PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD
Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD
Wygląda jakby walnął transmiter na HDMI lub uszkodzony kabel. Jedno i drugie raczej mało prawdopodobne, więc za bardzo nie mam pomysłów.
Trzeba by podpiąć do innego kompa z normalnym DVI lub DisplayPort, bo nie wiem co dalej.
Trzeba by podpiąć do innego kompa z normalnym DVI lub DisplayPort, bo nie wiem co dalej.
Dziwne to, pierwszy raz spotykam się z takimi hecami że jeden port DVI działa bez problemu drugi zaczął wariować po zmianach nastaw w OSD monitora. A kabel sprawny jak i wyjście HDMI z monitora ponieważ sprawdzałem obydwie rzeczy na telewizorze + gdyby było coś uszkodzone to nie miało by prawa działać na DVI-2 monitora. Wracając do resetowania nastaw monitora to przeprowadziłem tą operację poprzez MENU i zwykłe Factory reset z ustawień profili ponieważ żadne skróty klawiszowe jak jednoczesne przycisnięcie input i menu oraz przytrzymanie chwile tych klawiszy nie poskutkowało otworzeniem się żadnego ukrytego menu. Za około dwa tygodnie będę miał możliwość pokombinowania z innym komputerem i zobaczymy czy poleci sygnał normalnie po DVI-1. Jeszcze takie pytanko, czy te monitory mają jakąś wewnętrzną pamięć alokującą nastawy z OSD nawet po odpięciu od komputera kablem sygnałowym jak i USB ?
Ale co? Podpięcie tego kabla HDMI=>DVI do drugiego wejścia DVI w monitorze powoduje, że działa?
Hmm, to dziwne.
Spróbuj jeszcze odpalić MultiProfilera pod Administratorem. Wejdź w ostatnią zakłądkę na dole: Status. Potem "klucz i młotek".
A to sprawdzałeś na DVI1?
Spróbuj jeszcze odpalić MultiProfilera pod Administratorem. Wejdź w ostatnią zakłądkę na dole: Status. Potem "klucz i młotek".
A to sprawdzałeś na DVI1?
max pisze: Sprawdź też w menu:
Tools > Video Detect > First.
Off Timer > Off.
Off Mode > Standard.
Jak monitor jest podpięty pod DVI-1 przycisk MENU jest nieaktywny i naciskanie go nic nie skutkuje. Jedynie działa input i po jego wcisnięciu pokazuje siękomunikat o braku sygnału na każdym z portów jeżeli tylko jest wpięty HDMI=>DVI pod DVI-1
Co niby miało by to zmienić, takie ustawienia są domyślne i tak wszystko ustawione od początku było.
To OK. Skąd mam wiedzieć co namotałeś.
Wygląda jak byś załatwił wejście DVI1 w monitorze, ale nie bardzo mi się chce w to wierzyć. Pozostaje podpiąć do normalnego komputera z wyjściem DVI i sprawdzić to wejście DVI1 w monitorze, bo nie mam zdalnie innych pomysłów.
Jeszcze możesz sprawdzić, czy na karcie grafiki, na tym wyjściu HDMI, masz kodowanie sygnału RGB, a nie YCbCr oraz czy jest częstotliwość 60Hz i 24bity na piksel. No i pełna dynamika 0-255. Może na tym drugim wejściu korzystasz z analogowego połączenia DVI-I, a nie cyfrowego DVI-D?
Wygląda jak byś załatwił wejście DVI1 w monitorze, ale nie bardzo mi się chce w to wierzyć. Pozostaje podpiąć do normalnego komputera z wyjściem DVI i sprawdzić to wejście DVI1 w monitorze, bo nie mam zdalnie innych pomysłów.
Jeszcze możesz sprawdzić, czy na karcie grafiki, na tym wyjściu HDMI, masz kodowanie sygnału RGB, a nie YCbCr oraz czy jest częstotliwość 60Hz i 24bity na piksel. No i pełna dynamika 0-255. Może na tym drugim wejściu korzystasz z analogowego połączenia DVI-I, a nie cyfrowego DVI-D?
- Tom01
- Kontakt:
Wszystkie ustawienia DVI zresetowałyby się po przywróceniu monitora do ustawień fabrycznych, więc to nie to. Pytanie, czy na pewno robił Pan reset z ukrytego menu?
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Panie @Tom01 , niestety nie udaje mi się w dalszym ciągu otworzyć ukrytego menu próbując przyciskać jednocześnie POWER + INPUT
- Tom01
- Kontakt:
1. Wyłączyć monitor.
2. Wcisnąć "Input".
3. Trzymając "Input", wcisnąć na chwilę "Power".
4. Puścić "Input" kiedy pojawi się biały ekran.
5. Wejść do menu.
2. Wcisnąć "Input".
3. Trzymając "Input", wcisnąć na chwilę "Power".
4. Puścić "Input" kiedy pojawi się biały ekran.
5. Wejść do menu.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Ściągnij sobie instrukcję obsługi.
https://www.nec-display-solutions.com/p ... 242W.xhtml
Są 2 albo 3 sposoby na włączenie tego menu. Nie pamiętam teraz, bo rzadko to robię, ale w instrukcji jest to napisane.
PS. Reset w menu głównym i zaawansowanym resetuje różne rzeczy.
Szczegóły w instrukcji. Trzeba dokładnie przeczytać. Przy okazji się czegoś dowiesz i może następnym razem nic nie popsujesz.
https://www.nec-display-solutions.com/p ... 242W.xhtml
Są 2 albo 3 sposoby na włączenie tego menu. Nie pamiętam teraz, bo rzadko to robię, ale w instrukcji jest to napisane.
PS. Reset w menu głównym i zaawansowanym resetuje różne rzeczy.
Szczegóły w instrukcji. Trzeba dokładnie przeczytać. Przy okazji się czegoś dowiesz i może następnym razem nic nie popsujesz.
Jeżeli chodzi o menu które załączyłem na zdjęciu to jest ono dostępne bez kombinowania z przyciskami w zakładce rgb i następnie Advanced Settings , tam znajduje się factory reset który już robiłem chyba że o coś innego Panom chodzi bo żadne menu prócz tego i szarego OSD z którego monża i tak wejśc do tego jaskrawego mi się nie ukazuje. Niestety factory reset z tego poziomu dalej niczym nie skutkuje
Tak, to jest menu zaawansowane.
Pozostaje już tylko powalczyć ze źródłem sygnału, czyli komputerem/kartą grafiki, żeby ustalić winnego.
Pozostaje już tylko powalczyć ze źródłem sygnału, czyli komputerem/kartą grafiki, żeby ustalić winnego.
Tak też zrobię. Dziękuję Panom za cierpliwość i pomoc w temacie! Odezwę się jak sprawdzę monitor pod innym komputerem.
Normalny blaszak jest podłączony do gniazdka kablem z bolcem. Jego masa, czyli blachówa i ekrany wszystkich kabli sygnałowych, mają ten sam potencjał uziemienia.
Laptopy nie są uziemione, nie są zasilane kablem z bolcem. Mają nieznany potencjał na masie kabla sygnałowego.
Ogólnie jest taka zasada podłączania.
1. Wyłączamy monitor i komputer z gniazdka.
2. Podłączamy kabel sygnałowy, od komputera do monitora. Tym samym, masą kabla sygnałowego, wyrównujemy potencjały mas monitora i komputera. No chyba, że to blaszak i monitor podłączone do jednego gniazdka, to już są wyrównane kablami zasilającymi z bolcem. Ale i tak warto przestrzegać procedury.
3. Podłączamy komputer i monitor do prądu.
Ten Twój wytwór to nie wiadomo co. Ni to laptop bez uziemienia, ni blaszak z uziemieniem. Może masz jakieś lewe prądy na masie.
Proponuję to wyjaśnić, żeby nie załatwić kolejnego wejścia w monitorze.
Do sprawdzenia nie sprowadzać kolejnego laptopa z HDMI, tylko normalnego, uziemionego blaszaka z DVI. Bo za chwile Ci siè wejścia w monitorze skończą.
Może masz coś namotane z masą na obudowie tego składaka.
Normalny blaszak jest podłączony do gniazdka kablem z bolcem. Jego masa, czyli blachówa i ekrany wszystkich kabli sygnałowych, mają ten sam potencjał uziemienia.
Laptopy nie są uziemione, nie są zasilane kablem z bolcem. Mają nieznany potencjał na masie kabla sygnałowego.
Ogólnie jest taka zasada podłączania.
2. Podłączamy kabel sygnałowy, od komputera do monitora. Tym samym, masą kabla sygnałowego, wyrównujemy potencjały mas monitora i komputera. No chyba, że to blaszak i monitor podłączone do jednego gniazdka, to już są wyrównane kablami zasilającymi z bolcem. Ale i tak warto przestrzegać procedury.
3. Podłączamy komputer i monitor do prądu.
Ten Twój wytwór to nie wiadomo co. Ni to laptop bez uziemienia, ni blaszak z uziemieniem. Może masz jakieś lewe prądy na masie.
Proponuję to wyjaśnić, żeby nie załatwić kolejnego wejścia w monitorze.
Do sprawdzenia nie sprowadzać kolejnego laptopa z HDMI, tylko normalnego, uziemionego blaszaka z DVI. Bo za chwile Ci siè wejścia w monitorze skończą.
-
cz
Zrób tak odłącz monitor z gniazdka i odczekaj kilka minut nie podłączaj wszystkiego do sieci natychmiast,monitor Ci się zresetuje i spróbuj od nastawień fabrycznych monitora,od początku i to co zaproponowali ci poprzednicy.max pisze: