Witam,
czytuję mva już jakiś czas, ale obawiam się, że zamiast robić się od tego coraz mądrzejszy, coraz bardziej głupieję Sęk w tym, że szukam monitora do domu, gdzie będzie służył głównie do rozrywek, tj. gry, filmy, sporadycznie internet. Nie potrzeba zatem formatu 16x10, wiernego odwzorowania kolorów itp. a raczej gęstość pikseli i wygoda korzystania w warunkach słabego oświetlenia. Mam wrażenie, że tych warunków nie da się spełnić nie inwestując w monitor z najwyższej półki graficznej, najlepiej z OCF. Poradźcie mi proszę, czy prócz EIZO CG277, EIZO CX271 lub w ostateczności NEC 275UHD w ogóle wchodzi w grę przy moich wymaganiach? Generalnie bardzo sobie cenię dobrą czerń jaką dawały matryce PVA i nie chciałbym wydawać sporej kasy tylko po to by czuć niedosyt po przesiadce na IPS/PLS. Z drugiej strony mam takie wewnętrzne poczucie, że monitor graficzny do takich zastosowań to trochę profanacja... z chęcią wysłucham, co macie na ten temat do powiedzenia i ew. na jakie jeszcze monitory mógłbym zwrócić uwagę.
Pozdrawiam
Monitor 27+ pod multimedia.
Z Twojego wywodu jasno wynika, że potrzebujesz telewizora, nie monitora.
Proponuję pomyśleć o:
https://hdtvpolska.com/lg-oled-65b6j-te ... -oleda-e6/
w wersji 55".
Kupowanie monitora graficznego na IPS, nawet z OCF, o zwyczajnym kontraście 1000:1, do rozrywki, to moim zdaniem nieporozumienie.
Proponuję pomyśleć o:
https://hdtvpolska.com/lg-oled-65b6j-te ... -oleda-e6/
w wersji 55".
Kupowanie monitora graficznego na IPS, nawet z OCF, o zwyczajnym kontraście 1000:1, do rozrywki, to moim zdaniem nieporozumienie.
Dziękuję za radę, wydaje mi się ona trafna, jednak mam kilka wątpliwości. Proszę wybaczyć jestem amatorem w temacie Po pierwszego, z jakiegoś powodu istnieje podział na monitory i telewizory i zwyczajnie zastanawiam się czy jakaś cecha telewizorów nie stanowi bariery w stosowaniu ich jako monitor komputerowy. Pierwsze co mi przychodzi do głowy to wysoki input lag. Co prawda raczej nie grywa w FPSy ale i tak nie wiem czy przy innych produkcjach nie będzie on przeszkadzał, z racji, że patrząc z grubsza na specyfikacje jest on o rząd większy niż w monitorach. Druga sprawa to sugerowane przez Pana 55 cali to zdecydowanie za dużo, jednak odległość w jakiej siedzę to jakieś 1.5 metra a i nie wiem jak duża musiałaby być gęstośc pikseli/jak mocny musiałbym mieć sprzęt by to uciągnąć i być zadowolonym Maks to 4k 32" aczkolwiek widzę, że takie TV są w obrocie.
EDIT:
A przepraszam, patrzyłem na szybko i chyba się pomyliłem. 32" owszem, 4k owszem ale jedno i drugie to chyba ciężko.
EDIT:
A przepraszam, patrzyłem na szybko i chyba się pomyliłem. 32" owszem, 4k owszem ale jedno i drugie to chyba ciężko.
Oczywiście, że istnieje podział na monitory i telewizory.
Z mojego doświadczenia wynika, że:
Monitory:
* służą do pracy: aplikacje biurowe, projektowanie np. graficzne, inżynierskie itp.
* korzysta się z nich z odległości 50-70cm, stąd mają wielkość 20-32", co z tej odległości wypełnia dość spory wycinek świata
* służą zasadniczo do wyświetlania obrazu stałego, nieruchomego
* służą do pracy w świetle dziennym lub silnym sztucznym, zbliżonym do dziennego
Telewizory:
* służą do oglądania obrazu, na ogół ruchomego, z większej odległości, 2-3-5m.
* są więc większe, 30-40-65"
* służą do oglądania w słabym, ambientowym oświetleniu
Ze względu na obecny stan techniki:
Monitory mają ekrany:
* LCD, na ogół IPS, o poziomie kontrastu 1000:1, wystarczającym do pracy i daleko niewystarczającym do oglądania treści audiowizualnych. Wyższy kontrast niż 1000:1 jest męczący przy pracy, jednocześnie bardzo źle wygląda przy treściach audiowizualnych.
Telewizory, zwłaszcza OLED:
* świetnie nadają się do oddawania obrazu ruchomego, gdyż do tego zostały stworzone (matryce 100-120Hz)
* mają nieskończony kontrast i idealnie czarną czerń, co ma fundamentalny wpływ na efekt jaki odbieramy, głębie i poziom naturalności
Co do input lagu. Wynika on zazwyczaj ze skomplikowanej obróbki obrazu jakie wykonują procesory w telewizorach. Większość z nich ma jednak tryby o nazwie "Gra" itp., których zadaniem jest maksymalne skrócenie drogi sygnału, obróbki obrazu, wpływu na niego, a więc i input lagu. Z tego samego powodu również monitory graficzne mają na ogół wysoki input lag.
Panele OLED mają konstrukcyjnie wielokrotnie mniejsze smużenie od ekranów LCD, zwłaszcza jeśli są 100-120Hz.
Gry to użytkowanie bardzo zbliżone do filmowego i zupełnie niepodobne do biurowego czy np. projektowania.
Niestety obecnie nie ma monitorów OLED i nie zanosi się, aby się prędko pojawiły. Jest znany mi tylko jeden model, ale jego zakup jest nieopłacalny w porównaniu do telewizora OLED LG B6 55", który zaproponowałem.
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/del ... -cena.html
Z mojego doświadczenia wynika, że:
Monitory:
* służą do pracy: aplikacje biurowe, projektowanie np. graficzne, inżynierskie itp.
* korzysta się z nich z odległości 50-70cm, stąd mają wielkość 20-32", co z tej odległości wypełnia dość spory wycinek świata
* służą zasadniczo do wyświetlania obrazu stałego, nieruchomego
* służą do pracy w świetle dziennym lub silnym sztucznym, zbliżonym do dziennego
Telewizory:
* służą do oglądania obrazu, na ogół ruchomego, z większej odległości, 2-3-5m.
* są więc większe, 30-40-65"
* służą do oglądania w słabym, ambientowym oświetleniu
Ze względu na obecny stan techniki:
Monitory mają ekrany:
* LCD, na ogół IPS, o poziomie kontrastu 1000:1, wystarczającym do pracy i daleko niewystarczającym do oglądania treści audiowizualnych. Wyższy kontrast niż 1000:1 jest męczący przy pracy, jednocześnie bardzo źle wygląda przy treściach audiowizualnych.
Telewizory, zwłaszcza OLED:
* świetnie nadają się do oddawania obrazu ruchomego, gdyż do tego zostały stworzone (matryce 100-120Hz)
* mają nieskończony kontrast i idealnie czarną czerń, co ma fundamentalny wpływ na efekt jaki odbieramy, głębie i poziom naturalności
Co do input lagu. Wynika on zazwyczaj ze skomplikowanej obróbki obrazu jakie wykonują procesory w telewizorach. Większość z nich ma jednak tryby o nazwie "Gra" itp., których zadaniem jest maksymalne skrócenie drogi sygnału, obróbki obrazu, wpływu na niego, a więc i input lagu. Z tego samego powodu również monitory graficzne mają na ogół wysoki input lag.
Panele OLED mają konstrukcyjnie wielokrotnie mniejsze smużenie od ekranów LCD, zwłaszcza jeśli są 100-120Hz.
Gry to użytkowanie bardzo zbliżone do filmowego i zupełnie niepodobne do biurowego czy np. projektowania.
Niestety obecnie nie ma monitorów OLED i nie zanosi się, aby się prędko pojawiły. Jest znany mi tylko jeden model, ale jego zakup jest nieopłacalny w porównaniu do telewizora OLED LG B6 55", który zaproponowałem.
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/del ... -cena.html
Na monitory OLED w normalnej cenie to niestety wiem, że jeszcze sobie poczekamy No cóż, dziękuję za pouczające rady, z pewnością z nich skorzystam
-
cz
Max jak Ciebie zabraknie to to forum całkowicie podupadnie .Tom01 powinien Ci płacić pensje.
Plazmę Panasonic mógłbyś jeszcze rozważyć seria ST60E, GT60E ostatnie wyprodukowane,dostępne tylko na allegro,dla mnie kupowanie monitora komputerowego do takich zastosowań to wielkie nieporozumienie i jeszcze w takiej cenie.Delirius pisze:Witam,
czytuję mva już jakiś czas, ale obawiam się, że zamiast robić się od tego coraz mądrzejszy, coraz bardziej głupieję Sęk w tym, że szukam monitora do domu, gdzie będzie służył głównie do rozrywek, tj. gry, filmy, sporadycznie internet. .
Generalnie lubię specjalizacje, jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego Pod pracę z tekstem i web development to już kryteria mam całkiem inne m.in. 24" 16x10 w ilości sztuk min.2 uważam za must-have. Czekam jeszcze na ea245wmi i jeśli okaże się taki super to go wezmę jak nie to biorę ev2455. Co do tych plazm - kiedyś się na nie natknąłem i muszę przyznać że myślałem o takim rozwiązaniu, ale jakoś wyleciało mi z głowy. Dziękuję za przypomnienie