Monitor 27" web, druk
Cześć, jestem Daniel.
Planuje na poczatku października zakup monitora, z racji, że nie posiadam TV szukam monitora 27".
W głowie siedzi mi kupno NEC ea275wmi, ale zastanawiam się czy jest sens wydawać 3000zł na monitor uniwersalnego zastosowania, czyt. Concept art bez druku, grafika web, amatorski retusz pod wydruk i projekty na okładki do książek czy płyt, oraz do wszelkiej maści seriali, filmów i gier. Nacisk kładę na grafikę, ponieważ chciałbym w niedługim czasie zająć sie tym zarobkowo. Z jednej strony chciałoby sie mieć dobrze skalibrowany monitor, a z drugiej strony po kalibracji już do filmów i gier sobie jasności niee zwiększe. Nie jestem profesjonalistą, ale nie lubię i staram sie unikać półśrodków. Cena to max 3000zl, chociaż nie ukrywam, że fajnie byłoby zaoszczędzić na piwo.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Przepraszam za ewentualny brak polskich znaków, pisane z telefonu
Planuje na poczatku października zakup monitora, z racji, że nie posiadam TV szukam monitora 27".
W głowie siedzi mi kupno NEC ea275wmi, ale zastanawiam się czy jest sens wydawać 3000zł na monitor uniwersalnego zastosowania, czyt. Concept art bez druku, grafika web, amatorski retusz pod wydruk i projekty na okładki do książek czy płyt, oraz do wszelkiej maści seriali, filmów i gier. Nacisk kładę na grafikę, ponieważ chciałbym w niedługim czasie zająć sie tym zarobkowo. Z jednej strony chciałoby sie mieć dobrze skalibrowany monitor, a z drugiej strony po kalibracji już do filmów i gier sobie jasności niee zwiększe. Nie jestem profesjonalistą, ale nie lubię i staram sie unikać półśrodków. Cena to max 3000zl, chociaż nie ukrywam, że fajnie byłoby zaoszczędzić na piwo.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Przepraszam za ewentualny brak polskich znaków, pisane z telefonu
- Tom01
- Kontakt:
Okolice 3 tys zł to jest właśnie dolny poziom cenowy sensownych 27-mek uniwersalnego stosowania. Monitory tego typu średnio nadają się do grafiki. Do tego typu celów lepiej zredukować wymagania do 24" lub dołożyć. Jeśli musi być bezwzględnie 27" i budżet nie wytrzyma ceny porządnego graficznego, proponuję poważnie się zastanowić nad EA275 ale w wersji EA275UHD. Przewaga nad EA275WMi to dużo równiejszy ekran. Nie ma różowych i zielonych plam w różnych kątach ekranu. Ewentualnie, i to jest w tej chwili najlepsze wyjście, jest jeszcze do wzięcia EIZO CS270, ale tu sugeruję pośpiech, bo monitor jest wyprzedawany i racji ceny rozchodzi się błyskawicznie.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
-
cz
Sam bym się stłukł na ea 275uhd ,tylko to wiąże się z konfiguracją sprzętu,moja karta graficzna nie wydoli takiej rozdzielczości,a to dodatkowe koszta.Tom01 pisze:Jeśli musi być bezwzględnie 27" i budżet nie wytrzyma ceny porządnego graficznego, proponuję poważnie się zastanowić nad EA275 ale w wersji EA275UHD. Przewaga nad EA275WMi to dużo równiejszy ekran. Nie ma różowych i zielonych plam w różnych kątach ekranu. Ewentualnie, i to jest w tej chwili najlepsze wyjście, jest jeszcze do wzięcia EIZO CS270, ale tu sugeruję pośpiech, bo monitor jest wyprzedawany i racji ceny rozchodzi się błyskawicznie.
Myślałem i czytałem o nim wcześniej, ale nie starczy mi na jednostkę centralną, która pociągnęła by tą rozdzielczość i spełniła moje wymagania chociaz w 80%. Chciałem zmieścić się w 8 tysiącach cały set, czyli pc, monitor i tablet
Z monitorem to chciałbym się zdać na Was ale w określonym budżecie. Chyba, że macie jakieś ciekawe propozycje.
Dzięki bardzo
Pozdrawiam
Przepraszam, na poczatku września, nie pazdziernika
Z monitorem to chciałbym się zdać na Was ale w określonym budżecie. Chyba, że macie jakieś ciekawe propozycje.
Dzięki bardzo
Pozdrawiam
Przepraszam, na poczatku września, nie pazdziernika
Ponieważ max to 3000zł to nie ma lepszego wyjścia niź skalibrowany EA275WMi. Ponieważ monitor ten to Brg LED, nie ma problemu aby po skalibrowaniu regulować w nim jasność (Brightness), a tak naprawdę moc podświetlenia. Spowoduje to bardzo niewielki rozjazd parametrów poniewaź wykazano, że ten typ podświetlenia trzyma je dość dobrze przy zmianie jasności bez wbudowanej skomplikowanej elektroniki pomiarowo-kontrolnej.
Jeśli odmówisz sobie piwa przez najbliższe 10 lat to możesz się rzucić na CS270 lub EA275UHD, przy czym każdy wybór ma tu pewne zalety, wady i konsekwencje.
Proponuję też absolutnie nie rezygnować z 27" 2560x1440 na rzecz 24" 1920x1200. 3000zł to już spora kwota jak na monitor, a 1920x1080/1200 to mają komórki ze średniej półki za kilkaset zł oraz monitory z Biedronki za 399zł.
Jeśli odmówisz sobie piwa przez najbliższe 10 lat to możesz się rzucić na CS270 lub EA275UHD, przy czym każdy wybór ma tu pewne zalety, wady i konsekwencje.
Proponuję też absolutnie nie rezygnować z 27" 2560x1440 na rzecz 24" 1920x1200. 3000zł to już spora kwota jak na monitor, a 1920x1080/1200 to mają komórki ze średniej półki za kilkaset zł oraz monitory z Biedronki za 399zł.
-
cz
Max nie chciałbym bym Cię spotkać jako swojego wychowawcęmax pisze: Jeśli odmówisz sobie piwa przez najbliższe 10 lat
Nie przesadzajmy. To było tylko odniesienie ekonomiczno-finansowe, nie wychowawcze, w nawiązaniu do stwierdzenia:
enovee pisze:Cena to max 3000zl, chociaż nie ukrywam, że fajnie byłoby zaoszczędzić na piwo.
I znowu mam namieszane w głowie.. czy naprawde jest duza przepasc miedzy uhd i wmi? Jeśli nie chciałbym pograć sobie w zabijanie potworów to moglbym odpuscic drozsza karte graf, ale tak to mnie blokuje z decyzja.. tym bardziej, ze sam tablet 1500zl.
Jeśli nie ma az tak zauwazalnej roznicy to chyba zostane przy wmi.
Jeśli nie ma az tak zauwazalnej roznicy to chyba zostane przy wmi.
Na UHD można grać w niższych rozdzielczościach. Ten monitor ma tak małe piksele, że nie będzie w grach skutków ubocznych. Do gry w UHD trzeba komputera za kupę kasy, a akurat w grach różnice w rozdzielczości są stosunkowo mało istotne.
Natomiast w programach i na pulpicie UHD muss sein.
Do UHD trzeba też używać skalowania. Dla tych wielkości ekranu 150%, może 175%.
UHD jest skierowane na przyszłość i zdecydowanie później zdewaluuje się moralnie.
Karta grafiki musi mieć DisplayPort i obsĺugiwać UHD przy 60Hz.
Natomiast w programach i na pulpicie UHD muss sein.
Do UHD trzeba też używać skalowania. Dla tych wielkości ekranu 150%, może 175%.
UHD jest skierowane na przyszłość i zdecydowanie później zdewaluuje się moralnie.
Karta grafiki musi mieć DisplayPort i obsĺugiwać UHD przy 60Hz.
- Tom01
- Kontakt:
Jakościowa - tak. I nie dotyczy rozdzielczości. Podwyższona rozdzielczość to bonus, ale nie ma zasadniczego znaczenia w Pana zastosowaniach. Wspomniałem o nim dlatego, że jest duuuuużo równiejszy niż wersja WMi.enovee pisze:czy naprawde jest duza przepasc miedzy uhd i wmi?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Jak ja nie lubię wybierać czegoś gorszego.. monitor 4000+ tablet 1500. PC do 3000 wyszedłby bardzo przeciętny jak do zastosowań UHD. Ewentualnie obciac na tablecie do wersji S, ale chyba zbyt komfortowe to nie bedzie bo na 22" juz trzeba było się namachać.
Czytałem o jakimś modelu benq 4k, ale to nie ma polotu do tych wyżej nie?
Czytałem o jakimś modelu benq 4k, ale to nie ma polotu do tych wyżej nie?
Dobra, jeśli uważacie, że te dwa monitory są całkiem OK to wszystko podlicze, przemyśle i wybiorę jeden
Dzieki bardzo za pomoc!
Dzieki bardzo za pomoc!
Cześć,
Wszystko ładnie pięknie, ale mam problem z gradientem. Otwieram nowy obraz w PS, daję gradient czarno-biały i co? I mam kolorowy pasek na środku, niezależnie od strony.
Dostanę od Was jakieś rady?
Myślę nad wypożyczeniem colormunki display bo nie jest duża cena, a ja wymagań wielkich też nie mam.
Pozdrawiam
Wszystko ładnie pięknie, ale mam problem z gradientem. Otwieram nowy obraz w PS, daję gradient czarno-biały i co? I mam kolorowy pasek na środku, niezależnie od strony.
Dostanę od Was jakieś rady?
Myślę nad wypożyczeniem colormunki display bo nie jest duża cena, a ja wymagań wielkich też nie mam.
Pozdrawiam
No a zleciłeś jego kalibrację u fachowca w momencie zakupu, jak pisałem?
Sam sobie z tym raczej nie poradzisz.
Sam sobie z tym raczej nie poradzisz.
Nie zleciłem, ponieważ na razie mnie nie stać na wyłożenie 400zł na kalibrację.
Eee, robią to na forum za 100-150.
W przeciwieństwie do droższych monitorów graficznych, EA trudniej samemu skalibrować.
W przeciwieństwie do droższych monitorów graficznych, EA trudniej samemu skalibrować.
Nawet jeśli to i tak nie znalazłem nikogo z trójmiasta.
Czyli mam rozumieć, że wypożyczenie colormunki display, skalibrowanie wg tego oprogramowania nie da zadowalających efektów i nie pozwoli na komfortową pracę amatora?
Czyli mam rozumieć, że wypożyczenie colormunki display, skalibrowanie wg tego oprogramowania nie da zadowalających efektów i nie pozwoli na komfortową pracę amatora?
i1DisplayPro by musiał być.
Najlepiej by też zastosować http://mva.pl/viewtopic.php?f=31&t=2686
Ale do tego potrzebny jest monitor PA, aby oprogramowanie działało, dlatego Ty tego nie zrobisz.
Da się to wszystko obejść, ale sprawa mocno się skomplikuje.
Najlepiej było to zrobić w momencie zakupu, oczywiście u kogoś kto się na tym zna. Teraz to kłopot, bo trzeba by monitor wysyłać albo szukać kogoś na miejscu.
http://mva.pl/viewtopic.php?f=34&t=1049&start=0
Wątek stary i częściowo nieaktualny. Trochę się pozmieniało od tego czasu: monitory, możliwości i oprogramowanie.
Najlepiej by też zastosować http://mva.pl/viewtopic.php?f=31&t=2686
Ale do tego potrzebny jest monitor PA, aby oprogramowanie działało, dlatego Ty tego nie zrobisz.
Da się to wszystko obejść, ale sprawa mocno się skomplikuje.
Najlepiej było to zrobić w momencie zakupu, oczywiście u kogoś kto się na tym zna. Teraz to kłopot, bo trzeba by monitor wysyłać albo szukać kogoś na miejscu.
http://mva.pl/viewtopic.php?f=34&t=1049&start=0
Wątek stary i częściowo nieaktualny. Trochę się pozmieniało od tego czasu: monitory, możliwości i oprogramowanie.
Wróć do „Zastosowania zawodowe”