Witam wszystkich,
w związku z tym, że stałem się posiadaczem monitora Eizo CX241 mam kilka pytań do bardziej doświadczonych kolegów na forum.
Monitor służy mi głownie do obróbki zdjęć (RAWy) oraz sporadycznie wideo. Dopóki korzystałem z monitora skalibrowanego pracującej w przetrzeni sRGB nie miałem zawrotu głowy, teraz nie do końca wiem jak powinienem ustawić swój monitor.
Monitor posiada tryby fabryczne AdobeRGB, sRGB oraz tryb predefiniowany przez użytkownika. Ustawiłem swój monitor w tryb AdobeRGB wywołuję RAWa w PS w przestrzeni AdobeRGB i dokonuje korekty. No i teraz zaczynają się schody. Chce przygotować zdjęcie do druku. Dokonuje konwersji zdjęcia do sRGB po czym widać, że odcienie na zdjęciu się zmieniły.
1. Czy nie powinno być tak, że jak na monitorze zmienię tryb na sRGB to zdjęcie powinno wyglądać identycznie jak w trybie AdobeRGB, ale po konwersji do sRGB? Zdjęcie przecież ma wtedy przypisaną przestrzeń barwną sRGB i monitor pracuje w tym samym trybie.
2. Jak powinno się podejść do tematu? Nie zmieniać trybu monitora i pozostać cały czas w AdobeRGB? Jaki jest więc cel posiadanie trybu sRGB?
3. Czy ma znaczenie w jakim trybie kalibruje monitor AdobeRGB czy Custom?
Pewnie troszkę zagmatwałem sprawę, ale ale chciałbym, żeby mi ktoś w miare prostym językiem wytłumaczyć jak to się je:)
Pozdrawiam
Tomek
Eizo CX241 tryby pracy AdobeRGB, sRGB
Re: Eizo CX241 tryby pracy AdobeRGB, sRGB
Będę trochę złośliwy, ale zanim kupi się samochód zwykle najpierw uczy się jeździć na kursach i robi prawo jazdy. Ty robisz na odwrót.
Nie obrażam się bo być może tak jest. Ale powiedz co Twoim zdaniem powinienem zrobić?
Może jakaś książka by się przydała, albo kurs, w zależności od preferencji uczenia się.
Kurs, książka o zarządzeniu przestrzenią barwną? Nie mam nić przeciwko temu, natomiast miałem nadzieję, że dostanę wskazówki, które pozwoliłyby na chociaż ogólne pojęcie tematu. Rozumiem, że sRGB jest przestrzenią węższą od AdobeRGB tylko nie pojmuje dlaczego konwertując foto do sRGB nie jest poprawnie (tak samo) wyświetlane w tej samej przestrzeni po przełączeniu do trybu sRGB.
Kolego skoro już poświęcasz czas odpowiadając na moje pytania, rozwiń proszę swoją wypowiedź. Może jakieś wskazówki gdzie szukać pomocy?
z góry dziękuję
Kolego skoro już poświęcasz czas odpowiadając na moje pytania, rozwiń proszę swoją wypowiedź. Może jakieś wskazówki gdzie szukać pomocy?
z góry dziękuję
- NocnyJastrzab
Pytanie podstawowe: gdzie i na czym będą drukowane zdjęcia? I po co robisz konwersję do sRGB? Adobe RGB i sRGB to określone standardy i odpowiednie tryby fabryczne w monitorze nie zawsze są z nimi idealne zgodne.
https://pl.wikipedia.org/wiki/SRGB
Ten monitor kalibruje się wyłącznie w trybie CAL-1/2/3 (zależnie od źródła sygnału). Tryb ten przełącza się automatycznie po odpaleniu kalibracji w ColorNavigator.
https://pl.wikipedia.org/wiki/SRGB
Ten monitor kalibruje się wyłącznie w trybie CAL-1/2/3 (zależnie od źródła sygnału). Tryb ten przełącza się automatycznie po odpaleniu kalibracji w ColorNavigator.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Zdjęcia będą drukowane w labie gdzie zawsze wysyłałem zdjęcia w sRGB. Po zmainie monitora próbowałem nawet z soft proofing i profilem z labu, ale jak stwierdził sam laborant wynik jego zdaniem i tak nie będzie zadowalający i lepiej wysyłać pliki w sRGB, a oni na moim kanale dokonają korekty aby wynik był dobrze odwzorowany. Być może mógłbym pracować po prostu w sRGB, ale skoro zmieniłem sprzęt to chciałbym wykorzystać jego możliwości.
Jak dla mnie zdjęcie po konwersji do sRGB powinno wyglądać jednakowo w AdobeRGB jak w sRGB chyba, że się mylę?
Jak dla mnie zdjęcie po konwersji do sRGB powinno wyglądać jednakowo w AdobeRGB jak w sRGB chyba, że się mylę?
Witam,
w związku z tym, że niestety z tego wątku nie wiele się dowiedziałem, zadzwoniłem do serwisu Eizo, gdzie bardzo miły pan rozwiał moje wątpliwości. Podzielę się wiec informacjami - może komuś się przyda.
1. W moim przypadku, po kalibracji monitora (monitor w trybie CAL) z użyciem przestrzeni barwowej AdobeRGB wywołuję RAWy np. w PS z ustawioną przestrzenią AdobeRGB.
2. Po obróbce zdjęć konwertuje je do sRGB.
3. Teraz po przełączeniu monitora w tryb sRGB otwieram zdjęcie w przeglądarce graficznej nie obsługującej CMS (zarządzania barwą) zdjęcie powinno być mocno zbliżone do tego po konwersji do sRGB z ustawionym trybem CAL - AdobeRGB.
Zbliżone rzecz jasna dlatego, że są to tryby fabryczne kalibrowane w prawdopodobnie innych warunkach niż zastane.
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie tematem.
w związku z tym, że niestety z tego wątku nie wiele się dowiedziałem, zadzwoniłem do serwisu Eizo, gdzie bardzo miły pan rozwiał moje wątpliwości. Podzielę się wiec informacjami - może komuś się przyda.
1. W moim przypadku, po kalibracji monitora (monitor w trybie CAL) z użyciem przestrzeni barwowej AdobeRGB wywołuję RAWy np. w PS z ustawioną przestrzenią AdobeRGB.
2. Po obróbce zdjęć konwertuje je do sRGB.
3. Teraz po przełączeniu monitora w tryb sRGB otwieram zdjęcie w przeglądarce graficznej nie obsługującej CMS (zarządzania barwą) zdjęcie powinno być mocno zbliżone do tego po konwersji do sRGB z ustawionym trybem CAL - AdobeRGB.
Zbliżone rzecz jasna dlatego, że są to tryby fabryczne kalibrowane w prawdopodobnie innych warunkach niż zastane.
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie tematem.
Wróć do „Zastosowania zawodowe”