Proponuję w ColorNavigatorze, nie w monitorze, zmieniać przestrzeń z sRGB na Native lub AdobeRGB, na zmianę. Wyświetlić zdjęcie w oprogramowaniu zarządzającym kolorem i sprawdzać, czy zdjęcie (np. sRGB) jest prawidłowo (czyli stale równo) wyświetlane.Core pisze: ↑14 kwietnia 2017, 12:32 - ptDzień dobry
Trzy dni temu kupiłem monitor EIZO CS2730. Nie mogę ani na płycie instalacyjnej ani na stronie EIZO znaleźć predefiniowanego fabrycznego profilu do tego monitora.
Poprzedni monitor S2000, którego używałem przez 10 lat miał takie profile (pod różne temp.) dołączone na płycie. Mógłby mi ktoś pomóc w tej sprawie?
Za jakiś czas pomyślę nad kalibracją tego monitora ale póki co chciałbym zapiąć mu jakiś "fabryczny" profil.
Pozdrawiam
W razie potrzeby zresetować komputer, aby uaktualnić zawartość profilu i jego odczyt przez oprogramowanie zarządzające kolorem.
Jeśli zdjęcie będzie wyświetlane w sposób zdecydowanie różny, to znaczy, że ColorNavigator nie sczytuje profilu z monitora. Jeśli zaś będzie wyświetlane zawsze mniej więcej równo znaczy, że wszystko działa jak należy.