Nie mogę wyświetlić gardientu cz-b bez zakłóceń (bandingu) w Photoshopie kiedy monitor jak w temacie jest przełączony w tryb sRGB.
Konkretnie chodzi mi o plik z gradientem z zasobnika z tutejszego forum.
Gradient wyświetla się poprawnie w przeglądarce bez CMS i okienkowym podglądzie Windows 7
Banding pojawia się tam gdzie jest CMS - czyli w firefoxie i Photoshopie.
Nie ma znaczenia jaki profil podłączę w Photoshopie.
A przecież jeżeli jest to profil monitora to PS powinien wyświetlac plik "jak jest" bez dokonywania jakiś transformacji?
Ktos może ma jakies sugestie? Czy ja coś żle robię?
PA241W i tryb sRGB
W PS, z moich doświadczeń, powinien być ustawiony profil sRGB. Ewentualnie Adobe RGB albo ProPhoto w zależności od specyfiki pracy. Natomiast NIGDY nie powinien być to profil monitora. Aby w PS zobaczyć fotkę bez CM należy wybrać Menu -> View -> Proof Setup -> Monitor RGB.
- Tom01
- Kontakt:
Skalibrować sprzęt trzeba, skalibrować. Wówczas gradient będzie dobry. Obecnie liniowość monitor a nie odpowiada liniowości z profilu czyli w środowisku CMS będzie banding.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
Trzeba by stworzyć gradient w sRGB i wyświetlić go w Photoshopie - wtedy banding zniknie.
Re: PA241W i tryb sRGB
Forumowy gradient wyrenderowany jest do TRC gamma 2,2 zaś TRC sRGB jest troszkę inna - zaczyna się od gamma 1 w czerni i kończy na gamma 2,4 w światłach. CMM podczas wyświetlania koryguje tą różnicę, co przy 8-o bitowej kwantyzacji musi powodować lekki banding.Mnietek pisze:Nie mogę wyświetlić gardientu cz-b bez zakłóceń (bandingu) w Photoshopie kiedy monitor jak w temacie jest przełączony w tryb sRGB.
Konkretnie chodzi mi o plik z gradientem z zasobnika z tutejszego forum.
Gradient wyświetla się poprawnie w przeglądarce bez CMS i okienkowym podglądzie Windows 7
Banding pojawia się tam gdzie jest CMS - czyli w firefoxie i Photoshopie.
Nie ma znaczenia jaki profil podłączę w Photoshopie.
A przecież jeżeli jest to profil monitora to PS powinien wyświetlac plik "jak jest" bez dokonywania jakiś transformacji?
Ktos może ma jakies sugestie? Czy ja coś żle robię?
Trzeba by stworzyć gradient w sRGB i wyświetlić go w Photoshopie - wtedy banding zniknie.
Coś jest pochrzanione z tym fotoszkopem. Myślę, że to w nim leży problem skoro monitor jest w stanie fizycznie wyświetlić ten gradient IDEALNIE.
I tak np. jeżeli monitor jest w trybie Full (L*gamma) fotoszkop wyświetla dobrze przy podłączonym profilu monitora. Jeżeli jest włączony Proof colors -> Monitor RGB pojawia się banding.
Jeżeli monitor jest w trybie sRGB banding jest w obu przypadkach ale przy Proof colors -> Monitor RGB jest mniejszy - jedne zakłócenie w cieniach.
To takie luźne spostrzeżenia - podejrzewam, że nic na to nie można poradzić i nawet kalibracja tu nie pomoże...
Coś mi sie wydaje, że ten gradient "wykorzystuje" wszystkie odcienie szarości, które jest w stanie wyświetlić panel (8 bit) i jakiekolwiek ich przekształcenie powoduje banding.
A fotoszkop upierdliwie "ulepsza" i zniekształca - nawet wtedy kiedy mówi mu się żeby się odczepił...
I tak np. jeżeli monitor jest w trybie Full (L*gamma) fotoszkop wyświetla dobrze przy podłączonym profilu monitora. Jeżeli jest włączony Proof colors -> Monitor RGB pojawia się banding.
Jeżeli monitor jest w trybie sRGB banding jest w obu przypadkach ale przy Proof colors -> Monitor RGB jest mniejszy - jedne zakłócenie w cieniach.
To takie luźne spostrzeżenia - podejrzewam, że nic na to nie można poradzić i nawet kalibracja tu nie pomoże...
Coś mi sie wydaje, że ten gradient "wykorzystuje" wszystkie odcienie szarości, które jest w stanie wyświetlić panel (8 bit) i jakiekolwiek ich przekształcenie powoduje banding.
A fotoszkop upierdliwie "ulepsza" i zniekształca - nawet wtedy kiedy mówi mu się żeby się odczepił...
- Tom01
- Kontakt:
Nic nie jest pochrzanione. P. Marcin wyjaśnił fachowo w czym problem. A nawet "problem" bo problem nie istnieje. Forumowy gradient ma specyficzną konstrukcję i używa się go zupełnie do czego innego niż podziwianie go w PS-e.Mnietek pisze:Coś jest pochrzanione z tym fotoszkopem.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
A może Photoshop ustawiony jest tak, aby konwertować fotę do domyślnego pliku jeśli w pliku nie ma żadnego?
Wróć do „Kalibracja monitorów”