Starannie przygotowane RAW-y, JPEG-i z Lightrooma w maksymalnej jakości... a mocno rozmyte krawędzie wydają się poruszone. Jakby tego było mało, jedno ze zdjęć ktoś uznał (albo coś) za zbyt ciemne i rozjaśnił, a ja dużo czasu spędziłem nad efektem jasnego centrum i ciemnej otoczki.
https://imgur.com/a/I9OYK
Czy to norma? Reklamować? Skąd w ogóle taki banding? Chyba nie z powodu różnic w profilach urządzeń?
Książkę robiłem w programie Fotojokera, ale to to samo co CEWE, tylko nazwa inna i osobne konto.
Banding w fotoksiążce CEWE
Te zdjęcia, to nawet inne kolory mają (twarz dziecka na oryginale dużo bardziej czerwona). Oglądam na Firefox, z aktywnym profilowaniem (może nie działać na udziwnionych stronach), tryb profilowania wzgl. kolorymetryczny, na monitorze szeroko-gamutowym.
- Tom01
- Kontakt:
Jak zauważył Kyle, pokazane zdjęcia są całkowicie różne. Trudno powiedzieć co miało być a co wyszło.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Jeśli tak, to jest prawdopodobne, że efekty które wprowadziłeś na etapie edycji zdjęcia jako zamierzone, zostały zniwelowane w druku.
Różnice które dostrzegalne są na podlinkowanych przez Ciebie zdjęciach (np. krawędź czarnej koszulki) wskazują, że obraz został poddany edycji w drukarni.
Re: Banding w fotoksiążce CEWE
Sprawdź czy w odniesieniu do tego zdjęcia nie włączyłeś opcji "automatycznej optymalizacji w laboratorium".
Jeśli tak, to jest prawdopodobne, że efekty które wprowadziłeś na etapie edycji zdjęcia jako zamierzone, zostały zniwelowane w druku.
Różnice które dostrzegalne są na podlinkowanych przez Ciebie zdjęciach (np. krawędź czarnej koszulki) wskazują, że obraz został poddany edycji w drukarni.
Faktycznie. Tylko że nie musiałem włączać tej opcji, bo jest włączana automatycznie. Jeden z kilkudziesięciu przycisków na pasku. Niepojęte. Swoją drogą, w tym przypadku bardzo wyraźny banding występuje na wielu zdjęciach, niezależnie od tego, jak bardzo różnią się od oryginału. Nie wiem też, dlaczego druga fotoksiążka (z psem) wyszła nieporównanie lepiej.Z_photo pisze: ↑20 września 2017, 20:01 - śrSprawdź czy w odniesieniu do tego zdjęcia nie włączyłeś opcji "automatycznej optymalizacji w laboratorium".
Niemniej chyba mamy winnego. Dzięki!
W przypadku zdjęć "dopieszczonych" lepiej tę opcję zdezaktywować przed uruchomieniem projektu.
Nie ma jednak problemu z ponownym wydrukiem, jeśli klient zgłosi zastrzeżenia co do jakości - przynajmniej ja nie miałem (raz zdarzyło mi się zgłosić takowe, przy czym zgłosiłem je w salonie, pokazując na czym polega problem). Bez szemrania przyjęto reklamację i po 2 lub 3 dniach otrzymałem album wydrukowany poprawnie.
Korekty po stronie drukarni do opcja domyślna - dedykowana tym zleceniodawcom, którzy z różnych powodów nie edytują fotografii przed ich osadzeniem w projekcie.
W przypadku zdjęć "dopieszczonych" lepiej tę opcję zdezaktywować przed uruchomieniem projektu.
Dawno nie korzystałem z usług Cewe/Fotojokera, ale w przeszłości okazjonalnie zdarzały się wpadki - wszak każdemu się zdarzają.
Nie ma jednak problemu z ponownym wydrukiem, jeśli klient zgłosi zastrzeżenia co do jakości - przynajmniej ja nie miałem (raz zdarzyło mi się zgłosić takowe, przy czym zgłosiłem je w salonie, pokazując na czym polega problem). Bez szemrania przyjęto reklamację i po 2 lub 3 dniach otrzymałem album wydrukowany poprawnie.