Wymiana DELL P2213F
Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum - witam wszystkich użytkowników!
Mam pytanie dotyczące monitora do codziennej pracy. Obecnie korzystam z kupionego ponad 3 lata temu Dell'a P2213F. Wiem, że jest to "low end'owy" (badziewny) monitor, którym nikt na tym forum się nie zajmuje ale jak dotąd jestem z niego zadowolony. Pomimo tego, że monitor jest wykorzystywany 'służbowo', korzystam z niego raczej niewiele (około 10h tygodniowo).
Wspomnianego Della P2213F chcę wymienić na coś lekko lepszego w rozmiarze 24" 16:10. Na zakup nowego monitor chcę przeznaczyć ok 1600 zł. Z tego co wyczytałem na forum, w tej kwocie jedyny sensowny model to NEC EA244WMi.
Mam jednak następujące pytanie, czy do pracy głownie z tekstem (sporadycznie amatorska obróbka zdjęcia), opłaca się dołożyć monitora z rozdzielczością 2560x1440, czy 1920x1200 będzie w tym przypadku wystarczające?
Mam pytanie dotyczące monitora do codziennej pracy. Obecnie korzystam z kupionego ponad 3 lata temu Dell'a P2213F. Wiem, że jest to "low end'owy" (badziewny) monitor, którym nikt na tym forum się nie zajmuje ale jak dotąd jestem z niego zadowolony. Pomimo tego, że monitor jest wykorzystywany 'służbowo', korzystam z niego raczej niewiele (około 10h tygodniowo).
Wspomnianego Della P2213F chcę wymienić na coś lekko lepszego w rozmiarze 24" 16:10. Na zakup nowego monitor chcę przeznaczyć ok 1600 zł. Z tego co wyczytałem na forum, w tej kwocie jedyny sensowny model to NEC EA244WMi.
Mam jednak następujące pytanie, czy do pracy głownie z tekstem (sporadycznie amatorska obróbka zdjęcia), opłaca się dołożyć monitora z rozdzielczością 2560x1440, czy 1920x1200 będzie w tym przypadku wystarczające?
- Tom01
- Kontakt:
Do pracy z tekstem ideałem są monitory z podwyższoną rozdzielczością, ale najtańszy, czyli NEC EA275UHD to 3x wyższy budżet. Efekt jednak jest wart każdych pieniędzy. Tak wygląda powiększenie tekstu na monitorze UHD:
Przy Pana finansach nie ma szans na rozsądny monitor 2560x2440 i faktycznie zostaje coś z NEC serii EA lub EIZO serii EV.
Przy Pana finansach nie ma szans na rozsądny monitor 2560x2440 i faktycznie zostaje coś z NEC serii EA lub EIZO serii EV.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Dzięki za odpowiedź i przykład. Faktycznie wygląda do dużo lepiej w wyższej rozdzielczości. W moim przypadku, wydatek niemalże 4000 zł jest raczej nieuzasadniony ekonomicznie (może poza komforem dla oczu). Jeśli obraz na nowym monitorze, który kupię bedzie "lepszy" niż na moim Dell'u to i tak będę zadowolony. Ponieważ mi się nie śpieszy, zaczekam do momentu pojawienia się EA245WMi i porównam go ze wspomnianymi przez Pana modelami Eizo z serii EV.
- Tom01
- Kontakt:
Czy jest coś ważniejszego niż oczy?samboman pisze:wydatek niemalże 4000 zł jest raczej nieuzasadniony ekonomicznie (może poza komforem dla oczu)
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Podczas pracy z monitorem (w moim przypadku) raczej nie ma ważniejszych rzeczy. Dlatego ograniczam czas spędzony przed monitorem do niezbędnego minimum
Bardzo dobry trop. Zamiast zwiększać budżet na monitor, lepiej zmniejszać czas przed nim spędzany.samboman pisze:Dlatego ograniczam czas spędzony przed monitorem do niezbędnego minimum
@max
Nie wiem czy dobrze wyczuwam odrobinę ironii ale tak to właśnie u mnie działa
Apropo monitorów, gdzie (w Warszawie) będzie można zobaczyć na spokojnie jak świeci EA245WMi? W marketach raczej się nie pojawią?
Nie wiem czy dobrze wyczuwam odrobinę ironii ale tak to właśnie u mnie działa
Apropo monitorów, gdzie (w Warszawie) będzie można zobaczyć na spokojnie jak świeci EA245WMi? W marketach raczej się nie pojawią?
Nie polecam tego EA244 WMi. Niestety w firmie mamy ich aż 6. Jak pisałem już w innymi miejscu na forum - wszystkie monitory mają efekt "plywania" obrazu przy wyświetlaniu odcieni szarości. Naprawdę jest to uciążliwe.
-
cz
A coś bardziej sensownego ,poza efektem pływania?...Jesteś coś w stanie dodać?Kilimandzaro pisze:Nie polecam tego EA244 WMi. Niestety w firmie mamy ich aż 6. Jak pisałem już w innymi miejscu na forum - wszystkie monitory mają efekt "plywania" obrazu przy wyświetlaniu odcieni szarości. Naprawdę jest to uciążliwe.
Przy ciemno szarym ekranie wygląda jakby ciemniejsze pasy pływające z góry w dół. Przy jaśniejszym widać to jakby wokół obszaru na który patrzę - takie miganie. Kontaktowałem się z osobami z tego forum w tej sprawie. Według jednej z nich sprawa jest do poprawienia ale on nie przyjedzie tego zrobić bo za daleko Inna osoba która jest na miejscu twierdzi że to po prostu wada.
-
cz
Takie posty mnie bardzo dziwią,mówiąc delikatnie..,sam mam ea 244wmi dlatego wiem co piszę,niczego złego w nim nie widzę.Kilimandzaro pisze:Nie polecam tego EA244 WMi. Niestety w firmie mamy ich aż 6. Jak pisałem już w innymi miejscu na forum - wszystkie monitory mają efekt "plywania" obrazu przy wyświetlaniu odcieni szarości. Naprawdę jest to uciążliwe.
Czytałem o tej przypadłości tych monitorów na tym forum. Ponoć jedni to widzą inni nie.
Ciekawe czy nowszy model EA245WMi też będzie miał ten problem.
-
cz
Nie.samboman pisze:Ponoć jedni to widzą inni nie.
Mógłbyś trochę więcej napisać, z jakiego parametru monitora to wynika? Resztę doczytam. Jest szansa, że EA245WMi będzie w sklepach jeszcze w tym miesiącu?
- Tom01
- Kontakt:
Przyczyna pływania obrazu wynika w interferencji modułu FRC z częstotliwością pracy przetwornicy zasilającej lampy podświetlenia.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Być może masz udany model. Jak pisałem, niestety, posiadamy 6 sztuk. Żebyś nie wysyłał mnie do okulisty dodam, że problem zauważyły osoby pracujące na tych monitorach - więc nie jest to tylko moje widzimisię.czuk pisze:Takie posty mnie bardzo dziwią,mówiąc delikatnie..,sam mam ea 244wmi dlatego wiem co piszę,niczego złego w nim nie widzę.
Z twojego postu wynika że jednak wiesz na czym problem polegaczuk pisze:Nie.samboman pisze:Ponoć jedni to widzą inni nie.
-
cz
MÓJ PROBLEM?..raczej Pana ,jak można kupić 6 monitorów Nec EA 244WMI ..I MÓWIĄC O PŁYWANIU OBRAZU ...Kilimandzaro pisze:Być może masz udany model. Jak pisałem, niestety, posiadamy 6 sztuk. Żebyś nie wysyłał mnie do okulisty dodam, że problem zauważyły osoby pracujące na tych monitorach - więc nie jest to tylko moje widzimisię.czuk pisze:Takie posty mnie bardzo dziwią,mówiąc delikatnie..,sam mam ea 244wmi dlatego wiem co piszę,niczego złego w nim nie widzę.
Z twojego postu wynika że jednak wiesz na czym problem polegaczuk pisze:Nie.samboman pisze:Ponoć jedni to widzą inni nie.
-
No
Nie chodzi o Twój problem. Czasem mam wrażenie, że nie rozumiesz o czym mowa. Skoro napisałeś, że problem pływającego obrazu nie wystąpi w NEC EA245Wmi to znaczy, że wiedziałeś o jego istnieniu w EA244Wmi i masz informacje o tym, że problem ten nie wystąpi w następcy. Nie wiem skąd masz takie informacje ale możesz podać źródło bo to niewątpliwie bardzo dobra informacja.
- Tom01
- Kontakt:
Następca ma po prostu inną przetwornicę zasilania lamp. Pracuje z o dwa rzędy większą częstotliwością, przez co żadna niska harmoniczna nie wejdzie w interferencje z innymi układami monitora.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl