Pozwolę sobie wyrazić bardzo szczegółową i wyczerpującą opinię - bezedura.Czornyj pisze:PA, SV, SVR to dokładnie ten sam monitor, podobnie jak CX i CG to dokładnie ten sam monitor
Trzeba otworzyć jedne i drugie i choćby pobieżnie popatrzeć na flaki żeby wiedzieć więcej niż zapewniają w materiałach producenta. Wszystkie monitory NEC wspomnianych serii to jest dokładnie ten sam monitor. EIZO CS, CX i CG natomiast różnią się zarówno konstrukcyjnie, mechanicznie, elektronicznie, oprogramowaniem i wyposażeniem. Z części kilku "różnych" NECów można bez problemu poskładać działający monitor, co nawet jeden "Szuwar" robił, ale nawet z bardzo podobnych modeli EIZO taka sztuczka się nie uda.
Słowo klucz - "będzie". O tym, że będzie słyszałem już w 2005 roku, czyli 10 lat wstecz. Póki co lata mijają i nie ma. A nawet jak będzie, to porównanie do ColorNavigatora , z użytkowego punktu widzenia, wypada słabowato. Jest to jakaś konkurencja i zdecydowana ulga dla użytkowników, ale nie widać aby NEC w USA miał aspirację stworzyć system zarządzania monitorem adekwatny do CN.Czornyj pisze:oprogramowanie NEC SpectraView II dostępne będzie na rynkach EMEA.
Akurat o tym, kompletnie nic nie pisałem. Wspomniałem o możliwościach oprogramowania, nie dokładności kalibracji, a to "lekko" inny temat.Czornyj pisze:Z wiarą w różnice jakościowe pomiędzy dokładnością kalibracyjną modeli PA, SV, SVR, SX, CG nie będę nawet dyskutował
Właśnie przez takie trywializowanie problemu, ludzie kupują czujniki, robią fiku-miku i sprzęt jest bardziej rozregulowany niż był. TEORETYCZNIE - poprawne skalibrowanie monitora (stanowiska) to prosta sprawa. PRAKTYCZNIE - niewykonalna przez amatora.Czornyj pisze:Kalibracja to kalibracja, a nie szamański rytuał - może być tylko mniej lub bardziej dokładna oraz mieć taki lub inny cel.