Dzień dobry, jestem nowy na forum i...za nic w świecie nie wiedziałem gdzie założyć ten temat, mam nadzieję, że katastrofy nie będzie
Posiadam monitor iiYama ProLite XB2483HSU-B2 z matrycą AMVA, ostatnio, podczas czyszczenia, wycierania matrycy dostrzegłem, że nie jest ona przytwierdzona na stałe/sztywno do ramki a delikatnie się rusza, nie wiem czy to wada, czy nie ale zaniepokoiło mnie to... jedyne co udało mi się znaleźć/wyczytać to, że w niektórych TV matryce montowane są na "luźno" ale...ale to jest monitor, z dosyć małą przekątną itp...nie wiem co o tym myśleść, a monitor dosyć świeży (nowy)...może ktoś podpowie, czy tak to powinno wyglądać, a ja tylko panikuje, a jeżeli to wada to, chyba wysyłka na gwarancje mnie czeka...
Bardzo prosiłbym o informacje na ten temat, ktoś, może ma taki monitor i mógłby sprawdzić jak to, wygląda...
Będę bardzo wdzięczny, Pozdrawiam.
Kamil.
iiYama ProLite XB2483HSU-B2 - odstająca ramka.
- Tom01
- Kontakt:
Re: iiYama ProLite XB2483HSU-B2 - odstająca ramka.
Dział CAD, czyli komputerowe wspomaganie projektowania raczej nie jest związane z krzywą ramką. Przeniesione w bardziej właściwe miejsce.
Jakość wykonania tanich monitorów nie jest zegarmistrzowska i proponuję się nie przejmować. Owszem, montuje się luźno matryce, ale w sprzęcie profesjonalnym. Luzy są zaprojektowane i specjalnie wykonane uchwyty. Tu po prostu jest włożona w obudowę i całość zatrzaśnięta zatrzaskami. Zwyczajowo te monitory tak się montuje. Jakby otworzyć obudowę to się wszystko wysypie ze środka.
Jakość wykonania tanich monitorów nie jest zegarmistrzowska i proponuję się nie przejmować. Owszem, montuje się luźno matryce, ale w sprzęcie profesjonalnym. Luzy są zaprojektowane i specjalnie wykonane uchwyty. Tu po prostu jest włożona w obudowę i całość zatrzaśnięta zatrzaskami. Zwyczajowo te monitory tak się montuje. Jakby otworzyć obudowę to się wszystko wysypie ze środka.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Przepraszam, za nie ten dział i...dziękuję za odpowiedź, bo jakbym wysłał na gwarancje, a okazałoby się, że to "norma" to...już mnie kosztami straszyli...
A mam dosyć stary monitor, jeszcze ze złączem (tylko) VGA i...tam wszystko jest na sztywno...dlatego, zaniepokoiło mnie to...
Jeszcze raz, dziękuję za informacje i Pozdrawiam.
Kamil.
A mam dosyć stary monitor, jeszcze ze złączem (tylko) VGA i...tam wszystko jest na sztywno...dlatego, zaniepokoiło mnie to...
Jeszcze raz, dziękuję za informacje i Pozdrawiam.
Kamil.
- Tom01
- Kontakt:
Obecne monitory z klasy "masowej" są dużo gorzej wykonane niż np 10 lat temu.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
No ale ceny są też znacznie niższe, przy tych samych rozdzielczościach i przekątnych. A wiele aspektów uległo polepszeniu: IPS vs TN, szerszy zakres regulacji Brightness, regulacje położenia ekranu.
Rozumiem i dziękuję za info... mam jeszcze jedno pytania, tak przy okazji...czy luźne gniazda Jack, jak i zasilania to, też norma ? nie to, że wtyczki w gniazdach są luźno, ale same gniazda wydają się, nie być przytwierdzone do obudowy, gniazda ruszają się razem z kablami... a przepinam kable audio, dosyć często i odrobinkę martwię się o ich trwałość...
Pozdrawiam.
Kamil.
Pozdrawiam.
Kamil.
Przepraszam, że zawracam "gitarę", na forum o monitorach, ale...
Dzwoniłem do serwisu iiYama i jestem trochę zmieszany...
Opowiadając miłej Pani o luźnych gniazdach ( tak, wiem jak to brzmi ) dowiedziałem się, że to normalne, bo gniazda nie są montowane na sztywno w obudowie, ale prosiła żebym napisał maila, którego przekaże Panom technikom w celu zaczerpnięcie większej wiedzy...
więc napisałem...w odpowiedzi dostałem, że gniazda mogły poluzować się w zaczepach i żebym złożył zgłoszenie RMA, wtedy kurier odbierze monitor...jednocześnie ze wzmianką, że jeżeli wszystko jest ok i nic nie odbiega od normy to, będę musiał zapłacić za "działania serwisowe"...
I teraz, skąd ja mam wiedzieć, czy luzy na gniazdach odbiegają, bądź nie od normy ?
Do tego, ma ktoś jakiś doświadczenia z serwisem iiYama ?
i proszę wybaczyć z post pod postem, ale "wetło" mi edytuj...
Pozdrawiam.
Kamil.
Opowiadając miłej Pani o luźnych gniazdach ( tak, wiem jak to brzmi ) dowiedziałem się, że to normalne, bo gniazda nie są montowane na sztywno w obudowie, ale prosiła żebym napisał maila, którego przekaże Panom technikom w celu zaczerpnięcie większej wiedzy...
więc napisałem...w odpowiedzi dostałem, że gniazda mogły poluzować się w zaczepach i żebym złożył zgłoszenie RMA, wtedy kurier odbierze monitor...jednocześnie ze wzmianką, że jeżeli wszystko jest ok i nic nie odbiega od normy to, będę musiał zapłacić za "działania serwisowe"...
I teraz, skąd ja mam wiedzieć, czy luzy na gniazdach odbiegają, bądź nie od normy ?
Pozdrawiam.
Kamil.
- Tom01
- Kontakt:
W takich monitorach wszystko jest wrzucone na kupę i zatrzaśnięte obudową. Normalne, że coś lata.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
-
cz
Kamil zajebisty post ,naprawdę A co innej odpowiedzi się spodziewałeś?,przynajmniej napisali wprost,pozdro,na zrozumienie serwisu raczej bym nie liczyłkamil198790 pisze:
Pozdrawiam.
Kamil.
Dochodzę do wniosku, że skoro wszystko działa to, nie będę wysyłał na gwarancję...żeby odciążyć gniazda, wątpliwej jakości, kupię przejściówki na kablu po 10/15 cm. i wtedy będę przepinał do woli...
Chyba, że kupię jakieś "lepsiejsze" kable i po podłączeniu, zaleje wszystko klejem na gorąco... (wiem, bredzę...)...
Nie zrozumcie mnie źle, nie jestem masochistą, który raz dziennie musi przepiąć sobie kabelek... Po prostu, sytuacja tego wymaga...
Panowie, dziękuję za odpowiedzi/podpowiedzi/sugestie i Pozdrawiam.
Kamil.
Ja rozumiem, że sprzęt do drogich nie należy, ale dla mnie to, i tak spora kasa, a "nabiegałem" się przy zakupię, że hej...jednak, dopiero w trakcie używania sprzętu dostrzega się "niedoróbki" jak luźne gniazda itp... nawet w odtwarzaczu MP3 za 10 PLN, gniazdo Jack jest sztywno...W takich monitorach wszystko jest wrzucone na kupę i zatrzaśnięte obudową. Normalne, że coś lata.
Dziękuję, chociaż post, jako/tako potrafię naskrobać bo, jak widać z wyborem sprzętu to, odrobinę na bakier, ale jak to, się mówi - mądry Polak...itd.Kamil zajebisty post ,naprawdę A co innej odpowiedzi się spodziewałeś?,przynajmniej napisali wprost,pozdro,na zrozumienie serwisu raczej bym nie liczył
Dochodzę do wniosku, że skoro wszystko działa to, nie będę wysyłał na gwarancję...żeby odciążyć gniazda, wątpliwej jakości, kupię przejściówki na kablu po 10/15 cm. i wtedy będę przepinał do woli...
Chyba, że kupię jakieś "lepsiejsze" kable i po podłączeniu, zaleje wszystko klejem na gorąco... (wiem, bredzę...)...
Nie zrozumcie mnie źle, nie jestem masochistą, który raz dziennie musi przepiąć sobie kabelek... Po prostu, sytuacja tego wymaga...
Panowie, dziękuję za odpowiedzi/podpowiedzi/sugestie i Pozdrawiam.
Kamil.
Trzeba sobie jakoś radzić. Twój pomysł z dodatkowymi krótkimi przedłużaczami jest jak najbardziej prawidłowy.