EIZO CX241 nie ogarniam !!!!
Witam,
Kupiłem sobie Eizo CX241 i x-rite i1 Display Pro żeby w końcu "widzieć", przeczytałem dość sporo na temat kalibracji i obejrzałem masę filmów instruktażowych ale czegoś nie rozumiem i proszę o wytłumaczenie.
Zrobiłem kalibrację monitora na 70 cd/m2 6500K 2.2 gamma, takie są ustawienia na Cal1 i identyczne na sRGB. Zdjęcia obrabiam w ACR i często robię poprawki w PS następnie robię konwersję do sRGB i zapisuję jako jpg i tu moje niezrozumienie .
Skoro zrobiłem konwersję do sRGB to dlaczego jest różnica w kolorystyce pomiędzy Cal1 a sRGB??? Rozumiem, że Cal1 ma rozszerzony gammut ale ja już przyciąłem mu kolorystykę do sRGB więc skąd ta różnica, niby nie duża ale jest a wydawało mi się, że nie powinno jej być???? Może mi to ktoś wyjaśnić bo nie ogarniam
dzięki
pozdrawiam
Kupiłem sobie Eizo CX241 i x-rite i1 Display Pro żeby w końcu "widzieć", przeczytałem dość sporo na temat kalibracji i obejrzałem masę filmów instruktażowych ale czegoś nie rozumiem i proszę o wytłumaczenie.
Zrobiłem kalibrację monitora na 70 cd/m2 6500K 2.2 gamma, takie są ustawienia na Cal1 i identyczne na sRGB. Zdjęcia obrabiam w ACR i często robię poprawki w PS następnie robię konwersję do sRGB i zapisuję jako jpg i tu moje niezrozumienie .
Skoro zrobiłem konwersję do sRGB to dlaczego jest różnica w kolorystyce pomiędzy Cal1 a sRGB??? Rozumiem, że Cal1 ma rozszerzony gammut ale ja już przyciąłem mu kolorystykę do sRGB więc skąd ta różnica, niby nie duża ale jest a wydawało mi się, że nie powinno jej być???? Może mi to ktoś wyjaśnić bo nie ogarniam
dzięki
pozdrawiam
- Czornyj
- Kontakt:
sorry Czornyj możesz jaśniej, gdzie to mam ustawić w monitorze, color navigator czy komputer (w tym przypadku laptop) ?
- Czornyj
- Kontakt:
ColorNavigator oczywista - w monitorze nie masz preferencji, a w komputerze nie masz ustawień tabel kompensacji sensora
tez tak myślałem ale....nie mogę tego znaleźć w preferencjach a dużo tam tego tak nie ma
ok przepraszam znalazłem
Działa jak należy, teraz nie widać żadnej różnicy
dzięki Czornyj "brawo Ty"
Działa jak należy, teraz nie widać żadnej różnicy
dzięki Czornyj "brawo Ty"
Ot i mamy "dowód" na (bez)sesns kalibracji CX'a.diplomatico pisze:Działa jak należy, teraz nie widać żadnej różnicy
Jaśniej proszę!!!max pisze:Ot i mamy "dowód" na (bez)sesns kalibracji CX'a.diplomatico pisze:Działa jak należy, teraz nie widać żadnej różnicy
- Czornyj
- Kontakt:
max pisze:Ot i mamy "dowód" na (bez)sesns kalibracji CX'a.diplomatico pisze:Działa jak należy, teraz nie widać żadnej różnicy
Panowie, może mnie oświecicie o co chodzi z tą (bez) sensownością kalibracji CX'a ?!
-
cz
Ja Ci powiem bo Czornyj i Max ci nie powiedzą ,ale to oznacza ,że wszystko jest w porządkudiplomatico pisze:Panowie, może mnie oświecicie o co chodzi z tą (bez) sensownością kalibracji CX'a ?!
- Tom01
- Kontakt:
A na poważnie, predefiniowany tryb sRGB jest liczony wg innego CMF (model widzenia). Myk jaki podał P. Marcin pozwala ma jego zmianę. Inna sprawa, że tryb sRGB jest oparty o gammę sRGB a skalibrowany o 2,2. Będzie różnica w głębokich cieniach.
Re: EIZO CX241 nie ogarniam !!!!
To takie Maxowe obsesje.diplomatico pisze:Panowie, może mnie oświecicie o co chodzi z tą (bez) sensownością kalibracji CX'a ?!
A na poważnie, predefiniowany tryb sRGB jest liczony wg innego CMF (model widzenia). Myk jaki podał P. Marcin pozwala ma jego zmianę. Inna sprawa, że tryb sRGB jest oparty o gammę sRGB a skalibrowany o 2,2. Będzie różnica w głębokich cieniach.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Chyba już wiem o co chodziło z tym "bez (sensem)"
Tom1 czy powinienem zmienić gamme a jeśli tak to na jaką?
Napisałem wcześniej, że wszystko ok ale jednak jest różnica, bardzo subtelna ale jednak jest, widać to w temperaturze barwy, oczywiście jest o niebo lepiej. Jakieś sugestie Panowie jak to poprawić ?
Tom1 czy powinienem zmienić gamme a jeśli tak to na jaką?
Napisałem wcześniej, że wszystko ok ale jednak jest różnica, bardzo subtelna ale jednak jest, widać to w temperaturze barwy, oczywiście jest o niebo lepiej. Jakieś sugestie Panowie jak to poprawić ?
- Tom01
- Kontakt:
A po co?diplomatico pisze:Tom1 czy powinienem zmienić gamme a jeśli tak to na jaką?
Oczywiście, że jest równica i być powinna.diplomatico pisze:Napisałem wcześniej, że wszystko ok ale jednak jest różnica, bardzo subtelna ale jednak jest, widać to w temperaturze barwy, oczywiście jest o niebo lepiej. Jakieś sugestie Panowie jak to poprawić ?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl