To rozumiem. Tak działa ludzkie oko (czopki światłoczułe). Reszty już nie.Tom01 pisze:Kolorymetr mierzy całkowitą "ilość" światła, ale nie rozróżnia ile i jakich zakresów długości wchodzi w skład mierzonego medium.
Na poprzednich stronach o tym pisałem.Tom01 pisze:Pytanie jednak w co kliknąć i jakie wartości wybrać. To właśnie trzeba poprawnie ustalić. Zastosowanie i oświetlenie determinuje ustawienia, a o tym w fabryce nie wiedzą, bo i skąd.
max pisze:Jeśli więc dobrze rozumiem Pańską intencję, nie jest ważne, czy kalibrujemy monitor czy regulujemy MultiProfilerem. Ważne jest, aby posiadać odpowiednią wiedzę i doświadczenie, taką jak np. Wy, aby wiedzieć do jakich parametrów monitor należy skalibrować lub wyregulować MultiProfilerem. A zatem, ważne jest np. czy ma być 6500K czy 5000K, czy ma być 120cd/m2 czy 65cd/m2, czy czerń ma mieć 0,1cdm2 czy 0,5cd/m2, czy kontrast ma być 800:1 czy 300:1, itp. itd. Sposób w jaki się do tego celu dochodzi jest sprawą drugorzędną. Każdy ze sposobów ma bowiem pewne wady:
1) Typowy kalibrator za 700zł ma dość niską dokładność jak na wysoką precyzję współczesnych monitorów graficzno-zawodowych
2) Regulacje samym MultiProfilerem nie dają możliwości przeprowadzenia weryfikacji dokładności nastaw.
Z Waszego doświadczenia mogę jedynie domniemywać, która metoda jest lepsza, czy różnice są duże i jaka jest użyteczność każdego ze sposobów. Mój wniosek jest taki, że dla większości osób sposób przeprowadzenia adaptacji monitora do własnych warunków oświetleniowych nie ma praktycznego znaczenia. Znaczenie ma, jak już przed chwilą wspominałem, prawidłowe wyznaczenie celu kalibracji. A to wymaga wiedzy i doświadczenia. Z forumowych wypowiedzi wynika przecież, że nawet posiadacze EIZO CX z ColorNavigatorem i kalibratorem wyczyniają często straszne głupoty, rozregulowując fabrycznie skalibrowany z wielką pieczołowitością sprzęt.
To jest tzw. tajemnica zawodowa. Rzeczy do których w życiu zawodowym dochodzi się latami, na ogół nie rozpowiada się na lewo i prawo. W przeciwnym razie można stracić źródło utrzymania.Breathless pisze:To jedynie Tom stwierdził, że monitor był rozregulowany jak zwykle hiperbolizując, mówiąc ogólnikami i niedopowiedzeniami.
I tak jestem pełen podziwu, że mają tyle chęci i cierpliwości, żeby douczać takich jełopów jak my.