NEC Spectra View II
Mam takie pytanie co do programu NEC Spectra View II. Rozumiem że jeżeli ktoś nie ma kolorymetru, to ta aplikacja jest do niczego nie potrzebna.
- NocnyJastrzab
Soft, po wykryciu zgodnego monitora, podaje informacje m.in. o numerze seryjnym i czasie działania.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Co do programu NEC Spectra View II, to po zainstalowaniu programu mam coś takiego.
- NocnyJastrzab
Standardowy alert - brak podłączonego czujnika. Klikasz Cancel. Chyba, że czujnik podpięty, ale go nie wykrywa..
Bez czujnika nie zrobisz kalibracji. Ale można wgrać gotowe ustawienia, jeśli ma się odpowiednie pliki kalibracyjne.
Bez czujnika nie zrobisz kalibracji. Ale można wgrać gotowe ustawienia, jeśli ma się odpowiednie pliki kalibracyjne.
Niestety ciągle mam problemy z aplikacją. Po uruchomieniu programu NEC Spectra View II mam oto taki obrazek.
Klikam na Ok i pojawia się kolejne okienko i klikam na Cancel.
W aplikacji klikam na Edit i Display Configuration. Pojawia się okienko.
Klikam na Auto Configure i Test LUT oraz Test Monitor a potem na OK. Później gdy chcę wgrać gotowe ustawienia to pojawia się okienko.
Klikam Yes. Potem wybieram tag który dostałem podczas kalibracji monitora. Po wybraniu mam następujące okienko.
Potem pojawia się kolejne okienko i już nic więcej nie można zrobić.
Klikam na Ok i zamykam program.
Klikam na Ok i pojawia się kolejne okienko i klikam na Cancel.
W aplikacji klikam na Edit i Display Configuration. Pojawia się okienko.
Klikam na Auto Configure i Test LUT oraz Test Monitor a potem na OK. Później gdy chcę wgrać gotowe ustawienia to pojawia się okienko.
Klikam Yes. Potem wybieram tag który dostałem podczas kalibracji monitora. Po wybraniu mam następujące okienko.
Potem pojawia się kolejne okienko i już nic więcej nie można zrobić.
Klikam na Ok i zamykam program.
-
cz
Za dużo zadajesz pytań dlaczego i po co, mam monitor CT i koniec i kropek.
-
cz
- NocnyJastrzab
@Czuk - Nie! Nie jest dobry sam w sobie. Przyzwoity..
@Mag - Na prawdę komunikaty Ci nic nie mówią?! Trzeba połączyć monitor z komputerem za pomocą kabla USB dołączonego do monitora. Jeśli kabel jest wpięty, a mimo to wyskakuje monit, to trzeba sprawdzić kolejne porty USB po stronie komputera. To samo tyczy się czujnika. Jak nie działa w jednym porcie to siup do następnego, aż zaskoczy.
@Mag - Na prawdę komunikaty Ci nic nie mówią?! Trzeba połączyć monitor z komputerem za pomocą kabla USB dołączonego do monitora. Jeśli kabel jest wpięty, a mimo to wyskakuje monit, to trzeba sprawdzić kolejne porty USB po stronie komputera. To samo tyczy się czujnika. Jak nie działa w jednym porcie to siup do następnego, aż zaskoczy.
-
cz
Przyzwoity będzie jak go kupisz w wersji CT.//??
Przyzwoity będzie jak go jeszcze dodatkowo skalibrujesz sprzętowo,najlepiej czujnikiem za 800pln zawnętrznym..Sprzedawco!
Re: NEC Spectra View II
Tu się zgodzę,nawet nie jest nawet przyzwoity,konkurencja ma o wiele więcej do zaoferowania niż ten Nec w tej cenie.NocnyJastrzab pisze: ↑28 lipca 2017, 22:44 - pt@Czuk - Nie! Nie jest dobry sam w sobie. Przyzwoity..
Przyzwoity będzie jak go jeszcze dodatkowo skalibrujesz sprzętowo,najlepiej czujnikiem za 800pln zawnętrznym..Sprzedawco!
Ostatnio zmieniony 28 lipca 2017, 23:01 - pt przez czuk, łącznie zmieniany 1 raz.
NocnyJastrzab ja nie dostałem żadnego kabla z USB podczas zakupu monitora oraz kalibracji. Ja tylko dostałem sam numer seryjny do programu oraz gdzie go mam pobrać.@Mag - Na prawdę komunikaty Ci nic nie mówią?! Trzeba połączyć monitor z komputerem za pomocą kabla USB dołączonego do monitora. Jeśli kabel jest wpięty, a mimo to wyskakuje monit, to trzeba sprawdzić kolejne porty USB po stronie komputera. To samo tyczy się czujnika. Jak nie działa w jednym porcie to siup do następnego, aż zaskoczy.
Brak komunikacji monitora z programem SV2 zainstalowanym na kompie.
Połączyć monitor kabelkiem USB, możliwie najkrótszym i dobrze ekranowanym, najlepiej do tylnych portów obudowy, bezpośrednio do pĺyty głównej (bez pośrednictwa przejściowych śledzi).
Jeśli nie USB to jeszcze w ostateczności DDC/CI.
Połączyć monitor kabelkiem USB, możliwie najkrótszym i dobrze ekranowanym, najlepiej do tylnych portów obudowy, bezpośrednio do pĺyty głównej (bez pośrednictwa przejściowych śledzi).
Rozumiem i dziękuje za informacje. Przepraszam że pytam ale mam podłączony monitor za pomocą kabla DVI-D. Bezpośrednio z karty graficznej do monitora.max pisze: ↑28 lipca 2017, 23:01 - ptBrak komunikacji monitora z programem SV2 zainstalowanym na kompie.
Ja używam USB, ale przez DVI powinien zadziałać jeszcze DDC/CI. Może trzeba mu jakoś pomóc, aczkolwiek nie testowaĺem tego.
-
cz
- NocnyJastrzab
A gdzie był monitor kupowany? Każdy ma w zestawie kabel USB!Mag pisze: ↑28 lipca 2017, 22:58 - ptNocnyJastrzab ja nie dostałem żadnego kabla z USB podczas zakupu monitora oraz kalibracji. Ja tylko dostałem sam numer seryjny do programu oraz gdzie go mam pobrać.@Mag - Na prawdę komunikaty Ci nic nie mówią?! Trzeba połączyć monitor z komputerem za pomocą kabla USB dołączonego do monitora. Jeśli kabel jest wpięty, a mimo to wyskakuje monit, to trzeba sprawdzić kolejne porty USB po stronie komputera. To samo tyczy się czujnika. Jak nie działa w jednym porcie to siup do następnego, aż zaskoczy.
- NocnyJastrzab
2. Masz jakiś problem z tym, że Jestem "sprzedawcą"?
Re: NEC Spectra View II
1. Jaka konkurencja i co ma lepszego?czuk pisze: ↑28 lipca 2017, 22:56 - ptTu się zgodzę,nawet nie jest nawet przyzwoity,konkurencja ma o wiele więcej do zaoferowania niż ten Nec w tej cenie.NocnyJastrzab pisze: ↑28 lipca 2017, 22:44 - pt@Czuk - Nie! Nie jest dobry sam w sobie. Przyzwoity..
2. Masz jakiś problem z tym, że Jestem "sprzedawcą"?
Wróć do „Kalibracja monitorów”