Monitor (z/bez kalibratorem) do 4000 ?

Monitory dla grafików i fotografów zawodowych, przygotowanie do druku, trudne dziedziny fotografii.
adamb999

Re: Monitor (z/bez kalibratorem) do 4000 ?

08 listopada 2016, 01:45 - wt

max pisze:Hmm. No tak. Drobny szczegół.
Możesz w takim razie obniżyć loty. Wystarczy, że monitor będzie dobrze wyświetlał sRGB. Teoretycznie można by rozważyć więc jeszcze NEC EA275UHD. Teraz co druga komórka, tabet i TV będzie UHD. Można będzie wyświetlić FullHD w pionie, bez obracania monitora. Jak na "trochę" większej komórce. Można też pozostać przy dotychczasowych profesjonalnych typach.
Nie wiem czy to odpowiednie myślenie, ale nie lepiej, jeśli iść w ta strone to nie lepiej kupic Eizo CS270 ? bo widzialem opinie ze troche bez sensu sie ładować w 24 cale.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

08 listopada 2016, 09:44 - wt

Przy wyborze "lepsze" i "większe", moim zdaniem zdecydowanie pierwszą wersję.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
adamb999

10 listopada 2016, 12:56 - czw

Tom01 pisze:Przy wyborze "lepsze" i "większe", moim zdaniem zdecydowanie pierwszą wersję.
dlatego jednym z wyborow od poczatku byl CX241... czy przy takim trybie pracy jaka mam ze material glownie jest do "internetów" to mysle czy 3Dlut bedzie mi bardziej potrzebny niz OCF, mysle tez nad CX271 bo straszycie ze zaraz zniknie to juz w ogole nie wiem co zrobic -_- to i tak nagiecie budzetu ktory wstepnie ustalilem. gdzies czytalem ze PA272W ma jakas losowość matryc ze zdarzaja sie nierowne itp. (wiem ze to dziwne bo czytalem na tym portalu, że maja wyzsze wymagania testow jakosciowych)
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

10 listopada 2016, 13:02 - czw

Gdzie takie brednie wypisują? Losowość mogła być w serii EA. PA to inny świat.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
adamb999

10 listopada 2016, 14:07 - czw

NocnyJastrzab pisze:Gdzie takie brednie wypisują? Losowość mogła być w serii EA. PA to inny świat.
http://tomaszpluszczyk.pl/monitor-fotog ... bki-zdjec/

"Nec PA272W | 16:9 | 2560 x 1440 | AH-IPS | satynowa | adobeRGB | Podświetlenie: GB-r LED |
Na pierwszy rzut oka monitor ten ma bardzo atrakcyjną cenę, jednak to seria PA czyli ta, w której z równomiernością ekranu różnie bywa – kupujecie na własną odpowiedzialność. Lepsze egzemplarze PA272W są sprzedawane pod nazwą SV272 i moim zdaniem warto dopłacić."

czy SV to nie totalnie inna seria NECa ;p ?
Awatar użytkownika
max

10 listopada 2016, 14:11 - czw

Obecnie już nie ma serii SV. Jest seria PA z dopiskiem SV oznaczająca, że ma dołączone oprogramowanie kalibracyjne.

Osobiście nie widziałem może zbyt wielu PA, ale wszystkie które widziałem były równe jak stół. Mam na myśli obecną serię PA2x2W.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

10 listopada 2016, 15:30 - czw

Nie wiem skąd taka "ocena" u p. Tomka, wszak to normalny użytkownik. PA/SV to technicznie to samo. Z natury zawsze równe.
adamb999

13 listopada 2016, 19:15 - ndz

Na razie dochodzę do wniosków, że najlepiej (cena/potrzeby) to kupić CS270 ... z tego względu, że minimum mojego materiału jest kierowane do druku (jak na razie, choć nie widzę by się to miało zmienić). CX241 super, ale "But frankly, since they're of equal quality, you might as well choose the cheaper and just as good CS240 or enjoy the "real" calibration sensor and guarantees of the CG247!" http://www.color-management-guide.com/m ... ide.html#1 . Patrząc po cenach widze, że CX271 i PA272W sa dosyć blisko.. bo tak to same oferty edukacyjne. Wiec chyba powrot do rozważań CS270, CX241, PA242W ... :(
adamb999

14 listopada 2016, 19:07 - pn

ogólnie czytając rożne watki na tym forum człowiek jest tak zmieszany, że nie wie co jest prawdą co nie :D

Znajomy dla was artykuł http://www.eizo.pl/baza-wiedzy/maksymal ... e-look-up/ mówi jak ważne by monitor posiadał 3d lut, którego nie ma (lub nie ma jawnie, jak to analizowaliście na którymś wątku) w CX241/271, a jest jawnie jest w podobnych cenowo NECach (myślę, że są świadomi konkurencji), to taki samobój! -Kupujcie nasze monitory, ale tylko najdroższe, te tańsze lepiej nie bo nie maja bardzo ważnego funkcji! xD ... Wyciągnąłem wnioski po tym artykule, że to jedna z najważniejszych rzeczy pro monitora by miał 3d lut -_-. To doszedlem do wniosku (po tym artykule), że PA242W będzie miał lepsze odwzorowanie niz CX241 ?! "Liczba bitów, na których operuje panel LCD, LUT i z jaką są dokonywane obliczenia wewnętrzne – wszystko to ma olbrzymi wpływ na zdolność do reprodukcji kolorów przez monitor LCD. Wcale nie tak rzadko, porównanie modeli, o na pierwszy rzut oka podobnych specyfikacjach, może ujawnić nieoczekiwane odchylenia w wyświetlaniu."

Co jeśli będę miał monitor 10bit a większości kart graficznych jest 8 bitowe, tylko hardcorowo drogie maja 10bit -_-. na 8bitach z karty da rade pracować , czy zaraz się okaże, że z monitorem najlepiej zmienić tez cały komputer ;p ?
aktualnie mam starego radeona HD 6850 ;p
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

14 listopada 2016, 20:47 - pn

10-bit możesz spokojnie "olać"!
PA i CX mają reprodukcję koloru na podobnym, bardzo dobrym poziomie (oczywiście po kalibracji). Z tym, że dzięki pełnemu 3D LUT PA może dowolnie i bardzo dokładnie kształtować gamut oraz gammę w zakresie możliwości matrycy.
Awatar użytkownika
max

14 listopada 2016, 21:45 - pn

Piszący ten artykuł (dość stary) najprawdopodobniej sami nie wiedzieli, że (wówczas) przyszłe EIZO CS, CX, CG2x20, CG2x30 nie będą miały 3D LUT. Sprawa "wyszła" niedawno. Wówczas modelami "z 3D LUT", które 3D LUT nie miały, były modele serii SX, na marginesie z blokadami.
Stąd taki samobój. Strzelali że niby do konkurencji, a tu się okazało po czasie, że w kolano.

Trochę to w sumie śmieszne, bo od jakiegoś czasu, jakimś dziwnym trafem, elektronika sterująca nie jest już "najważniejsza" w monitorze. Nie mówi się już jak kiedyś, że matryca odpowiada za jakość obrazu jedynie w 20%. Teraz matryca jest najważniejsza jeśli wyposażona została w OCF. :twisted:
Co do tego ostatniego przynajmniej nie ma wątpliwości, że naprawdę występuje w monitorze. :mrgreen:
adamb999

15 listopada 2016, 18:38 - wt

Rozważam jeszcze taka opcje, czy nie kupić 24 calowy, a później kupić sobie kolejna 24 calówke? to dobry pomysł?

jesli przyjmiemy taki scenariusz nadal nie wiem czy CX241 czy PA242w ? nie wiem co lepsze bedzie pod foto->98%internet i amatorsko video.
quant

15 listopada 2016, 20:02 - wt

Jest taki problem, że większość wypowiadających się tutaj osób, łącznie ze mną to teoretycy w kwestiach, gdzie naprawdę liczy się kolor. Chcemy mieć dobry monitor za duże pieniądze, więc zwracamy uwagę na szczegóły, które mają przeważyć na którąś że stron. A szczegóły te mało kto z nas też wykorzysta, jeśli będzie je miał ten nasz monitor. Hasło 3D Lut jest lepsze niż 1D Lut też do mnie trafiło. Dopiero na zagranicznych forach pomiędzy wierszami można wyłuskać w dyskusjach praktyków takie perełki, że np. Kalibracja NECa wymaga czasem specjalnych zabiegów
That said, I had a horrible time making SpectraView II work for calibrating in the FCP7 canvas running under OSX 10.6.8. It couldn't budge the gamma at all. NEC-USA support was no help. Finally I discovered that calibration had to be done twice, once at gamma 2.15 and once at the desired gamma, and after the later calibration the 2.15 calibration's .icc file selected in the OSX system preferences. The snafu is explored in this letter to an ICC person.

I like SpectraView II, but must use it in that half-hacked way.
na stronie http://www.liftgammagain.com/forum/inde ... a272.5780/,

Możliwe, że ktoś z konkurencji:) potwierdził, że miał podobny problem.
Nie drążyłem tematu, ale w przypadku Eizo z 1 d Lut zwraca uwagę 16 bit, podczas gdy w przypadku Neca mamy 14 bit. Są to dla mnie hasła, ale może to 16 bit pomaga w dobrym odwzorowaniu kolorow. I nec i Eizo maja rekordowo niskie delty dE, więc obie marki oferują monitory, które większości nas wystarcza. Profesjonaliści wiedza, czego szukaja i raczej na nasze opinie, co jest dobre, a co nie, nie zważają. Sorki, ale to moja szczera opinia. Pracując na nieskalibrowanych monitorach podpowiadamy innym, zeby ktoś wydał grube tyś. Pln, bo nasza teoria nam to podpowiada:)
adamb999

15 listopada 2016, 20:16 - wt

To, że w telefonach komórkowych jest aparat nie oznacza, że wiesz jak lustrzankę potrzebujesz :). Jakimś "dziwnym trafem" kupiłem 5D dopiero po doświadczeniach z 400D. Wole nie wydawać na "profesjonalnego" della monitora, bo producent tak mówi, że super i fajerwerki :P. Chyba to zdrowsze podejście szukając rady i doświadczeń innych osób w celu nie popełnienia głupich(=drogich) błędów. Dlatego jako niedoświadczony w prawdziwych monitorach pytam profesjonalistów, którzy trochę mi pomogą czego szukać lub w czym wybierać i co ma jakie zalety.

Tak jak podkreśliłem drukiem na razie nie będę się raczej zajmować wiec kalibracja do TAKIEGO stopnia chyba u mnie byłaby bezsensowna. Wiec chyba CX241 lub cx271 bylby odpowiedniejszy dla mnie ...
quant

15 listopada 2016, 20:21 - wt

Oczywiście, że kto pyta nie błądzi. Ale niech podniosą do góry ręce osoby na tym forum, które zarówno teorię, ale i praktykę mają za sobą:)
Awatar użytkownika
max

15 listopada 2016, 21:11 - wt

1. kwestia, to trzeba po prostu zadać sobie nieco trudu i zrozumieć, na czym polega 3D LUT, na czym 1D LUT + 3x3 Matrix, a na czym 1D LUT. Gdzieś był o tym wątek.
Mogę to spróbować wyjaśnić, ale nie jest to aż takie oczywiste. W każdym razie na poziomie amatorskim różnica między 3D LUT a 1D LUT z 3x3Matrix nie jest duża. Na poziomie profesjonalnym już różnica może być większa, ale trzeba pamiętać, że przy typowej kalibracji, gdy wybierzemy pełny gamut monitora, różnicy nie da się zobaczyć "na oko". Różnice wyjdą przy mniej typowych ustawieniach. A skąd to wynika? Trzeba zrozumieć różnicę. No i tylko 3D LUT umożliwia sprzętową symulację wyświetlania innych urządzeń, wydruku, dowolną regulację monitora.

2. Kwestia, to zrozumuwnie czym się różni LUT z 14to lub 16to bitową precyzją przeliczania.Tu znowu wyjaśnienie jest nieco dłuższe, bo trzeba wiedzieć, jak odbywa się liczenie w systemie binarnym (dwójkowym). (PS. W tej chwili to nawet nie pamiętam, które monitory mają jaką, bo to bez znaczenia praktycznego. Chyba oba mają procesor 16bitowy na kanał, czyli w sumie 48bitowy, albo 3 procesory 16to bitowe działające równolegle).
No i np., że w EA jest 1D LUT z 16bitową precyzją przeliczania, który jest gorszy od 1D LUT + 3x3Matrix z 16to bitową precyzją, który z kolei jest gorszy niż 3D LUT z 14to bitową precyzją. 3D LUT z 14to i 16to bitową precyzją praktycznie już się nie różnią, trzeba by więc sprawdzić jaka jest w NECach i EIZO CG.

3. Informacje o problemach z kalibracją NECów są od kilku lat nieaktualne. Kiedyś nie można było zakupić legalnie oprogramowania kalibracyjnego na terenie Europy, a jedynie w Ameryce. Zastosowanie oprogramowania alternatywnego było przyczyną problemów. Od pewnego czasu nie ma z tym problemu. Można swobodnie kupić oryginalne oprogramowanie kalibracyjne.
http://mva.pl/viewtopic.php?f=31&t=2686

4. to kwestia obecności filtra polaryzacyjnego OCF, który występuje w monitorach CX.

5. To wideo. Tu moim zdaniem lepszy jest CX, dzięki OCF, mimo braku 3D LUT.

Jest możliwe, że dla Ciebie lepszy jest monitor z OCF i prostszym LUT, niż monitor bez OCF, ale lepszym LUT. Wtedy jednak obecność wątku jest nieprawidłowa, bo powinien znaleźć się w dziale fotografii i grafiki amatorskiej, a nie profesjonalnej/zawodowej.

W kwestii wyboru rozmiaru i rozdzielczości, uważam, że zdecydowanie lepiej wybrać 27" 2560x1440, niż 24" 1920×1200. I znów, na poziomie profesjonalnym, 24" 1920x1200 jest dziś nie do przyjęcia. Na amatorskim to i 19" 1280x1024 może być.
adamb999

15 listopada 2016, 22:27 - wt

Dlatego ze wykonuje głównie fotografie komercyjną (packshotową), która jest tylko pod internet rozumiem, że zbija mnie to na fotografie amatorska ;p ? wideo amatorskie, owszem. Jakbym szukał monitora pod DTP to raczej był zadał pytanie w innym dziale :P. Moje dociekania są proste, czy 3D lut jest potrzebny pod publikacje elektroniczne ... ? bo jeśli nie to lepiej miec OCF i wbudowane czujniki.
quant

15 listopada 2016, 22:56 - wt

max pisze:3. Informacje o problemach z kalibracją NECów są od kilku lat nieaktualne. Kiedyś nie można było zakupić legalnie oprogramowania kalibracyjnego na terenie Europy, a jedynie w Ameryce. Zastosowanie oprogramowania alternatywnego było przyczyną problemów. Od pewnego czasu nie ma z tym problemu. Można swobodnie kupić oryginalne oprogramowanie kalibracyjne.
http://mva.pl/viewtopic.php?f=31&t=2686
Max, dałeś namiar na wątek informujący o dużej obniżce oprogramowania SV2. Jaki to ma związek z dawniej występującym problemem ? Skąd wiesz, że problemu już nie ma ? Brak problemów z oprogramowaniem tylko Necowskim przypomina mi zasłyszane gdzieś sytuacje z serwisów samochodowych, gdzie problemy ze świecącą na czerwono lampką likwidowano poprzez jej wygaszenie.
max pisze:]5. To wideo. Tu moim zdaniem lepszy jest CX, dzięki OCF, mimo braku 3D LUT.
Tu nie chodzi nawet o sam OCF, o ile bardziej chyba o ten problem
The NECs are well known for having problems with different frame rates. I don't know if it can show 24 or even 25 and 50 fps...
You can try yourself, but that was the reason I forgot NEC monitors for moving pictures.
z http://www.liftgammagain.com/forum/inde ... 176/page-3
Awatar użytkownika
max

15 listopada 2016, 23:23 - wt

Związek ma taki, że kiedyś nie można go było kupić (legalnie na terenie Europy). Teraz można, o czym świadczy link. Tylko tyle.
Wybaczcie, ale nie bardzo mam cza czytać Wasze linki.

Przyznam, że nie rozumiem analogii do czerwonej lampki. Wyłączenie lampki, to po prostu ukrycie problemu przed użytkownikiem.

Co do zastosowań profesjonalnych i ambitnych amatorskich, to samo EIZO pozycjonuje serię CG do Pro, a CX/CS do SemiProfi/Prosumer.

Jeśli natomiast celem jest wyłącznie internet, to potrzebujesz sRGB. Tutaj 3D LUT jest potrzebny o tyle, żeby prawidłowo symulować przestrzeń sRGB na podświetleniu szerokogamutowym. Da się to też osiągnąć na 1D LUT + 3x3Matrix. Na samym 1D LUT już nie chyba, że podświetlenie jest normalnogamutowe. Podsumowując. Do samego internetu i sRGB moim zdaniem pełny 3D LUT nie jest potrzebny. Co do czujników to CX ich chyba nie ma więcej niż PA. Dopiero CG ma wbudowany kalibrator. Czujnik RGB działający w czasie rzeczywistym mają chyba wszystkie: CX, PA, CG. CS nie wiem.

Tak. CX lepiej sobie radzi z wideo o innej prędkości klatek niż 60, podanych przez HDMI jak do telewizora, a nie monitora (YCbCr vs RGB). CX może więc udawać TV. NEC tej funkcji nie ma.
Jeśli więc podłączysz odtwarzacz BluRay przez HDMI, z kodowaniem telewizyjnym 16-235, YCbCr, 50Hz, i z przeplotem, to NEC sobie z tym nie poradzi.
quant

17 listopada 2016, 13:36 - czw

max pisze:Wybaczcie, ale nie bardzo mam cza czytać Wasze linki.
No właśnie widzę, że wolisz przemawiać :)

Wróć do „Zastosowania zawodowe”