Planuję zakup nowego monitora. Przy pracy w 3D raczej nie ma specjalnych wymagań (choć w sumie w ustawieniach renderowania jest profil sRGB)) ale kilka razy w roku robię ilustracje i case dla wytwórni muzycznej, czasami trochę retuszy. Potrzebuję zatem monitor dający przynajmniej podstawowy komfort kolorystycznym (powinien mieć przynajmniej pokrycie sRGB).
Mam ograniczone fundusze 1000-1400 zł. Myślałem nad E243WMi lub EA234WMi (bardziej ten pierwszy ze względu na cenę i akurat okazyjnie na raty mogę kupić).
Nada się? Czy może coś innego możecie polecić?
monitor do 3D, okazjonalnie retusz i dtp
Ostatnio zmieniony 28 listopada 2016, 21:30 - pn przez cyberangel1975, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: monitor do 3D, okazjonalnie retusz i dtp
Spróbuj gdzieś wyczaić EIZO EV2450, oryginalnie zapakowane. W tej cenie powinno się udać.
Można też próbować ustrzelić używanego NEC PA242W lub EIZO CX240, od prywatnego użytkownika. Powoli zaczynają się pojawiać, ale tu potrzeba nieco cierpliwości.
Można też próbować ustrzelić używanego NEC PA242W lub EIZO CX240, od prywatnego użytkownika. Powoli zaczynają się pojawiać, ale tu potrzeba nieco cierpliwości.
Hm, a w czym jest gorszy E243WMi od tego EIZO (czy też ogólnie nadaje się czy nie)? Przeczesałem forum i nie ma o nim informacji a mogę kupić okazyjnie i potrzebuję jakiejś sensownej opinii.max pisze:Spróbuj gdzieś wyczaić EIZO EV2450, oryginalnie zapakowane. W tej cenie powinno się udać.
- Tom01
- Kontakt:
Konkurentem do EIZO serii EV jest NEC serii EA. Seria E to rasowa biurówka. Taki DELL ale z innym logo. Na stanowisko kasowe do apteki się nada, ale wspomina Pan o grafice. Tak naprawdę zarówno EIZO EV jak i NEC EA to monitory również klasy biurowej, acz jak na swoją przynależność zadziwiająco dobre. Często są proponowane jako tania alternatywa do niewymagających zastosowań np w fotografii. W Pana przypadku jednak, należałoby się zainteresować bardziej właściwymi, czyli EIZO CX/CG lub NEC PA/PA-SV. Zakup do koloru, monitora stworzonego do Worda i poczty to nieporozumienie.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Napisał Pan, że EA "jak na swoją przynależność zadziwiająco dobre". Czy EA234WMi może Pan zatem polecić jako tanią alternatywę? I jaka jest różnica w jakości obrazu pomiędzy wersją zwykłą a ColorTuned, warto dopłacić?
Jestem całkiem świadomy co jest mi potrzebne ale potrzeby i możliwości nie zawsze idą w parze.Tom01 pisze:Konkurentem do EIZO serii EV jest NEC serii EA. Seria E to rasowa biurówka. Taki DELL ale z innym logo. Na stanowisko kasowe do apteki się nada, ale wspomina Pan o grafice. Tak naprawdę zarówno EIZO EV jak i NEC EA to monitory również klasy biurowej, acz jak na swoją przynależność zadziwiająco dobre. Często są proponowane jako tania alternatywa do niewymagających zastosowań np w fotografii. W Pana przypadku jednak, należałoby się zainteresować bardziej właściwymi, czyli EIZO CX/CG lub NEC PA/PA-SV. Zakup do koloru, monitora stworzonego do Worda i poczty to nieporozumienie.
Napisał Pan, że EA "jak na swoją przynależność zadziwiająco dobre". Czy EA234WMi może Pan zatem polecić jako tanią alternatywę? I jaka jest różnica w jakości obrazu pomiędzy wersją zwykłą a ColorTuned, warto dopłacić?
- Tom01
- Kontakt:
CT ma po prostu poprawioną liniowość. Różnica oczywiście jest widoczna. Przy czym nie tyle CT jest istotne, co kalibracja pod konkretne warunki i zastosowania. Wówczas taki ma oczywistą przewagę nad CT.cyberangel1975 pisze:I jaka jest różnica w jakości obrazu pomiędzy wersją zwykłą a ColorTuned, warto dopłacić?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
tej sytuacji pozostają mi jeszcze 3 szybkie pytanka.
1. Jak wypada porównanie EA234WMi vs EV2450 (który lepiej kupić, cena mniej więcej ta sama ale Eizo to zawsze cal więcej i kilka innych drobiazgów)?
2. Czy Eizo też ma problem z liniowością?
3. Czy Eizo można skalibrować (także sprzętowo)?
Dziękuję za odpowiedź.Tom01 pisze:CT ma po prostu poprawioną liniowość. Różnica oczywiście jest widoczna. Przy czym nie tyle CT jest istotne, co kalibracja pod konkretne warunki i zastosowania. Wówczas taki ma oczywistą przewagę nad CT.cyberangel1975 pisze:I jaka jest różnica w jakości obrazu pomiędzy wersją zwykłą a ColorTuned, warto dopłacić?
tej sytuacji pozostają mi jeszcze 3 szybkie pytanka.
1. Jak wypada porównanie EA234WMi vs EV2450 (który lepiej kupić, cena mniej więcej ta sama ale Eizo to zawsze cal więcej i kilka innych drobiazgów)?
3. Czy Eizo można skalibrować (także sprzętowo)?
1. Ja bym wolał EV2450 niż EA234WMi. NECa da się skalibrować sprzętowo, ale to podnosi koszt. W tym przedziale cenowym jest to procentowo duży udział.
2. Bez kalibracji mniejszy niż EA. Jak na monitor biurowy jest nieźle.
3. EV nie można.
2. Bez kalibracji mniejszy niż EA. Jak na monitor biurowy jest nieźle.
3. EV nie można.
-
cz
[quote="cyberangel1975"]
3. Czy Eizo można skalibrować (także sprzętowo)?[/quote
ad1 Lepiej EV2450,osobiście bym dozbierał do Ev2455.
ad2 Eizo ma lepiej fabrycznie ustawioną liniowość niż Nec
ad3Nie można.
3. Czy Eizo można skalibrować (także sprzętowo)?[/quote
ad1 Lepiej EV2450,osobiście bym dozbierał do Ev2455.
ad2 Eizo ma lepiej fabrycznie ustawioną liniowość niż Nec
ad3Nie można.
Dzięki za odpowiedzi. Zatem Eizo.
W tej sytuacji musze zadać jeszcze jedno pytanie. Czy nowy model, który ma premierę w grudniu: http://www.eizo.pl/monitor/flexscan-ev2451/ wnosi jakieś istotne zmiany?
Grudzień to może być jutro, na Sylwestra albo i z poślizgiem styczeń, nie wiem czy warto czekać (i nie wiadomo jak z ceną i dostępnością na początku).
W tej sytuacji musze zadać jeszcze jedno pytanie. Czy nowy model, który ma premierę w grudniu: http://www.eizo.pl/monitor/flexscan-ev2451/ wnosi jakieś istotne zmiany?
Grudzień to może być jutro, na Sylwestra albo i z poślizgiem styczeń, nie wiem czy warto czekać (i nie wiadomo jak z ceną i dostępnością na początku).
-
cz
Kosmetyczne,ja bym poczekał zawsze to nowość .cyberangel1975 pisze:Czy nowy model, który ma premierę w grudniu: http://www.eizo.pl/monitor/flexscan-ev2451/ wnosi jakieś istotne zmiany?
Moim zdaniem sytuacja jest jasna.
Z punktu widzenia sprzedawcy warto kupić to co jest na magazynie (EV2450), tu i teraz.
Z punktu widzenia kupującego warto poczekać, z kilku powodów:
* być może nowy model będzie lepszy, no bo w końcu po co się go wprowadza. No chyba, żeby był lepszy (choćby z wyglądu )
* być może stary z tego powodu stanieje
* pojawia się konkurent, jeśli nawet jest z tej samej stajni, który wymusza pewne zachowania u pozostałych konkurentów
* pojawiają się konkurenci innych firm (np. NEC EA245WMi, być może EA235WMi - następcy EA234WMi), o innym zestawie cech (zalet i wad)
* EA245WMi i EA235WMi są lepsi od poprzedników: EA244WMi i EA234WMi. Gdy się już pojawią, dalsze obstawanie przy EIZO straci już swą aktualność
* nowsze wersje matryc W-LED mają ostatnio coraz lepsze luminofory zielono-czerwone, zamiast starych żółtych
* itp. itd.
A zatem, na dziś, nie tyle że EIZO, co konkretnie EV2450 (konkretnie raczej nie EA234WMi).
Zaś jutro: EV2451, EA235WMi, EA245WMi, EV2456.
Z punktu widzenia sprzedawcy warto kupić to co jest na magazynie (EV2450), tu i teraz.
Z punktu widzenia kupującego warto poczekać, z kilku powodów:
* być może nowy model będzie lepszy, no bo w końcu po co się go wprowadza. No chyba, żeby był lepszy (choćby z wyglądu )
* być może stary z tego powodu stanieje
* pojawia się konkurent, jeśli nawet jest z tej samej stajni, który wymusza pewne zachowania u pozostałych konkurentów
* pojawiają się konkurenci innych firm (np. NEC EA245WMi, być może EA235WMi - następcy EA234WMi), o innym zestawie cech (zalet i wad)
* EA245WMi i EA235WMi są lepsi od poprzedników: EA244WMi i EA234WMi. Gdy się już pojawią, dalsze obstawanie przy EIZO straci już swą aktualność
* nowsze wersje matryc W-LED mają ostatnio coraz lepsze luminofory zielono-czerwone, zamiast starych żółtych
* itp. itd.
A zatem, na dziś, nie tyle że EIZO, co konkretnie EV2450 (konkretnie raczej nie EA234WMi).
Zaś jutro: EV2451, EA235WMi, EA245WMi, EV2456.
Dzięki wszystkim za pomoc.
Niestety miałem rację w kwestii poślizgu monitory będą dostępne dopiero pod koniec stycznia (potwierdził to oficjalny przedstawiciel i jeden ze sklepów). Dwa miesiące niestety nie mogę czekać.
Niestety miałem rację w kwestii poślizgu monitory będą dostępne dopiero pod koniec stycznia (potwierdził to oficjalny przedstawiciel i jeden ze sklepów). Dwa miesiące niestety nie mogę czekać.
Wróć do „Zastosowania zawodowe”