Kalibracja sprzętowa NEC P221W
Witam,
również posiadam P221W jak kolega przede mną. Pierwotnie NECa kupowałem z zamiarem kalibrowania go sprzętowo przez dedykowane złącze, ale odłożyłem zakup kalibratora (owego czasu było to chyba i1 + jakiś soft od NECa, teraz na stronie podajecie że optymalna jest kalibracja spektrofotometrem Colormunki). W każdym razie chciałbym zapytać o ten nieoryginalny profil zamieszczony powyżej... Zacząłem walkę z kolorami i nie mogę się w tym wszystkim połapać. W jakim trybie powinien pracować mój monitor po zainstalowaniu tego profilu? N, P czy może tryb sRGB, który w OSD wyświetla się jako 6500K predefiniowane przez producenta? Stąd też drugie pytanie, może głupie, czy ustawienie trybu sRGB 6500K "obcina" w jakiś sposób zdolność wyświetlania pełniejszego gamutu przez matrycę?
Jestem fotografem i zmagam się od pewnego czasu z totalnym rozstrzałem kolorystycznym w pracach przygotowywanych pod zlecenia na różnych stacjach roboczych. Poważnie zastanawiam się nad zakupem spektrofotometru, a w przyszłości zakupu drugiego, lepszego monitora, ale póki co ciekaw jestem odpowiedzi na powyższe pytania.
Dzięki z góry za odpowiedź i pozdrawiam.
również posiadam P221W jak kolega przede mną. Pierwotnie NECa kupowałem z zamiarem kalibrowania go sprzętowo przez dedykowane złącze, ale odłożyłem zakup kalibratora (owego czasu było to chyba i1 + jakiś soft od NECa, teraz na stronie podajecie że optymalna jest kalibracja spektrofotometrem Colormunki). W każdym razie chciałbym zapytać o ten nieoryginalny profil zamieszczony powyżej... Zacząłem walkę z kolorami i nie mogę się w tym wszystkim połapać. W jakim trybie powinien pracować mój monitor po zainstalowaniu tego profilu? N, P czy może tryb sRGB, który w OSD wyświetla się jako 6500K predefiniowane przez producenta? Stąd też drugie pytanie, może głupie, czy ustawienie trybu sRGB 6500K "obcina" w jakiś sposób zdolność wyświetlania pełniejszego gamutu przez matrycę?
Jestem fotografem i zmagam się od pewnego czasu z totalnym rozstrzałem kolorystycznym w pracach przygotowywanych pod zlecenia na różnych stacjach roboczych. Poważnie zastanawiam się nad zakupem spektrofotometru, a w przyszłości zakupu drugiego, lepszego monitora, ale póki co ciekaw jestem odpowiedzi na powyższe pytania.
Dzięki z góry za odpowiedź i pozdrawiam.
- Tom01
- Kontakt:
Przenoszę do właściwego wątku.
Zdecydowanie.pawdidi pisze:Stąd też drugie pytanie, może głupie, czy ustawienie trybu sRGB 6500K "obcina" w jakiś sposób zdolność wyświetlania pełniejszego gamutu przez matrycę?
Sprzęt trzeba po prostu skalibrować. Jeśli nie planuje Pan swojego zestawu, koszt ok 1400-2200 zł zależnie od czujnika, pozostaje zlecić usługę.pawdidi pisze:Jestem fotografem i zmagam się od pewnego czasu z totalnym rozstrzałem kolorystycznym
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Proszę o odpowiedź na pytanie 1:
Proszę jeszcze o informacje czy dobrze rozumiem pojęcie sprzętowej kalibracji. Czy jest to podpięcie urządzenia pod odpowiednie wyjście w monitorze i zaprogramowanie jakiegoś układu czy może odbywa się to software'owo? Kiedyś był jakiś program do NECów, licencja na jedno stanowisko kosztowała chyba 99$, wtedy mnie to bardzo zniechęciło - ukryty koszt kalibracji sprzętowej.
Rozumiem, że kalibracja, którą mogę wykonać samemu po zakupie spektofotometru, generuje tylko profil ICC i nic więcej? Jak to się ma do kalibracji sprzętowej i ustawienia trybu P - Programmable?
Rozumiem, że sRGB odpada czyli dla profilu NEC_P221W_6500K_G2.2_custom_by_monitory.mastiff.pl.icc powinienem ustawić tryb N?pawdidi pisze: W jakim trybie powinien pracować mój monitor po zainstalowaniu tego profilu? N, P czy może tryb sRGB, który w OSD wyświetla się jako 6500K predefiniowane przez producenta?
Proszę jeszcze o informacje czy dobrze rozumiem pojęcie sprzętowej kalibracji. Czy jest to podpięcie urządzenia pod odpowiednie wyjście w monitorze i zaprogramowanie jakiegoś układu czy może odbywa się to software'owo? Kiedyś był jakiś program do NECów, licencja na jedno stanowisko kosztowała chyba 99$, wtedy mnie to bardzo zniechęciło - ukryty koszt kalibracji sprzętowej.
Rozumiem, że kalibracja, którą mogę wykonać samemu po zakupie spektofotometru, generuje tylko profil ICC i nic więcej? Jak to się ma do kalibracji sprzętowej i ustawienia trybu P - Programmable?
- Tom01
- Kontakt:
Powinien Pan ustawić którykolwiek tryb z możliwością ustawienia temperatury na 6500Kpawdidi pisze:Rozumiem, że sRGB odpada czyli dla profilu NEC_P221W_6500K_G2.2_custom_by_monitory.mastiff.pl.icc powinienem ustawić tryb N?
Sprzętowa kalibracja to ingerencja w nastawy monitora - w sprzęt. Urządzenie do tego celu nie oznacza sposobu kalibracji. Zarówno w programowej jak i sprzętowej urządzenie w postaci czujnika jest niezbędne. Podłącza się je do komputera, a komputer komunikuje z monitorem protokołem DDC/CI po kablu video.pawdidi pisze:Proszę jeszcze o informacje czy dobrze rozumiem pojęcie sprzętowej kalibracji. Czy jest to podpięcie urządzenia pod odpowiednie wyjście w monitorze i zaprogramowanie jakiegoś układu czy może odbywa się to software'owo?
Program do tego celu kosztuje ok 600 zł: https://monitory.mastiff.pl/basiccolor-display-5.html Ten za 99USD nie ma licencji do użycia poza USA. Nie jest to żaden koszt ukryty, tylko formalnie, ten monitor nie ma sprzętowej kalibracji. Jeśli ktoś Panu reklamował co innego, wprowadzał w błąd. Technicznie, jest możliwość jej przeprowadzenia, ale sam monitor nie jest dostarczany z żadnymi elementami do niej.pawdidi pisze:Kiedyś był jakiś program do NECów, licencja na jedno stanowisko kosztowała chyba 99$, wtedy mnie to bardzo zniechęciło - ukryty koszt kalibracji sprzętowej.
Kalibracja sprzętowa zmieni nastawy monitora, zmodyfikuje tablicę koloru i na koniec stworzy profil. Po kalibracji monitor będzie w trybie P.pawdidi pisze:Rozumiem, że kalibracja, którą mogę wykonać samemu po zakupie spektofotometru, generuje tylko profil ICC i nic więcej? Jak to się ma do kalibracji sprzętowej i ustawienia trybu P - Programmable?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Mam tryby: 1 - 9300K; 2 - 8200K; 3 -7500K; sRGB - 6500K, 5 - 5000K, N, P, OP1 i OP2
Jeśli tej pierwszej to proszę o wskazanie odpowiedniego urządzenia, które doprowadzi do wspólnego mianownika moje profile ICC na laptopie i pozostałych LOW-END'owych wyświetlaczach, a jednocześnie będzie miało zapas możliwości na inne wyświetlacze szerokogamutowe, które zakupie w przyszłości.
EDIT: Z góry dziękuję i też jestem przeciwny obecnemu brzmieniu zapisów ACTA
Re: Baza profili ICC
Szkopuł w tym, że tylko tryb sRGB wyświetla 6500K! Pisał Pan, że tryb sRGB obcina gamut.Tom01 pisze:Powinien Pan ustawić którykolwiek tryb z możliwością ustawienia temperatury na 6500K
Mam tryby: 1 - 9300K; 2 - 8200K; 3 -7500K; sRGB - 6500K, 5 - 5000K, N, P, OP1 i OP2
To było jasne, tylko...Tom01 pisze:Sprzętowa kalibracja to ingerencja w nastawy monitora - w sprzęt. Urządzenie do tego celu nie oznacza sposobu kalibracji. Zarówno w programowej jak i sprzętowej urządzenie w postaci czujnika jest niezbędne.
Ubzdurałem sobie, że z tyłu monitora mam jakieś wyjście na kalibrator. Zasugerowały mnie oferty boundle tego monitora z i1 dostępne swojego czasu na stronach NECa, może w USA. Prawdopodobie jest to gniazdo martwego jak dla mnie i zapomnianego standardu S-video.Tom01 pisze:Podłącza się je do komputera, a komputer komunikuje z monitorem protokołem DDC/CI po kablu video.
Nie jestem teraz pewien, ale na oficjalnej stronie NECa podawano możliwość kalibracji sprzętowej jako mocną opcję. Było to zaraz po premierze urządzenia...Tom01 pisze:Jeśli ktoś Panu reklamował co innego, wprowadzał w błąd.
No dobrze, tylko znowu jestem zdezorientowany Czy pisze Pan o tej kalibracji, którą mogę zrobić sam dokonując zakupu urządzenia Colormunki, czy tej nieformalnej, możliwej tylko teoretycznie i jak rozumiem oficjalnie nie wspieranej?Tom01 pisze:Kalibracja sprzętowa zmieni nastawy monitora, zmodyfikuje tablicę koloru i na koniec stworzy profil. Po kalibracji monitor będzie w trybie P.
Jeśli tej pierwszej to proszę o wskazanie odpowiedniego urządzenia, które doprowadzi do wspólnego mianownika moje profile ICC na laptopie i pozostałych LOW-END'owych wyświetlaczach, a jednocześnie będzie miało zapas możliwości na inne wyświetlacze szerokogamutowe, które zakupie w przyszłości.
EDIT: Z góry dziękuję i też jestem przeciwny obecnemu brzmieniu zapisów ACTA
- Tom01
- Kontakt:
W niektórych trybach, gdzie jest predefiniowana temperatura, można ją zmienić.pawdidi pisze:Szkopuł w tym, że tylko tryb sRGB wyświetla 6500K! Pisał Pan, że tryb sRGB obcina gamut.
Tak, była taka akcja nieco zbyt optymistycznego reklamowania P221W.pawdidi pisze:Nie jestem teraz pewien, ale na oficjalnej stronie NECa podawano możliwość kalibracji sprzętowej jako mocną opcję. Było to zaraz po premierze urządzenia...
Piszę o kalibracji przeprowadzonej oprogramowaniem basICColor display i czujnikiem adekwatnym do monitora. Fakt zaistnienia sprzętowej kalibracji zależy głównie od właściwego kompletu monitor-oprogramownie kalibracyjne.pawdidi pisze:Czy pisze Pan o tej kalibracji, którą mogę zrobić sam dokonując zakupu urządzenia Colormunki, czy tej nieformalnej, możliwej tylko teoretycznie i jak rozumiem oficjalnie nie wspieranej?
Najbardziej optymalne: X-Rite I1 Display Pro, X-Rite ColorMunki Photo. Proszę pamiętać, że owe czujniki zawierają w komplecie co najwyżej oprogramowanie "uniwersalne". Kompletny zestaw kalibracyjny wymaga jeszcze oprogramowania. W przypadku każdego monitora może być wymagany inny. Przykładowo pierwszy czujnik ma dobry profiler w komplecie, ale do monitorów kalibrowanych programowo. Do P221W nie jest już najbardziej optymalnym wyborem.pawdidi pisze:Jeśli tej pierwszej to proszę o wskazanie odpowiedniego urządzenia, które doprowadzi do wspólnego mianownika moje profile ICC na laptopie i pozostałych LOW-END'owych wyświetlaczach, a jednocześnie będzie miało zapas możliwości na inne wyświetlacze szerokogamutowe, które zakupie w przyszłości.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Nie mam bladego pojęcia jak.Tom01 pisze:W niektórych trybach, gdzie jest predefiniowana temperatura, można ją zmienić.
Zwrócę się do NECa z zapytaniem dlaczego mnie oszukał Swojego czasu monitor kosztował ponad 2k zł.Tom01 pisze:Tak, była taka akcja nieco zbyt optymistycznego reklamowania P221W.
Czy dobrze kombinuję, że teoretycznie oprogramowanie SpectraView Profiler V5 umożliwi mi kalibrację sprzętową? Ten soft działa z kolorymetrem X-Rite I1 Display Pro, a w obsługiwanych jest wyszczególniony mój P221W.Tom01 pisze:Najbardziej optymalne: X-Rite I1 Display Pro, X-Rite ColorMunki Photo. Proszę pamiętać, że owe czujniki zawierają w komplecie co najwyżej oprogramowanie "uniwersalne". Kompletny zestaw kalibracyjny wymaga jeszcze oprogramowania.
- Tom01
- Kontakt:
Wybór trybu to tylko zestaw nastaw. Wchodząc do menu jest sekcja dotycząca koloru a w niej możliwość zmiany temperatury barwowej.pawdidi pisze:Nie mam bladego pojęcia jak.
Nie. Spectraview Profiler jest dodawany wyłącznie do monitorów serii Spectraview i nie ma możliwości użytkowania go z Pana monitorem. Wersja "cywilna", jak wcześniej podawałem, nosi nazwę basICColor display.pawdidi pisze:Czy dobrze kombinuję, że teoretycznie oprogramowanie SpectraView Profiler V5 umożliwi mi kalibrację sprzętową?.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Czy orientuje się Pan dlaczego producent do dzisiaj mnie okłamuje?
Re: Kalibracja sprzętowa NEC P221W
Czy orientuje się Pan dlaczego producent do dzisiaj mnie okłamuje?
- Załączniki
-
- spectraview-5.0.1.jpg (177.93 KiB) Przejrzano 2497 razy
- Tom01
- Kontakt:
Jako że jest Pan wnikliwym obserwatorem i nie umykają Panu różne rzeczy, pozwolę sobie uporządkować:
Firma basICColor produkuje m.in. oprogramowanie kalibracyjne o nazwie "display", obecna wersja 5. Oferuje je zarówno pod własną marką jak i dostarcza je dla NEC, dystrybuowane wówczas jako Spectraview Profiler. Technicznie skoro display obsługuje Pana monitor to i SV Profiler obsługuje. Z tym, że basICColor display jest sprzedawany na wolnym rynku a Spectraview Profiler jest dodawany do monitorów serii Spectraview. Jakiś czas temu była propozycja od NECa oferowania, rzecz jasna odpłatnie, do monitorów serii 80/90/P/PA nieco okrojonej wersji SP Profilera ale jakoś sprawa ucichła. Nie miałem do czynienia z tą okrojoną wersją, ale sprawdzone jest, że pełna wersja basICColor display kalibruje Pana monitor w pełni sprzętowo, więc problem jest tylko w dokupieniu ww oprogramowania.
Firma basICColor produkuje m.in. oprogramowanie kalibracyjne o nazwie "display", obecna wersja 5. Oferuje je zarówno pod własną marką jak i dostarcza je dla NEC, dystrybuowane wówczas jako Spectraview Profiler. Technicznie skoro display obsługuje Pana monitor to i SV Profiler obsługuje. Z tym, że basICColor display jest sprzedawany na wolnym rynku a Spectraview Profiler jest dodawany do monitorów serii Spectraview. Jakiś czas temu była propozycja od NECa oferowania, rzecz jasna odpłatnie, do monitorów serii 80/90/P/PA nieco okrojonej wersji SP Profilera ale jakoś sprawa ucichła. Nie miałem do czynienia z tą okrojoną wersją, ale sprawdzone jest, że pełna wersja basICColor display kalibruje Pana monitor w pełni sprzętowo, więc problem jest tylko w dokupieniu ww oprogramowania.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Rozumiem. Dziękuję za cierpliwe wyjaśnienia. Niedługo powinienem zamówić jeden z dwóch zaproponowanych przez Pana kalibratorów.
- Tom01
- Kontakt:
Do P221W spokojnie "wystarczy" I1 Display Pro, ale ColorMuniki Photo jest bardziej wszechstronny oraz można założyć znacznie trwałość.pawdidi pisze:Rozumiem. Dziękuję za cierpliwe wyjaśnienia. Niedługo powinienem zamówić jeden z dwóch zaproponowanych przez Pana kalibratorów.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Nie wiem czy jest sens zakładać nowy wątek więc zaryzykuję OT.
Czytam sobie powoli wszystko na forum i przyswajam (lub nie) podstawy tej skomplikowanej nauki.
Zastanawiam się, bo nie znalazłem jeszcze, czy istnieje optymalna metodologia postępowania przy próbie sprofilowania wszystkich domowo-firmowych monitorów?
Chciałbym je sprowadzić możliwie blisko do wspólnego mianownika. Pal licho tonalność, czernie, biele... głównie chodzi mi o percepcyjny odbiór koloru, żeby chociaż zbliżały się do siebie w pogoni za wzorcem.
Często pracuję na laptopie z i7 na pokładzie, który szybko renderuje, ale ma fatalną pod względem kolorów matrycę. Muszę ją skalibrować do pracy tak, aby na P221W oczy nie bolały po przerzuceniu materiału.
Czy istnieje jakiś poradnik 4dummies jak sobie poradzić z takim typowym problemem?
Czytam sobie powoli wszystko na forum i przyswajam (lub nie) podstawy tej skomplikowanej nauki.
Zastanawiam się, bo nie znalazłem jeszcze, czy istnieje optymalna metodologia postępowania przy próbie sprofilowania wszystkich domowo-firmowych monitorów?
Chciałbym je sprowadzić możliwie blisko do wspólnego mianownika. Pal licho tonalność, czernie, biele... głównie chodzi mi o percepcyjny odbiór koloru, żeby chociaż zbliżały się do siebie w pogoni za wzorcem.
Często pracuję na laptopie z i7 na pokładzie, który szybko renderuje, ale ma fatalną pod względem kolorów matrycę. Muszę ją skalibrować do pracy tak, aby na P221W oczy nie bolały po przerzuceniu materiału.
Czy istnieje jakiś poradnik 4dummies jak sobie poradzić z takim typowym problemem?
- Tom01
- Kontakt:
Najtaniej i najbardziej skutecznie jest zaprosić technika, który Panu wszystko pomierzy, ustali najlepsze parametry, poustawia i przeszkoli jak to się robi. Następne kalibracje będzie Pan robił sam.pawdidi pisze:Czy istnieje jakiś poradnik 4dummies jak sobie poradzić z takim typowym problemem?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
To jest jedyny monitor legalnie kalibrowany w wersji testowej.
Pozwolę sobie dodać, że Spectra View Profiler w wersji testowej do pobrania mozna w 100 % sprzętowo kalibrować P221 co wielokrotnie czyniłem. Słusznie Pan zauważył Pawdidi, żę oprogramowanie wspiera też serię MSP221W.pawdidi pisze:Pana odpowiedź ładnie zamyka ten temat
Tomasz Gut
- Tom01
- Kontakt:
Tak, zgadza się. basICColor display vel Spectraview Profiler można pobrać i użytkować bez żadnych ograniczeń przez 14 dni. Najlepiej wziąć go stąd: http://license.basiccolor.de/login.asp? ... anguage=ENTomig pisze:Pozwolę sobie dodać, że Spectra View Profiler w wersji testowej do pobrania mozna w 100 % sprzętowo kalibrować P221 co wielokrotnie czyniłem. Słusznie Pan zauważył Pawdidi, żę oprogramowanie wspiera też serię MSP221W.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Fotojax
- Kontakt:
Witam.
Posiadam monitor NEC P221W.
Zakupiłem kalibrator X-Rite i1 Display Pro.
Dziś wykonałem kalibrację na sofcie X-Rite i1 Profiler w trybie uproszczonym, profil jaki uzyskałem był nie do przyjecia-nie mogłem patrzeć na swoje zdjęcia z przed kalibracji
Wypiąłem, wiec profil i podszedłem jeszcze raz do wersji zaawansowanej po której profil był akceptowalny-zdjęcia O.K.
Ale zainstalowałem oprogramowanie NECa GammaCompMD QA Client Version 5.0.30 i przeprowadziłem kalibrację po przeprowadzonej kalibracji profil okazał sie O.K.
Mam wrażenie, że monitor zawęził swój gamut, ale zdjęcia są bardzo akceptowalne.
Program generuje raport w którym m.in. jest pokazana liniowość RGB przed i po kalibracji.
Moge zaprezentować w formie zdjęć tylko nie wiem jak je sie wrzuca na forum
Posiadam monitor NEC P221W.
Zakupiłem kalibrator X-Rite i1 Display Pro.
Dziś wykonałem kalibrację na sofcie X-Rite i1 Profiler w trybie uproszczonym, profil jaki uzyskałem był nie do przyjecia-nie mogłem patrzeć na swoje zdjęcia z przed kalibracji
Wypiąłem, wiec profil i podszedłem jeszcze raz do wersji zaawansowanej po której profil był akceptowalny-zdjęcia O.K.
Ale zainstalowałem oprogramowanie NECa GammaCompMD QA Client Version 5.0.30 i przeprowadziłem kalibrację po przeprowadzonej kalibracji profil okazał sie O.K.
Mam wrażenie, że monitor zawęził swój gamut, ale zdjęcia są bardzo akceptowalne.
Program generuje raport w którym m.in. jest pokazana liniowość RGB przed i po kalibracji.
Moge zaprezentować w formie zdjęć tylko nie wiem jak je sie wrzuca na forum
- Tom01
- Kontakt:
1. Jak Pan Pan wnioskuje kiedy kalibracja jest OK a kiedy nie OK? Wygląd zdjęć o tym przecież nie przesądza. Najlepiej byłoby mieć jakiś punkt odniesienia.
2. Najlepszy sposób kalibracji P221W wykonuje się basICColorem display.
3. Pański monitor nie ma kalibrowanego gamutu, więc nie mógł się zmienić.
4. Zdjęcia trzeba wrzucić na jakikolwiek serwer i na forum podać odnośniki.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Fotojax
- Kontakt:
Chodziło bardziej o zmiany w nasyceniu i luminacji kolorów.
Generalnie na plus.
Natomiast co do zdjęć to co było powodem, że na i1 profiler profil jaki uzyskałem po wstawieniu jako domyślny w win 7 zdjęcia strasznie ściemniały i zmieniły kolorystykę jakby były wykonane w "low key" ?
Monitor ma wbudowaną 10 bitową tablicę LUT, czy ona nie wspomaga sprzętowej kalibracji?
Gamut miało być w cudzysłowiuTom01 pisze:1. Jak Pan Pan wnioskuje kiedy kalibracja jest OK a kiedy nie OK? Wygląd zdjęć o tym przecież nie przesądza. Najlepiej byłoby mieć jakiś punkt odniesienia.
Chodziło bardziej o zmiany w nasyceniu i luminacji kolorów.
Generalnie na plus.
Natomiast co do zdjęć to co było powodem, że na i1 profiler profil jaki uzyskałem po wstawieniu jako domyślny w win 7 zdjęcia strasznie ściemniały i zmieniły kolorystykę jakby były wykonane w "low key" ?
Monitor ma wbudowaną 10 bitową tablicę LUT, czy ona nie wspomaga sprzętowej kalibracji?
Wróć do „Kalibracja monitorów”