Szukam w miarę porządnego monitora w przedziale cenowym 3-4,5 tysiąca. Główne przeznaczenie to gry i filmy (a połączenie tego to pewnie problem,..) oraz programowanie i okazjonalnie jakieś drobne prace graficzne (dziewczynie się przyda
![Puszcza oko ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
Na pewno nie chcę TN. Naczytałem się też tutaj o dnie i wodorostach innych firm
![Pokazuje język :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Jeden z nich to Eizo Foris FS2735. Za 4300 zł wydaje się porządnym sprzętem, spełniającym moje wymagania. W sumie ma tylko dwie wady: cena i brak G-Sync (chyba, że kupię kartę graficzną AMD). Wg tego testu www.tftcentral.co.uk/reviews/eizo_foris_fs2735.htm jedynie motion blur reduction i standardowy IPS glow przeszkadzają.
Drugi to ASUS PG279Q. W miarę podobny, odwzorowanie kolorów też nie najgorsze. Kosztuje 3600 zł, czyli aż 700 zł mniej, w dodatku posiada G-Sync i dobry motion blur reduction. http://www.tftcentral.co.uk/reviews/asu ... pg279q.htm.
Obydwa mnie "urzekły", ale nie chciałbym się wpakować w "dno i wodorosty" za grubą kasę, a być może takim dla Was jest ten ASUS. Zdaję sobie też z tego sprawę, że np. przy oglądaniu w ciemniejszym pomieszczeniu może przeszkadzać IPS glow, ale i VA ma swoje wady i trudniej jest taki znaleźć (o AOC nie myślę
![Pokazuje język :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Co Wy o tym sądzicie? Wiem, że robicie to wszystko hobbystycznie i za darmo (chociaż płatną kalibracją od admina Tom01 w Gdańsku bym nie pogardził
![Bardzo szczęśliwy :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
![Puszcza oko ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)