Witam, Pierwszy post na forum i od razu kilka pytań:)
Planuję zakup drukarki w formacie a3 dedykowanej głównie do wydruku plakatów w małych nakładach lub pojedynczych sztuk zarówno kolor jak i czarno-białe.
Zastanawiam się nad dwoma modelami, które mogę aktualnie złapać w fajnej cenie (sprzęty używane, ale prawie nowe).
Pierwsza to 1500w- przedstawiać raczej nikomu nie muszę. Jeśli nie sprawdzałaby się do plakatów, dość łatwo mogę ją przerobić na sublimację, o której tez myślę w niedalekiej przyszłości.
Drugi typ to r2880- trochę dinozaur, ale bardzo przez Was chwalony na forum.
Która według Was będzie lepsza do takiego druku. Interesują mnie zarówno wydruki kolorowe jak i czarno-białe (szczególnie interesuje mnie, która da radę z dużymi czarnymi plamami).
Czy do tych drukarek muszę do plakatów stosować papier foto czy wystarczy jakiś powlekany 130-170g (jaki moglibyście polecić w miarę niedrogi).
Zależy mi na cenie wydruków, więc w obu przypadkach myślałem nad założeniem systemu ciss lub stosowaniu zamienników.
czy wydruki z tych drukarek plakatów mają jakąkolwiek szansę na ekspozycję na zewnątrz? Czy tylko wewnątrz? A może zaproponowalibyście coś zupełnie innego w formacie a3 z dobrą jakością wydruku i znośnymi kosztami druku?
Z góry dzięki za pomoc.
ps. Na forum trafiłem przypadkiem, nie wiedziałem, że takie istnieje. Naprawdę kawał ciekawej wiedzy do poczytania. Dobra robota!!
Wydruki A3 Epson 1500w vs epson r2880
- Czornyj
- Kontakt:
Re: Wydruki A3 Epson 1500w vs epson r2880
Do plakatów? Bardzo kiepski pomysł, to są powolne drukarki do fotografii, sensowne rezultaty tylko na papierze foto, koszty tak czy owak spore, przy większych nakładach szybko się rozlecą.
Zależy jaki nakład Cię interesuje. Jeśli jednocyfrową liczbę szt, to każda z nich da radę. 1500w jest barwnikowa, 2880 pigmentowa, pierwsza z nich ma 6 kanałów (tuszy), druga 8. Ciss konieczny bo nie nadążysz ze strzykawką. Do obu można stosować oba rodzaje tuszy i dadzą radę (barwnbik/pigment) tylko trzeba je dobrze dobrac.
Pojęcie czarnej plamy jest względne. Zalezy od papieru i tuszu. 1500w bedzie miala taka sobie jakość neutralnych szarości, bo nie ma szarych tuszy.
Papier - np. Tetenal Duo Print 130 lub 176 - wustronny, występuje w formatach A4, A3 i A3+. Uzywam 176 do wydruków bardzo próbnych i daje rade jako draft foto zarowno na barwniku jak i pigmencie.
Co do ekspozycji na zewnątrz, wszystko zależy jak długo chcesz eksponować, jeśłi tydzień to ok.jeśli kilka miesięcy lub więcej może byc różnie, zależy od tuszu. NIe mówiąc już o wodzie.
Pojęcie czarnej plamy jest względne. Zalezy od papieru i tuszu. 1500w bedzie miala taka sobie jakość neutralnych szarości, bo nie ma szarych tuszy.
Papier - np. Tetenal Duo Print 130 lub 176 - wustronny, występuje w formatach A4, A3 i A3+. Uzywam 176 do wydruków bardzo próbnych i daje rade jako draft foto zarowno na barwniku jak i pigmencie.
Co do ekspozycji na zewnątrz, wszystko zależy jak długo chcesz eksponować, jeśłi tydzień to ok.jeśli kilka miesięcy lub więcej może byc różnie, zależy od tuszu. NIe mówiąc już o wodzie.
6D & LX100, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
- Czornyj
- Kontakt:
100x taniej, szybciej i prościej jest wydrukować plakaty z cyfry, używanie do tego atramentówek foto to jak czerpanie wody widelcem. Do większych formatów owszem, natomiast w sraczy (SRA3) cyfra jest bezkonkurencyjna - zwykły papier, tani proszek, błyskawiczny wydruk.
Cyfra ceną wygra zawsze, bez dwóch zdań.
Jednak np. wydruk czegoś takiego: http://all-free-download.com/free-vecto ... 11323.html na cyfrze wygląda różnie, nie zawsze uda się osiągnąć super czerń, dlatego myślałem o atramencie. Jednak chyba nie tędy droga. Po waszych cennych radach widzę, że raczej idę w złą uliczkę i pora zawrócić i rozejrzeć się za xeroxem:)
Myślałem o tych atramentówkach jako rozwiązaniu tymczasowym, cyfra produkcyjna i tak jest w planach, tylko pewnie pod koniec roku, a na razie nie ma na czym drukować pojedynczych nakładów a3, a zlecanie nie zawsze jest opłacalne.
temat do przemyślenia, dzięki za rady!
Jednak np. wydruk czegoś takiego: http://all-free-download.com/free-vecto ... 11323.html na cyfrze wygląda różnie, nie zawsze uda się osiągnąć super czerń, dlatego myślałem o atramencie. Jednak chyba nie tędy droga. Po waszych cennych radach widzę, że raczej idę w złą uliczkę i pora zawrócić i rozejrzeć się za xeroxem:)
Myślałem o tych atramentówkach jako rozwiązaniu tymczasowym, cyfra produkcyjna i tak jest w planach, tylko pewnie pod koniec roku, a na razie nie ma na czym drukować pojedynczych nakładów a3, a zlecanie nie zawsze jest opłacalne.
temat do przemyślenia, dzięki za rady!