy najmniejszych czcionkach, w trybie symulacji 1680x1050px - opcja "optymalna" jest jak dla mnie optymalna dla kretów. Jedna rada - ZAWSZE pracuję na możliwie maksymalnie WYCIEMNIONYM ekranie - na retinie mam wieczorem jedną w dzień dwie, trzy-cztery kreski, maksymalnie połowę zakresu. Zewnętrzne monitory nawet w dzień świecą 30cd/m^2 i jestem zachwycony nowym NECzkiem PA302W, bo schodzi do 20cd/m^2.
Mz. problem zmęczonych oczu wynika w 80% z ustawienia zbyt wysokiej luminancji, gotującej gały na twardo. W 19% z powodu braku wyrobienia nawyku mrugania podczas pracy. PWM-y, powłoki i insze duperszwance mają mz. znaczenie trzeciorzędne w >99% przypadków, pozostały <1% to padaczkowcy, osoby dostające migreny od PWM <200Hz, oraz pracujące w otoczeniu z mrugającym oświetleniem, które wchodzi w interferencje z częstotliwością podświetlenia monitora.
Wziąłem pierwszą-lepszą, nigdy nie cuduję z selekcjami itp. Nie analizowałem powtarzalności serii, więc ciężko mi powiedzieć. Zauważyłem tylko, że ma natywną temp. barwową bliższą d65 niż w Retinie 15" mojego kolegi.bartek pisze:Jeszcze jedno pytanie. Czy wybierałeś Retinę z kilku? Z tego co wiem to teraz produkuje je i LG i Samsung - czy są rozbieżności między nimi?