Mam nadzieję, że się zjawi do końca tygodnia. Spodziewajcie się więc wkrótce bardzo amatorskiej i silnie subiektywnej recenzji (albo antyrecenzji

Może jakieś sugestie co do "procedury" testu (na razie bez kalibratora) ?
Moderator: Informator
Kupiłem. Stoi i czeka na łaskawe oko.Boruteczko pisze:Mijają kolejne tygodnie i nikt bogatszy ode mnie nie kupił tego NECa?
...i .co?...Boruteczko pisze:No i kupiłem.![]()
Pańskie oko konia tuczy..Polska gra ze Szwojcarią damy radę..w piłce nożnej..Tom01 pisze:Kupiłem. Stoi i czeka na łaskawe oko.Boruteczko pisze:Mijają kolejne tygodnie i nikt bogatszy ode mnie nie kupił tego NECa?
Ale jak sobie z tym poradzić, aby kanały się "zjechały"? Na ile poprawi się naturalna liniowość po kalibracji? Tylko tryb programable byłby poddany kalibracji? Owszem, mógłbym kupić X-Rite i1Display Pro, ale tylko gdybym miał pewność, że sytuacja ulegnie diametralnej poprawie. Za ponad 900€ raczej znalazłoby się coś lepszego, nawet bez kalibracji?NocnyJastrzab pisze:Nawet gdyby regulacja gamma była, nie oznacza, że byłaby dobra. Seria EA ma słabą naturalną liniowość i kanały zazwyczaj są trochę rozjechane.
Zależy mi na wierności kolorów, ale sRGB nie jest w tej chwili koniecznością - nie będę nic drukować, przynajmniej w najbliższej przyszłości. Chcę tylko, aby gamma była prawidłowa na ekranie. sRGB podałem jako przykład, bo spodziewałem się większej wierności wprost z pudełka.NocnyJastrzab pisze:Poza tym gamma sRGB nie jest taka sama jak gamma 2.2 !!!
Tylko dlaczego w monitorze wielokrotnie tańszym i to z matrycą TN, gamma wypada lepiej (w przypadku https://monitory.mastiff.pl/temp/szarosc.png wręcz idealnieNocnyJastrzab pisze:Dlatego gamma nie jest idealna.
Monitor nie musi być typowo graficzny, a nawet nie może.NocnyJastrzab pisze:HHmmm.. Ciężko mi sobie wyobrazić idealny gradient na matrycy TN. No ale to zależy bardziej od stanu fabrycznej regulacji.
Aby kanały się zjechały, potrzebne jest wprowadzenie korekty do LUT karty graficznej lub bezpośrednio do monitora. A im większa korekta potrzebna, tym trudniej ustawić idealną gammę, zwłaszcza przy kalibracji programowej. Każdy NEC podczas kalibracji przestawia się sam w tryb Programable. Po kalibracji i1D Pro zazwyczaj jest znacząca poprawa, ale to w dalszym ciągu nie czyni monitora "graficznym". W tym momencie do 4000 zł z NEC tylko PA242W byłby dużo lepszy "z pudełka". A i oczywiście nowy EIZO CS2420. CS240 już wychodzi z obiegu.
Jak się mają te ograniczenia softowe do obsługi SpectraView II (raczej nic innego bym nie używał)? Nie bardzo rozumiem, o co chodzi z tym brakiem wsparcia dla kalibracji sprzętowej. Czy i jak odbiłoby się to na kalibracji EA275WMi? Czy w moim przypadku jest sens wydawać 80€ więcej?NocnyJastrzab pisze:ColorMunki Display jest tańszy i jakość podobna, ale ma ograniczenia softowe i brak wsparcia dla kalibracji sprzętowej.
A te obrazki do FRC są wyświetlane zgodnie z instrukcją?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość