Mimo, że dopiero założyłem konto mva pamiętam jeszcze z czasów "portalu", kupiłem dzięki Wam Fujitsu-Siemens P19-2, później Della 2209WA (oba zresztą do tej pory stoją na moim biurku i działają bez zarzutu, mam wrażenie, że P19-2 przeżyje i Della

Chciałbym pozbyć się obu monitorów i przeskoczyć na coś większego, 2560px na szerokość to minimum jakie jest mi potrzebne do pracy (w sumie to nawet wolałbym więcej, ale nie ten budżet i chyba lepiej poczekać jeszcze kilka lat). Planuję podpiąć 27" do HDMI switcha i przełączać między desktopem a Macbookiem. Monitora używałbym do takich zastosowań:
a) 50% edytory tekstowe / programowanie (obraz z z Macbooka Pro),
b) 20% Photoshop (także projektowanie),
c) 20% surfowanie po necie / oglądanie filmów,
d) 10% gry.
Oprócz web developerki zajmuję się także web designem, ale lata doświadczeń nauczyły mnie, że wcale nie potrzebuję do tego skalibrowanego Eizo, bo 2209WA nadawał się do tego po prostu idealnie i nigdy żaden klient nie narzekał na jakiekolwiek problemy z kolorami. Wydaje mi się, że taki monitor bardziej przydałby mi się do profesjonalnej obróbki zdjęć, wideo a już na pewno druku. Na szczęście takich rzeczy nie robię. Także szukam czegoś na czym można sporadycznie pograć i ma odwzorowanie kolorów na poziomie 2209WA lub lepsze.
Tu w zasadzie temat się zamyka, bo sam byłbym w stanie znaleźć monitor który ma lepsze odwzorowanie barw, ale nie mam pojęcia jak to wyglądało w 2209WA, szukam na prad.de, ale nie podali nic w formie "cyferkowej".
Na razie wstępnie rozważałem:
Dell U2713H - sRGB 100.0% , AdobeRGB 97.1 % (nie jestem pewien, czy 2209WA nie miał tutaj 99%+?) - mam słabość do marki, kiedyś używałem Eizo i NECów, ale Delle zawsze oferowały coś więcej za mniej, do w/w trzeba było dużo dopłacać

Nec EA274WMi - nie jestem w stanie znaleźć za dużo na temat tego monitora, niby tutaj polecacacie, ale nie widzę żadnej recenzji portalu, któremu bym ufał, a to co widzę, też chyba nie zachwyca (przegięte kolory, pokrycie sRGB poniżej 100%) - http://www.purepc.pl/monitory/nec_ea274 ... j?page=0,9
Jakieś sugestie?

Dziękuję za pomoc!