Nie wiem, czy wspomniany trend kwalifikuje się pod jednostkę chorobową, ale faktem jest, że wielu fotografów szuka np Nikkora Made in Japan a nie innego. Być może to placebo, być może nie. W dziedzinie monitorów, wieloktornie pokazywałem błędy i oszczędności konstrukcyjne które da się zmierzyć i to już nie jest złudzenie.Juriko pisze:Nerwica natręctw?
Z tym myśleniem, nie byłbym taki do końca pewien. Już parę lat temu pokazywałem, że procesor, szumnie nazywany "Spectraview Engine" to nie jest produkt ani pomysł NEC. Monitory są dobre, nikt temu nie zaprzeczy. Do tego stopnia dobre, że od prawie całej konkurencji dzieli je lata świetlne. Na przykładzie pokazanym przez P. Marcina widać również, że poskładany jest z dbałością i nawet pomimo, że PA322UHD jest 2,3X droższy od CX271, to tak duży ekran zamontować bez naprężeń, to sztuka. Średnio jednak, jeśli weźmiemy przekrojowo obie marki, wyższą kulturą techniczną może się pochwalić EIZO, nie mam co do tego złudzeń. P. Marcin szydzi np z logo EIZO na soldermasce płyty głównej czy nawet zasilaczu, ale faktem jest, że aby taki drobiazg wykonać, trzeba o tym pomyśleć. Takich detali jest wiele.Juriko pisze:Ale, nad Eizo i Nec'kiem myślą Japończycy