Czy warto w tym momencie kupować CX271 ?
Dzień dobry Szanownym Użytkownikom Forum.
Po wieloletnim czytaniu tego forum nadchodzi moment zakupu porządnego monitora do obróbki zdjęć i montażu wideo. Jestem na 90% zdecydowany na CX271, tylko mam jedną wątpliwość.
Z tego co widzę to ten monitor jest dostępny tylko w niewielu miejscach a chciałbym mieć pewność, że nie kupię "bubla".
Proszę o podpowiedź doświadczonych użytkowników i handlowców czy ma sens kupować ten monitor i czego się ewentualnie wystrzegać.
Czy można jakimś cudem liczyć, że na targach w Łodzi dostanę go z dodatkowym rabatem ?
Na marginesie dodam, że dawno, dawno temu kupiłem na hurraaa model "biurwa" s2233 i gdyby nie to, że połowa świeci na zielono a połowa na purpurowo to byłby to całkiem niezły monitor
Bardzo proszę o pomoc. To dla mnie duża kwota i nie chciałbym dokonać złego zakupu, tym bardziej, że moja żona również zajmuje się obróbka zdjęć i ma w oczach kolorymetr co najmniej klasy i1Display Pro
Pewnie nie ma to znaczenia ale uściślę, że monitor chciałbym kupić w okresie miesiąca.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Matuszyn
Po wieloletnim czytaniu tego forum nadchodzi moment zakupu porządnego monitora do obróbki zdjęć i montażu wideo. Jestem na 90% zdecydowany na CX271, tylko mam jedną wątpliwość.
Z tego co widzę to ten monitor jest dostępny tylko w niewielu miejscach a chciałbym mieć pewność, że nie kupię "bubla".
Proszę o podpowiedź doświadczonych użytkowników i handlowców czy ma sens kupować ten monitor i czego się ewentualnie wystrzegać.
Czy można jakimś cudem liczyć, że na targach w Łodzi dostanę go z dodatkowym rabatem ?
Na marginesie dodam, że dawno, dawno temu kupiłem na hurraaa model "biurwa" s2233 i gdyby nie to, że połowa świeci na zielono a połowa na purpurowo to byłby to całkiem niezły monitor
Bardzo proszę o pomoc. To dla mnie duża kwota i nie chciałbym dokonać złego zakupu, tym bardziej, że moja żona również zajmuje się obróbka zdjęć i ma w oczach kolorymetr co najmniej klasy i1Display Pro
Pewnie nie ma to znaczenia ale uściślę, że monitor chciałbym kupić w okresie miesiąca.
Matuszyn
-
cz
Re: Czy warto w tym momencie kupować CX271 ?
Oczywiście ,że warto kupić CX271,albo PA272W,te monitory zaraz będą na wymarciu,co do zakupu zapytaj Tom01,Jastrzębia,chyba chujowizny Ci nie sprzedadzą.(używanego,rozpakowywanego,tak myślę).matuszyn pisze:Dzień dobry Szanownym Użytkownikom Forum.
Matuszyn
Ja też polecam zakup u Tom01, szybko, sprawnie, profesjonalnie.
-
cz
A ja niczego nie polecam,jednak sprawdzony sprzedawca to sprawdzony sprzedawca,a takich jak na lekarstwo..,najbardziej mnie wk..wia jak sprzedawca otwiera zapakowany fabrycznie monitor i mówi ,że robi to w Moim interesie(kupującego) ,bardzo dziwna metoda postępowania ,tak jak oddawanie monitorów bez przyczyny,żeby go tylko sprawdzić,kupującego.pmedela pisze:Ja też polecam zakup u Tom01, szybko, sprawnie, profesjonalnie.
Ja uważam, że takie działanie jest też w interesie kupującego, bo w razie uszkodzeń mechanicznych
zostajesz sam z problemem, a tak, to zakładając uczciwość sprzedawcy, on wyłapie ewentualne
uszkodzenia przed wysłaniem i na pewno będzie miał mniejszy problem z wymianą w hurtowni, niż ja z wyegzekwowaniem
gwarancji.
Na marginesie napiszę, że obydwa monitory kupione u Tom01 były fabrycznie zapakowane (o ile mnie pamięć nie myli).
--
Piotrek
Nie bardzo rozumiem, do czego pijesz...czuk pisze:A ja niczego nie polecam,jednak sprawdzony sprzedawca to sprawdzony sprzedawca,a takich jak na lekarstwo..,najbardziej mnie wk..wia jak sprzedawca otwiera zapakowany fabrycznie monitor i mówi ,że robi to w Moim interesie(kupującego) ,bardzo dziwna metoda postępowania ,tak jak oddawanie monitorów bez przyczyny,żeby go tylko sprawdzić,kupującego.pmedela pisze:Ja też polecam zakup u Tom01, szybko, sprawnie, profesjonalnie.
Ja uważam, że takie działanie jest też w interesie kupującego, bo w razie uszkodzeń mechanicznych
zostajesz sam z problemem, a tak, to zakładając uczciwość sprzedawcy, on wyłapie ewentualne
uszkodzenia przed wysłaniem i na pewno będzie miał mniejszy problem z wymianą w hurtowni, niż ja z wyegzekwowaniem
gwarancji.
Na marginesie napiszę, że obydwa monitory kupione u Tom01 były fabrycznie zapakowane (o ile mnie pamięć nie myli).
--
Piotrek
-
cz
Do niczego nie piję ,zwłaszcza po pijaku nigdy bym nie kupił monitora,sprzedawcy mają takie same 'tricki' jak kupujący,to chciałem podkreślić,jeżeli tobie udało się kupić bezproblemowo to twoje szczęście,nie każdy kupujący takiego szczęścia zaznaje,jak Ty.pmedela pisze: Nie bardzo rozumiem, do czego pijesz...
- NocnyJastrzab
CX271 są już ostatnie sztuki na runku, PA jeszcze pociągną do wakacji.
PS. U mnie akurat monitory są nie ruszane bez wyraźnej przyczyny/potrzeby.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
-
cz
Jeżeli świadomy kupujący sobie monitor na własne życzenie to robi to ruszajmy,zwłaszcza monitorów z wyższej półki,jak CX,PA,chociaż i tak są dobre baz ruszania.Nie wiem dlaczego to piszę z głupoty ,nudów..NocnyJastrzab pisze:CX271 są już ostatnie sztuki na runku, PA jeszcze pociągną do wakacji.
- NocnyJastrzab
Nie chodziło mi o grzebanie w ustawieniach tylko sam fakt otwarcia pudełka.
-
cz
Nie wiem czy kupujący jest aż tak tępy,czy sprzedający jest aż tak bystry?PO CO otwierać pudełko????,wyślij do klienta tak jak fabryka dała,bez otwierania pudełka ,ja przynajmniej tak to rozumuję,że monitor jest niemacany.NocnyJastrzab pisze:Nie chodziło mi o grzebanie w ustawieniach tylko sam fakt otwarcia pudełka.
Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi. Dzisiaj zauważyłem post Toma01, z którego wynika iż w ciągu paru tygodni poznamy następcę PA272W. W związku z tym zaryzykuję ( wstrzymując si z zakupem CX271 ) i poczekam co pokaże NEC. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie wypowiedzi.
- NocnyJastrzab
Poznamy, ale jeszcze nie kupimy! Wyczekasz 3-4 miesiące?!
Nie mam bladego pojęcia, czego się można spodziewać po nowych modelach, ale mz. zawsze warto poczekać. Ja np. dość długo czekałem na zastąpienie świetlówkowego PA271W, GB-r LEDowym PA272W. Uważam, że było warto. To nie są tanie sprzęty i nie kupuje się ich co trochę. Nawet jeśli wybierzesz dotychczasowy model, to pewnie trochę spadnie jego cena z powodu tego, że już nie będzie najnowszy.
- Tom01
- Kontakt:
Pierwsze przecieki będą oczywiście na mva.pl. Coś już wiadomo, ale jest zakaz ujawniania jakichkolwiek danych. Nie chodzi oczywiście o jakieś straszne tajemnice, ale chodzi o proces produkcyjny. Czasem tak bywa, że koncepcje nie wchodzą do produkcji seryjnej i nieładnie byłoby o czymś powiedzieć, a potem się z tego wycofywać.
Nowe modele sprzedaży będą nie wiadomo kiedy. Roadmap, czyli plany na przyszłość NEC-a, mówią, że PA272W będzie oferowany do jesieni, więc możemy trochę poczekać.
Nowe modele sprzedaży będą nie wiadomo kiedy. Roadmap, czyli plany na przyszłość NEC-a, mówią, że PA272W będzie oferowany do jesieni, więc możemy trochę poczekać.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
PA272W będzie oferowany, aż się nie wyprzeda do zera. Podobnie jak CX271. To, jak długo oferowany jest model stary i nowy, zależy od jego popularności i wielkości wykonanej produkcji.
Matryce GB-r LED chyba już nie są produkowane. Zostały zastąpione przez tańsze W-LEDy z luminoforem czerwonym i zielonym. Stąd trzeba wprowadzić jakiś nowy model "obudowy do matrycy". Sądzę, że pojawią się jakieś rozwiązania z PA322UHD2. Tak se myślę.
Matryce GB-r LED chyba już nie są produkowane. Zostały zastąpione przez tańsze W-LEDy z luminoforem czerwonym i zielonym. Stąd trzeba wprowadzić jakiś nowy model "obudowy do matrycy". Sądzę, że pojawią się jakieś rozwiązania z PA322UHD2. Tak se myślę.
-
cz
Dlatego trza korzystać póki czas i kupić coś dobrego co jest jeszcze na rynku,jak to ktoś powiedział ,lepsze jest wrogiem najlepszego.max pisze: ↑25 marca 2017, 23:17 - sobPA272W będzie oferowany, aż się nie wyprzeda do zera. Podobnie jak CX271. To, jak długo oferowany jest model stary i nowy, zależy od jego popularności i wielkości wykonanej produkcji.
Ja myślę, że mimo wszystko nowe modele będą lepsze. Coś gdzieś było, że będą 2 wersje. Mam już pewne przypuszczenia, czym się będą różnić. Przynajmniej jedna z nich powinna być lepsza od poprzednika.
No to żeście mi Panowie teraz namącili w głowie.
Pół biedy jeżeli przecieki będą do paru tygodni, do jesieni na pewno nie wytrzymam
Trochę to dla mnie nielogiczne i być może źle czytam pomiędzy wierszami... czy nowe monitory mogą być gorsze tylko ładniej opakowane ?
Nie zagłębiałem się nigdy w temacie budowy matryc ale zaraz przeszukam forum nadrobię zaległości.
Pół biedy jeżeli przecieki będą do paru tygodni, do jesieni na pewno nie wytrzymam
Trochę to dla mnie nielogiczne i być może źle czytam pomiędzy wierszami... czy nowe monitory mogą być gorsze tylko ładniej opakowane ?
Nie zagłębiałem się nigdy w temacie budowy matryc ale zaraz przeszukam forum nadrobię zaległości.
Nie to miałem na myśli. Nie twierdzę, że GB-r LED jest lepszy od W-LEDa. GB-r LED ma jedną cechę, której nie mają inne matryce. Niezależne zasilanie i sterowanie diodami G i B. W-LED, czyli B-rg LED, tego nie ma, bo zasilana jest tylko dioda B.
Spodziewam się za to innych usprawnień w matrycy. Suma sumarum mz. powinno być lepiej niż było.
Ale po 1. ja nie mam informacji i nie znam przecieków. 2. I tak warto poczekać na choćby teoretyczną premierę.
Zawsze na wiosnę, w marcu, były targi fotograficzne w Międzyzdrojach. Od jakiegoś czasu przeniesione do Łodzi. Może tam coś już będzie.
Spodziewam się za to innych usprawnień w matrycy. Suma sumarum mz. powinno być lepiej niż było.
Ale po 1. ja nie mam informacji i nie znam przecieków. 2. I tak warto poczekać na choćby teoretyczną premierę.
Zawsze na wiosnę, w marcu, były targi fotograficzne w Międzyzdrojach. Od jakiegoś czasu przeniesione do Łodzi. Może tam coś już będzie.
-
cz
Max nie odnosisz takiego wrażenia,że jakość się 'rozmywa' ,czym wszystko bardziej jest prostsze ,tym lepiej dla kupującego ,bo nie musi myśleć ,korporacje zrobią to za niego,oferując nowszy ,niby lepszy produkt..,nie jestem jakimś dinozaurem technologicznym,ale staram się mieć trzezwy osąd sytuacji.
Wróć do „Zastosowania zawodowe”