Wybór pomiędzy Dell UP2716D a U2717D
Na szybko kilka uwag na temat EA245WMi:
Plusy:
+ Podświetlenie bardzo równe, gołym okiem nie widać różnic między fragmentami ekranu (Jedyne widoczne miejsce nierówności to dolna krawędź - jakieś 2-3 mm widać małe ściemnienie)
+ Gradienty bardzo ładne. W porównaniu do U2410 jest przepaść. Tam widać było schody, tutaj jest prawie dobrze. Może troszkę brakuje w samych czerniach płynności.
+ Glow w ciemnościach widoczny ale przy dobrym oświetleniu jest ok. Mi nie przeszkadza.
+ Jeśli chodzi o odwzorowanie kolorów, to porównując wzornik który dostałem (ten z laską w różowej sukience) jest bardzo dobrze. Jak dla mnie różnice na tyle mało istotne że mogę smiało wystawić ocenę 4,5
+ Input lag bardzo niski
Minusy:
- Overdrive z przewijanego tekstu robi masakrę (jest domyślnie włączony).
- Mogłem wziać 27" Przez te cieńkie ramki jest mniejszy gabarytowo niż stare 24"
Taka subiektywna opinia w stosunku do U2410, który był dość niezłym monitorem
Plusy:
+ Podświetlenie bardzo równe, gołym okiem nie widać różnic między fragmentami ekranu (Jedyne widoczne miejsce nierówności to dolna krawędź - jakieś 2-3 mm widać małe ściemnienie)
+ Gradienty bardzo ładne. W porównaniu do U2410 jest przepaść. Tam widać było schody, tutaj jest prawie dobrze. Może troszkę brakuje w samych czerniach płynności.
+ Glow w ciemnościach widoczny ale przy dobrym oświetleniu jest ok. Mi nie przeszkadza.
+ Jeśli chodzi o odwzorowanie kolorów, to porównując wzornik który dostałem (ten z laską w różowej sukience) jest bardzo dobrze. Jak dla mnie różnice na tyle mało istotne że mogę smiało wystawić ocenę 4,5
+ Input lag bardzo niski
Minusy:
- Overdrive z przewijanego tekstu robi masakrę (jest domyślnie włączony).
- Mogłem wziać 27" Przez te cieńkie ramki jest mniejszy gabarytowo niż stare 24"
Taka subiektywna opinia w stosunku do U2410, który był dość niezłym monitorem
Jak rozumiem, pani w różowej sukience Ci go skalibrowała?
Przy gamma 2.2 pierwsze kilka pasków się zlewa w czerń.
Do poduszki:
http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=2068&start=0
PS. Zastanawiać to się było EA275WMi czy EA275UHD.
Do poduszki:
Jeśli mówimy o gifie, to od 7-8 już go widać.
Re: Wybór pomiędzy Dell UP2716D a U2717D
Mea culpa, przy SRGB i P jest ok. Po prostu machnąłem gradient na szybko w photoshopie Na testowym jest ok, Powiedzmy że widzę różnice w czerniach do samego końcamax pisze:Jak rozumiem, pani w różowej sukience Ci go skalibrowała?
Do poduszki:
Jeśli mówimy o gifie, to od 7-8 już go widać.
pmedela pisze:Gdzie znalazłeś w takiej cenie ? Możesz podać link ?beatlover pisze:Niestety, ale im dłużej myślę tym mam większy mętlik w głowie. Po zrewidowaniu za i przeciw:
27"
2) EIZO ColorEdge CS270-BKCN - 3800 zł
--
Piotrek
-
cz
Powinieneś oddać EA245wmi i sam dołożyć 700 pln do EA275wmibeatlover pisze:
Może chce zmienić na Nec'a? 7 stów w kieszeni
Cena jest zaporowa,ale może ktoś się skusi?max pisze:http://mva.pl/viewtopic.php?f=39&t=2961
Poczekam aż dolar spadnie Za EA244 2 lata temu płaciłem 4 stówki mniej niż kosztuje teraz...czuk pisze: Powinieneś oddać EA245wmi i sam dołożyć 700 pln do EA275wmi
Przy okazji, przeskoczysz 4K i wskoczysz od razu do 8K.
O! Tym razem słusznie Waść prawisz.beatlover pisze:Poczekam aż dolar spadnie
Przy okazji, przeskoczysz 4K i wskoczysz od razu do 8K.
Witam,
po lekturze forum zdecydowałem kupić monitor NEC EA275WMi. Czy może ktoś polecić gdzie mogę najkorzystniej go kupić najlepiej z kalibracją przed wysłaniem, ale nie koniecznie.
po lekturze forum zdecydowałem kupić monitor NEC EA275WMi. Czy może ktoś polecić gdzie mogę najkorzystniej go kupić najlepiej z kalibracją przed wysłaniem, ale nie koniecznie.
-
cz
Są tu tacy dwaj jegomoście Tom01 i Nocny Jastrzab ,oni mają w swoich sklepach po 2980 ,jak Ich przyciśniesz to może zejdą z ceny, albo coś zaoferują dodatkowo,jest jeszcze takie cuś jak przeglądarka google,najtaniej by wychodziło w komputroniku i morele net, po 2912 plndeusexe pisze:Witam,
- NocnyJastrzab
Ale tam mu nie skalibrują
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Wiem, że istnieją porównywarki cen:) ale bywają fora gdzie można kupić różne rzeczy dużo taniejczuk pisze: Są tu tacy dwaj jegomoście Tom01 i Nocny Jastrzab ,oni mają w swoich sklepach po 2980 ,jak Ich przyciśniesz to może zejdą z ceny, albo coś zaoferują dodatkowo,jest jeszcze takie cuś jak przeglądarka google,najtaniej by wychodziło w komputroniku i morele net, po 2912 pln
-
cz
Lepiej dobrze wyregulować monitor na ustawieniach fabrycznych i tyle w temacie ,ja tak przynajmniej myślę,ale nie pracuję z kolorem ,mam zwykły monitor biurowy.
No to w czym problem? Idz i kup tam monitor za cenę jaka Ci odpowiada i to co Ci odpowiada.
Oczywiście, kalibrują wybrane punkty i odpowiedni fachowcy ,żeby to miało sens,ale po co przeciętnemu zjadaczowi chleba potrzebna ta cała kalibracja i do czego?NocnyJastrzab pisze:Ale tam mu nie skalibrują
Lepiej dobrze wyregulować monitor na ustawieniach fabrycznych i tyle w temacie ,ja tak przynajmniej myślę,ale nie pracuję z kolorem ,mam zwykły monitor biurowy.
deusexe pisze: Wiem, że istnieją porównywarki cen:) ale bywają fora gdzie można kupić różne rzeczy dużo taniej
No to w czym problem? Idz i kup tam monitor za cenę jaka Ci odpowiada i to co Ci odpowiada.
- NocnyJastrzab
Generalnie kalibruje się, aby pracować z ustandaryzowanym obrazem, który ma mniejsze błędy wyświetlania oraz poprawioną liniowość względem naturalnej (fabrycznej). Prawie zawsze towarzyszy temu automatyczne profilowanie wyświetlacza, co pozwala "opisać" urządzenie w stanie skalibrowanych, aby aplikacje/system wykorzystujące CMS wiedziały, jak interpretować barwy.
-
cz
Niby tak,ta cała kalibracja jest moim zdaniem przereklamowana,coś tam poprawia ,lepiej kupić dobry monitor o dużym zakresie regulacji ,niż kalibrować co pół roku ,albo co rok,lub co półtora roku kalibrować monitor znowu ,ale to tylko moje zdanie,zwykłego użytkownika monitora biurowego.
Powinien być jeszcze skalibrowany (wyregulowany) fabrycznie, posiadać czujnik RGB podświetlenia, pozwalający utrzymać zadane parametry w czasie i podczas regulacji, no i elektronikę sterującą o wysokim stopniu precyzji. W EA jest tylko to ostatnie, więc jeśli chcemy utrzymać bardzo wysoką wierność, trzeba co jakiś czas powtarzać kalibrację. Ponieważ zlecanie tego jest bez sensu, lepiej kupić od razu kalibrator. Po 3x wyjdzie taniej. Do zastosowań biurowych można za to zostawić go po wsze czasy (okres połowicznego rozpadu żółtego luminoforu nie jest taki krótki).czuk pisze:dobry monitor o dużym zakresie regulacji
- NocnyJastrzab
Dokładnie. W pewnych okolicznościach zakup kalibratora jest bardziej, niż wskazany. Przedwczoraj byłem u pewnych chłopaków kalibrować 6 różnych monitorów pod wideo, w tym dwa MB Retina 15". Poziom ekranów był trochę słaby, więc kalibracje wskazane nawet co miesiąc. Ponowne zlecanie już by przekroczyło koszt zakupu.
- Tom01
- Kontakt:
No no.... Za takie rzeczy wylatuje się z forum.czuk pisze:Niby tak,ta cała kalibracja jest moim zdaniem przereklamowana
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions